China reikt VS de hand

De Chinese Ambassadeur bij de VS, Cui Tiankai, schrijft in een opiniestuk dat Beijing en Washington samen de pandemie door het coronavirus moeten bestrijden. Hij roept op tot ‘solidariteit, samenwerking en wederzijdse ondersteuning’.

VS
Controle van een beademingsapparaat. Zo heeft een Chinese ngo er 1000 geschonken aan New York (foto Xinhua / Lin Kai)

Cui heeft gisteren een opiniestuk aangeboden bij The New York Times. De Amerikaanse krant heeft het meteen geplaatst.

Geen tijd voor verdeeldheid

De ambassadeur verwijst even naar de ‘onprettige woordenwisselingen die er naar aanleiding van deze ziekte zijn geweest’. Hij zegt daarover: ‘de tijd is er niet naar om elkaar met de vinger te wijzen’. Hij bedankt de vele Amerikanen die China de voorbije maanden wel hebben geholpen. ‘Velen onder hen waren New Yorkers’, benadrukt Cui die New York zijn ‘favoriete stad’ noemt.

‘New York, New York’

New York is nu een van de meest getroffen plekken in de VS en in de wereld. Het bedroeft de Chinese ambassadeur zeer dat deze zo levendige stad tot stilstand is gekomen. Hij wijst echter op sprankjes van hoop: scènes van solidariteit, zoals het handenklappen voor de gezondheidswerkers. Hij kijkt uit naar zijn volgende bezoek, wanneer hij ‘opnieuw door de levendige straten zal dwalen, ogen open voor nieuwe tekenen van veerkracht en vastberadenheid’. En besluit: ‘ik denk dat die dag niet te ver weg is’.

Regeringen en bedrijven

China zorgt ervoor dat de regering van de VS vlotter beschermende uitrusting ‘made in China’ kan kopen. Bedrijven werken met man en macht aan de bestellingen geplaatst door de staat New York en andere regio’s van de VS. Regeringen van Chinese provincies en steden helpen hun Amerikaanse staten en steden waar ze een band mee hebben. Het Chinese bedrijfsleven doneert massaal maskers, testkits en ander medische hulpmiddelen. Cui noemt Huawei en de Jack Ma Foundation. Een speciale vermelding gaat naar de Joseph en Clara Tsai Foundation die, na bemiddeling door de Chinese consul Huang Ping, 1000 beademingsapparaten aan de staat New York heeft geschonken, waar gouverneur Cuomo hen voor bedankt heeft.

Kennis

China verstrekt de hele tijd door updates over de ziekte, en heeft een online Covid-19-kenniscentrum opgezet dat beschikbaar is voor alle landen. Chinese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten en experts zijn nauw met elkaar in contact gebleven om kennis en ervaring te delen. De Chinese ambassadeur stelt ook voor dat zijn land en de VS samen leiding geven aan wetenschappelijke inspanningen om behandelingen en vaccins te ontwikkelen en aan een organisatie om medicamenten onder de landen te verdelen.

Positieve geopolitiek

Hij wil dat de twee grote machten landen te hulp schieten waar de gezondheidszorg niet sterk is. China en de VS moeten hun beleid verder macro-economisch op elkaar afstemmen om de markten te stabiliseren en toevoerketens open en betrouwbaar te houden. Zo zullen ze zorgen voor groei en de bestaansmiddelen van de mensen. Eigenlijk ziet Cui Tiankai zich zo als ambassadeur van de boodschappen die Xi Jinping al eerder heeft gebracht in zijn telefoongesprek met collega Trump en bij zijn speech voor de G20.

Haat is gevaar

Cui Tiankai waarschuwde voor racisme en vreemdelingenhaat. Andere landen of volkeren tot zondebok maken ondermijnt de samenwerking tegen COVID-19 en ‘brengt de mensen en de hele wereld in gevaar’. Ook Amerikanen van Chinese afkomst zijn actief in de weer om te laten zien dat de strijd tegen COVID-19 nationaliteit en nationale identiteit moet overstijgen. Twee maand geleden zamelden zij geld in voor de mensen in Hubei. Nu doen ze hetzelfde voor hun landgenoten in South California.

VS
Chinese Amerikanen in South California (foto Xinhua / Maggie Wang)

Laat 100 wetenschappers hun mening geven

100 Chinese wetenschappers hebben op 26 maart een ‘open brief aan het Amerikaanse volk’ gericht. Die is verschenen in The Diplomat. De briefschrijvers bewegen zich op verschillende academische terreinen (o.a. filosofie, politicologie, economie, geneeskunde, internationale betrekkingen, sociologie, recht, communicatie, militaire wetenschappen en technologie). Het zijn vooral universiteitsprofessoren, sommigen van hen werken in Wuhan. Zij beginnen zo: ‘hoewel onze expertise zich over diverse gebieden uitstrekt, delen we als intellectuelen de gemeenschappelijke wens om onze bezorgdheid te uiten over het welzijn van alle mensen in China, de Verenigde Staten en elk land op aarde’.
Zij vinden dat het politiseren van de COVID-19 pandemie niet helpt om de pandemie te bestrijden, die ze ‘de gevaarlijkste besmettelijke ziekte van de afgelopen 100 jaar’ noemen. Landen moeten volgens hen ‘samenwerken, niet klagen, met de vinger wijzen en elkaar de schuld geven’.

Wat is wijsheid?

Verder staat er te lezen: ‘we respecteren de programma’s en het beleid van andere landen worden uitgewerkt in overeenstemming met hun eigen nationale omstandigheden, en we zijn bereid om onze ervaringen met andere landen te delen en hen alle beschikbare hulp te bieden’.
‘In dit stadium van de pandemie zijn de exacte bron en oorsprong van COVID-19 nog niet vastgesteld, (…) Uiteindelijk zullen we de conclusies van wetenschappers in dit onderzoek accepteren. (…) We hopen oprecht samen te werken met de internationale gemeenschap, inclusief intellectuelen en experts uit de Verenigde Staten (…) We verlangen naar het moment dat de gedachte van een internationale samenwerking opnieuw wereldwijd floreert. We roepen alle landen op tot eerlijke samenwerking om deze gemeenschappelijke vijand van de mensheid te verslaan’.

Het blijft echter zeer de vraag of diegenen die het in de VS voor het zeggen hebben, voor dit soort oproepen vatbaar zijn. Het regent alweer artikelen die vol staan met verdraaiingen en laster en die een ongeneeslijke vijandigheid tegenover de Chinese regering uitstralen.

V.S.
In het Leishenshan ziekenhuis in Wuhan (foto Xinhua / Cheng Min)

Volledige tekst, inclusief de 100 namen van deze gerenommeerde intellectuelen: An Open Letter to the People of the United States From 100 Chinese Scholars

Integrale tekst opiniestuk Cui Tiankai (Engels) via China and the U.S. Must Cooperate Against Coronavirus

Bronnen: Xinhua, NYT, Global Times, China.org.cn, The Diplomat

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *