China is nu eerste handelspartner van de EU

In 2020 bedroeg het volume van de handel tussen de EU en China 710 miljard dollar (586 miljard euro) . Daarmee overvleugelt China de VS als eerste handelspartner van de EU. De cijfers komen van Eurostat en zijn bevestigd door China.

De uitvoer van de EU naar China steeg met 2,2% tot 202,5 miljard dollar, de invoer met 5,6% tot 383,5 miljard. Het handelstekort steeg met 9,9% tot 181 miljard dollar.
In contrast met deze stijgingen daarmee daalden zowel de totale EU-invoer als de totale EU-uitvoer. De Chinese handel met de EU steeg meer dan twee keer zo snel als de totale Chinese buitenlandse handel.

Treinen en corona

China was al vroeger de eerste invoerder in de EU. Het was en blijft na de VS de tweede markt voor Europese uitvoer. De EU voert vooral Chinese industriële producten en verbruiksgoederen in, samen met machines en uitrustingen, schoenen en kledij. De EU uitvoer bestaat vooral uit machines en uitrustingen, auto’s, vliegtuigen en chemische producten.

Een opmerkelijk element in de handelsstroom is het toenemend aantal rechtstreekse goederentreinen tussen Europa en China. In 2020 waren het er liefst 12.400, een stijging met 50%

De coronacrisis heeft meegespeeld. China was de eerste en tot nu toe enige grote economie die herstelde en terug begon te groeien. In coronatijden verkocht China in Europa meer elektronische producten, spelletjes en medische producten. Europa kon profiteren van het Chinese herstel om meer auto’s en diverse consumptiegoederen, vooral luxeproducten uit te voeren op het ogenblik dat andere markten plat lagen.

China-EU-VS

Voor het totale bilaterale handelsvolume overvleugelde China voor het eerst de VS. Naast de stijging van de Chinees-Europese handel kwam dat door een aanzienlijke daling van de handel tussen de EU en de VS. De Europese invoer uit de VS daalde met 13,2%, de uitvoer naar de VS met 8,2%. Daardoor daalde het volledige transatlantische handelsvolume van 617 naar 555 miljard. Naast corona hebben ook de VS-handelssancties tegen de EU dat handelsvolume negatief beïnvloed.

Het is onzeker of China in 2021 nog nummer één zal zijn, vooral indien de EU meer de nadruk gaat leggen op het diversifiëren van de leverketens en de uitbouw van eigen ketens.

De EU viel in 2020 van de eerste plaats terug op de tweede als handelspartner voor China. Ze werd nipt voorbijgestoken door ASEAN, de groep van tien Zuid-Oost Aziatische landen waarmee China een vrijhandelsverdrag heeft. De Chinese handel met ASEAN steeg 7%.

De cijfers gaan enkel over handel in goederen. De handel in diensten die ongeveer tien keer kleiner is werd er niet in opgenomen. In diensten heeft de EU een handelsoverschot tegenover China.

Geopolitiek

Op 30 december kwamen de EU en China overeen hun economische relaties verder te verdiepen met een akkoord over investeringen, dat gemakkelijker markttoegang voor bedrijven voorziet. Het gaat over een investeringsverdrag, geen handelsverdrag, maar buitenlandse investeringen jagen hoe dan ook de wederzijdse handel en samenwerking aan.

China als eerste handelspartner en het afsluiten van het investeringsakkoord hebben een groot geopolitiek gewicht. Het is een goede reden en aansporing voor de EU om correct met het land samen te werken. Evident is dat niet.

De VS onder Trump deed alles om de opkomst van China te stoppen: handelsoorlog, technologie-oorlog, propaganda-oorlog, militaire provocaties. President Biden spreekt van ‘extreme competitie’ om China te counteren, en hoopt daarbij op hulp van de EU. Een deel van de Europese politieke klasse gaat mee in deze redenering, ook al hebben ze ondervonden dat de VS een onbetrouwbare partner is die er niet voor terugschrikt Europa economisch te treffen..
Sommige Europese politici weigeren bovendien voordelige economische samenwerking met China uit politieke afkeer voor China. Enkele groene partijen in Europa onderschrijven zelfs de door de regering Trump gelanceerde fake beschuldiging van ‘genocide’ op de Oeigoeren als argument tegen economische samenwerking.

Bronnen: South China Morning Post. Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *