‘Schatkamer van het marxisme’ 1 – 5, klaar in China

marxisme
tentoonstelling manuscripten van Marx in Nanjing 2018

De eerste vijf delen van de reeks ‘Ma Zang’, ‘Schatkamer van het marxisme’ zijn uitgegeven in Beijing. Sinds 2015 verzamelt een aantal Chinese onderzoekers zoveel mogelijk documenten over het gedachtegoed van Marx en de marxisten in de wereld. Daarbij komen uiteraard de aanpassingen aan de omstandigheden in China sterk aan bod.

De verzameling moet een beeld geven van de vorming, verspreiding en ontwikkeling van het marxisme.

Marxisme in China

Speciale aandacht zal gaan naar de rol van het socialistische en communistische denken in China. Het project kreeg de naam ‘Ma Zang’, ‘Schatkamer van het marxisme’. Het loopt onder leiding van de School voor marxisme, een afdeling van de prestigieuze Peking University. Een massa andere instellingen van hoger onderwijs werken eraan mee.

marxisme

Eerste vijf boeken: van 1894 tot 1903

De uitgave die deze week gelanceerd werd kwam tot stand met bijdragen van twintig van dergelijke instituten. De eerste vijf boeken van Ma Zang bevatten documenten en vertalingen van teksten over het marxisme in China van 1894 tot 1903 (in totaal 3,7 miljoen Chinese karakters). Yu Hongjun, de directeur van het leidinggevende instituut, merkt het belang hiervan op. Nooit zijn de vroegste teksten over socialisme in China systematisch bijeengebracht, zo zegt hij. Het onderdeel ‘Marxisme in China’ moet af zijn in 2024. De onderzoekers hopen met de boeken over internationale marxistische geschriften en onderzoek klaar te zijn in 2035.

Marxisme-onderzoek met Chinese kenmerken

Uit de beschrijving van die eerste vijf delen (1894 tot 1903) valt af te lezen wat belangrijke kwaliteiten zullen zijn van het hele Ma Zang-project. De opkomst, de verspreiding van het marxisme in China zal veel aandacht krijgen. Chinese onderzoekers die zich beroepen op het marxisme zullen voor het eerst op grote schaal en met wetenschappelijke middelen hun visie geven op het socialisme en communisme met Chinese kenmerken, iets waarop westerse academici tot nog toe het alleenrecht claimen. Yu Hongjun hoopt dat zijn collega’s in andere landen open zullen staan voor de nieuwe modellen en methodes van onderzoek van het marxisme die in China worden ontwikkeld.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *