Belangrijke gegevens over besmettingen COVID-19 in China vandaag.

Binnenlands heeft China een dilemma. Mogen de maatregelen tegen verdere besmettingen met het coronavirus worden verzacht? Kunnen het gewone leven en de economische activiteit opnieuw opgepakt worden?

besmettingen
Mensen mogen weer naar de winkel in Wuhan (foto Xinhua)

Of nemen de risico’s weer toe? Het gevaar lijkt te komen van ‘ingevoerde besmettingen’ en van ‘besmettingen zonder symptoom’. Het is zinvol de cijfers daarover te bekijken.

‘Ingevoerde besmettingen’

Op maandag 6 april was het totale aantal van besmettingen meegebracht door personen die China vanuit het buitenland binnenkwamen 983. Van die ziektegevallen waren er intussen 285 uit het ziekenhuis ontslagen en 698 waren nog onder behandeling. Van hen verkeerden 21 in ernstige toestand. Van de patiënten met ingevoerde besmettingen was nog niemand overleden. Bij 89 personen die China waren binnengekomen bestond het vermoeden dat zij het nieuwe coronavirus droegen, en dat werd verder onderzocht.

Aan de grenzen

China heeft nu strengere controlemaatregelen, in de luchthavens maar ook aan de landsgrenzen. De regering heeft gisteren beslist dat ze de grensregio’s zal helpen om meer laboratoriumtests en medische behandelingen uit te voeren. ‘Met een landsgrens van 22.000 km en honderden grensovergangen met extra verbindingswegen, loopt China grote risico’s op COVID-19-invoer’, volgens een ambtenaar van de Nationale Immigratiedienst, op een persconferentie maandag. Maatregelen zijn genomen om niet-essentieel  grensverkeer te beperken, waardoor het dagelijkse aantal overschrijdingen sterk is afgenomen. Vervoermiddelen van heen en weer reizend personeel worden streng gecontroleerd. Eerder gesloten overgangen blijven dicht, met versterkte bewaking. Ook het havenbeheer, quarantainecontroles en verkeerscontroles in grensgebieden wordt aangescherpt. Er zal worden gestreefd naar een vlot internationaal vrachtvervoer rekening houdend met de veiligheid. Economische samenwerking en handelsmarkten langs de grens blijven gehandhaafd maar met ingrepen om verspreiding van de epidemie tegen te gaan.

besmettingen
ingevoerde besmettingen voorkomen door controle landsgrenzen (foto Xinhua)

In delen van Guangdong: van laag naar medium risico

In de welvarende provincie Guangdong in Zuid-China is het COVID-19-risiconiveau verhoogd in vier wijken. Daar had de werkhervatting net een mensenstroom, ook van buiten de provincie en het land, op gang gebracht. Er werden meer besmettingen vastgesteld, hoofdzakelijk ingevoerd. Guangdong is daarmee de eerste provincie van China die de verzachting van beperkende maatregelen enigszins terugdraait. De wijken waar dat het geval is zijn: Yuexiu, Baiyun (in de stad Guangzhou), Bao’an (in de stad Shenzhen) en Huilai (in de stad Jieyang). Daar is er nu weer alarmfase gemiddeld. Andere gebieden in de provincie Guangdong lopen nog steeds maar een laag risico en in geen enkel gebied is er nog hoog risico.

Asymptomatische besmettingen

Op aandringen van de regering maakt de Nationale Gezondheidscommissie melding van het aantal personen bij wie het virus is gevonden, zonder dat zij ziek zijn. Ook voeren de bevoegde diensten nu meer gerichte tests en controles uit om die asymptomatische infecties of ‘silent carriers’ en hun contacten op te sporen. Op 31 maart meldde de commissie dat er in China in totaal 1541dragers van het virus zonder symptomen onder observatie waren (205 van hen vanuit het buitenland). Intussen houdt de dienst elke dag de nieuwe aantallen bij. Er zijn intussen tot op vandaag 334 bijkomende asymptomatische infecties vastgesteld. Dat kun je vaststellen als je elke dag vanaf 31 maart de aantallen optelt.

besmettingen
milk tea shop Wuhan (foto Xinhua Cui Meng)

Hubei

Daar waar het nieuwe onbekende coronavirus het eerst toesloeg en het meeste COVID-19 slachtoffers heeft gemaakt werden gisteren geen nieuwe besmettingen bevestigd en geen nieuwe overlijdens gemeld. In de provincie Hubei, met als hoofdstad Wuhan liggen nog 518 patiënten in het ziekenhuis, onder wie 111 in erg kritieke toestand. Wel blijven er 690 asymptomatische patiënten onder observatie. Hubei heeft de afgelopen maanden 67.803 bevestigde besmettingen geteld, in grote meerderheid  – 50.008 – in de hoofdstad Wuhan.

Wuhan vrij!

Vanuit de hoofdstad van de provincie Hubei zal vanaf morgen, na 76 dagen, weer verkeer naar buiten toegestaan zijn.  Een mijlpaal en een grote opluchting voor de meeste bewoners. De nooit geziene lockdown van Wuhan heeft volgens een studie die op 31 maart in het gezaghebbende Science Magazine verscheen, voorkomen dat er honderdduizenden extra slachtoffers vielen. Epidemiologen waarschuwen echter dat het niet het moment is om waakzaamheid te laten verslappen of alle beperkingen totaal af te bouwen. Controles blijven nodig in de wijken, zeker gericht op asymptomatische patiënten.

China en de rest

In totaal zijn er van In China, van 11 januari tot 6 april 83.005 gevallen van COVID-19 met zekerheid vastgesteld. Van de besmette patiënten zijn er 3.340 overleden. In de Verenigde Staten zijn er vanaf 10 maart tot nu 307.318 gevallen van COVID-19 met zekerheid vastgesteld en  8.358 doden gevallen. In Europa zijn zeer zwaar getroffen landen: Italië, Spanje, Duitsland.

besmettingen

Internationale medische hulp gaat in elk geval verder (foto Xinhua).
Hier voorraden voor Kazakhstan.

Bronnen

De bovenstaande cijfers over COVID-19 in de wereld en in China, aantallen besmettingen, overlijdens, toename besmettingen en vergelijkingen met ander landen zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie Coronavirus disease (COVID-19) Situation dashboard. Betekenisvolle actuele cijfers over ‘ingevoerde’ besmettingen en besmette personen zonder symptomen (asymptomatische infecties of silent carriers) komen uit officiële Chinese bronnen: Xinhua China fights novel coronavirus epidemic, latest news  en Global Times Real-time update on coronavirus outbreak

Betrouwbaar?

De geraadpleegde bronnen werken met cijfers over China van de Nationale Gezondheidscommissie van China en zij beoordelen die cijfers als betrouwbaar. Het is een grove vorm van nepnieuws dat de Chinese overheid de zaak in de doofpot heeft willen stoppen of dat het land de rest van de wereld te laat zou hebben gewaarschuwd voor dit onverwachte en in het begin totaal onbekende onheil. Het persagentschap Xinhua heeft op basis van traceerbare berichten in de media en informatie van de Nationale Gezondheidscommissie  de belangrijkste stappen op een rij gezet die China heeft ondernomen vanaf het begin van de epidemie. 

Bronnen:  Xinhua, sciencemag.org,  Asianscientist.com, Global Times,who.int, Peoplesdispatch.org

zie ook

Timeline of China releasing information on COVID-19, and advancing international cooperation on epidemic response

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Belangrijke gegevens over besmettingen COVID-19 in China vandaag.

  1. Niet echt bang voor nieuwe besmettingen , maar een tijger in de dierentuin in NY is net besmet geraakt door zijn verzorgster. MERS was een ziekte onder kamelen voor 40 jaar tot dat het naar mens spring en muteert van mens op mens. De vraag sinds het dier nog niet is gevonden kan zulke dieren die besmet zijn op nieuw mensen besmetten en muteren naar mens op mens? Daar ben ik wel bang voor.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *