China op zoek naar meer samenwerking in ruimtevaart

Marssonde

Chinese experts in ruimtevaart hechten veel belang aan internationale samenwerking bij het verkennen van de maan en het verdere zonnestelsel. Dat vertelden ze op een recent internationaal symposium in Beijing.

Aan het internationaal symposium voor de verkenning van de maan en de diepe ruimte namen in Beijing 370 experts uit binnen- en buitenland deel.

Experts van de China Academy of Space Technology (CAST) kwamen er hun plannen voorstellen. De academie heeft de ruimtesondes Chang’e-5 en Chang’e-6 ontwikkeld om de maan te verkennen. Ze werkt aan de eerste Chinese Marssonde. Ze heeft plannen voor een onbemand onderzoekstation op de maan en voor sondes naar asteroïden, Mars, de manen van Jupiter, de interplanetaire ruimte en de uiterste rand van het zonnestelsel.

Deng Zongquan van de Chinese Academy of Engineering en professor in Harbin Institute of Technology gaf een uiteenzetting met varianten voor het ontwerp van toekomstige maan- en Marsverkenners. Chinese experts werken ook op nieuwe boortechnieken en onderzoek naar ijs op de maan.

Ambitieuze projecten

Asteroïde 2016HO3

Recentelijk maakte China National Space Administration plannen bekend om een asteroïde en een komeet te gaan verkennen. Onderzoekers uit de hele wereld zijn uitgenodigd om aan het project mee te werken. De technologische uitdagingen van een dergelijk project zijn groot omdat we weinig met zekerheid weten van het oppervlak en samenstelling van asteroïden. Bedoeling is een asteroïde in de nabijheid van de aarde, en een komeet uit de voornaamste kometengordel te bestuderen.

Huang Jiangchuan, de hoofdontwerper van de Chang’e-2 sonde, verwacht dat de eerste Chinese sonde naar de asteroïde nog vóór het jaar 2025 de ruimte zal ingaan. De verkenning moet meer duidelijkheid verschaffen over de chemische samenstelling en de evolutie van het zonnestelsel, van de rol van de asteroïde en de komeet bij het ontstaan van leven, en de dynamiek van de vorming van kleine hemellichamen in het zonnestelsel.
De geselecteerde asteroïde 2016HO3 draait rond de aarde en wordt soms een minimaan genoemd. De vraag is waar ze vandaan komt en of haar ontstaan iets te maken heeft met de aarde of de maan. De geselecteerde komeet 133P bevat waarschijnlijk water en men wil bestuderen hoe dat verdampt.

Er zijn heel veel kleine voorwerpen zoals kometen en asteroïden in de ruimte, en de meeste zijn nog niet eens ontdekt. De studie van dit soort voorwerpen kan op langere termijn helpen bij het vermijden van botsingen met de aarde, en ook aan ontginning van zeldzame ertsen kan gedacht worden.

Samenwerking meer dan gewenst

China is later begonnen met ruimteverkenning dan Japan, Europa of de VS, maar hoopt zijn achterstand in te halen. De voorbije jaren heeft CAST op zijn eentje gewerkt aan het ontwerpen van het project en op sleuteltechnologie voor de verkenning van asteroïden. Het project is echter complex, vraagt grote investeringen en is risicovol. Daarom zou CAST liever samenwerken met instituten in andere landen om gezamenlijk de ruimte te verkennen en de resultaten voor de hele mensheid beschikbaar te maken.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *