Xi dringt op G20 aan op samenwerking tegen Covid 19-virus

‘Enkel met solidariteit en samenwerking kan de internationale gemeenschap het coronavirus overwinnen’ was de boodschap van de Chinese president Xi Jinping op de G20-top die via video werd gehouden. Xi deed ook een aantal voorstellen. Vandaag hebben de Amerikaanse president Trump en Xi Jinping met elkaar gebeld.

De speciale G20 top werd voorgezeten door koning Salman bin Abdulaziz Al Saud van Saoedi Arabië die dit jaar het voorzitterschap waarneemt van de G20. De buitengewone top werd bijeengeroepen om de multilaterale antwoorden op de pandemie te coördineren. Het aantal wereldwijde besmettingen ligt al boven het half miljoen en de VS telt nu het meest besmettingen. Xi Jinping hamerde tijdens de videoconferentie op drie boodschappen: de versterking van de internationale inspanningen om het virus te stoppen, het ondersteunen van de economie die achteruit gaat en een oproep om zowel heffingen als handelsbarrières af te bouwen en marktoegang tot de eigen markt te verbeteren

Gezondheid

Wat het eerste punt betreft merkte president Xi op dat het Chinees kenniscentrum voor Covid 19 open staat voor alle landen. Hij stelde voor de G20 ministers van Volksgezondheid zo snel mogelijk samenkomen om informatie uit te wisselen en de samenwerking te versnellen op het vlak van geneesmiddelen, vaccins en controle van de epidemie. In dit verband ondersteunde hij voluit de rol van de Wereldgezondheidsorganisatie. Xi Jinping riep de G20 leden op om anti-epidemie informatie te delen met de WHO, de controle-en behandelingsprotocollen te bevorderen die alomvattend, systematisch en effectief zijn. Het G20 platform voor communicatie en coördinatie kan gebruikt worden om de politieke dialoog en uitwisseling te verhogen aldus nog Xi. China zal blij zijn andere landen te vervoegen en de steun te verhogen voor de betroken internationale en regionale organisaties

Economie

De Chinese president riep ook op tot sterkere economische maatregelen zodat de wereldeconomie niet in een recessie afglijdt. Hij pleitte voor een krachtige, efficiënt financiële en fiscale politiek. Xi hoopte ook op actie ter herstel van de toeleveringsketens die gedurende 3 maanden verstoord waren. Passioneel zei Xi : ‘Het virus kent geen grenzen en de pandemie is de gemeenschappelijke vijand. Alle landen moeten de handen ineen slaan en het striktste netwerk opzetten voor gemeenschappelijke preventie en controle van de ziekte’. Hij beloofde dat China zijn hervormingen en open deur politiek zal voort zetten, de markttoegang verbreden, de zakelijke omgeving verbeteren en zowel invoer als buitenlandse investeringen opvoeren om bij te dragen tot de wereldwijde economische stabiliteit. Hij vond dat de leden van de G20 een gemeenschappelijke politiek zouden moeten voeren die heffingen elimineren, handelsbarrières afbouwen en de internationale handel vergemakkelijken.

Maatregelen

De G20 leden waren het eens om hun informatie op tijd te delen, de medische benodigdheden te garanderen, hulp te bieden aan ontwikkelingslanden vooral de minst ontwikkelde landen en vluchtelinggebieden en ook gemeenschappelijke preventie- en controlemaatregelen uit te testen. Ook over effectieve fiscale en monetaire maatregelen te treffen was er eensgezindheid. Alles bijeen zullen ze 5 biljoen $ in de economie pompen. De videoconferentie duurde 90 minuten. Tevens werd beloofd dat de leveranciersketens zouden hersteld worden. Sommige landen hadden immers medisch materieel geblokkeerd.

Xi-Trump

Merkwaardig was de bocht die de Amerikaanse president Trump nam na zijn telefonisch gesprek met de Chinese president Xi Jinping vrijdag. Nog op de G9 had de Amerikaanse minister Pompeo (vergeefs) gepoogd het virus als een Chinees virus te bestempelen. Ook was er Amerikaanse kritiek dat China bij de uitbraak te Wuhan niet snel genoeg zou gereageerd hebben. Tijdens het telefonisch gesprek vertelde Xi dat China sinds het begin van de uitbraak transparant en verantwoordelijk omging bij het vrijgeven van informatie zoals de gen sequentie van het virus en dat het hulp bood aan andere naties. Volgens het l’Agence chinoise de coopération internationale pour le développement heeft China nu al hulp verleend aan 89 landen.

Xi vroeg nog aan zijn Amerikaanse collega om concrete stappen te zetten in de samenwerking om de pandemie onder controle te krijgen. Hij zei nog bezorgd te zijn over de uitbraak in de VS (waar er al meer besmettingen zijn dan in China) maar beloofde Chinese hulp zonder reserve. In een tweet zei de Amerikaanse president met Xi een zeer goed gesprek te hebben gehad over het coronavirus. ‘China heeft al veel doorstaan en beschikt over een sterk begrip van het virus. We werken nauw samen. Veel respect’ heet het nu.

Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *