China wijst internationalisatie INF-verdrag af (upd)

Topdiplomaat Yang Jiechi heeft op een veiligheidsconferentie te München het voorstel van kanselier Merkel verworpen om toe te treden tot het INF kernwapenverdrag. Op de conferentie kwam een niet eerder geziene verdeeldheid aan het licht tussen de geallieerden zodat POLITICO zelfs spreekt over een onveiligheidsconferentie. Ook het thema cyberveiligheid kwam aan bod.

De 55-ste versie van de jaarlijks terugkerende Veiligheidsconferentie te München had volgens  POLITICO veel weg van een uitvaartplechtigheid. Zelden kwam de verdeeldheid tussen Amerikaanse en Europese deelnemers zo openlijk aan het licht, vindt de publicatie. Dit kwam vooral tot uiting bij de twee toespraken die elkaar zaterdag opvolgden, namelijk de toespraak van kanselier Merkel en van de Amerikaanse vicepresident Pence. Vooraf even stellen dat Merkel in haar toespraak voor 30 regeringsleiders en 90 ministers zich ook even specifiek richtte tot China.

Nu de VS en Rusland zich terugtrokken uit het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag, richtte kanselier Merkel zich naar China met de vraag of China zou toetreden tot het verdrag dat de kernkoppen voor de middellange afstand beperkt. De VS heeft echter 10 maal meer kerntuigen dan China.  Indien China het verdrag zou aanvaarden, zou het volgens IISS-directeur John Chipman 95% van zijn nucleair raketten – die vooral middellange afstaand zijn-  op de schroothoop moeten gooien. Yang Jiechi verklaarde dat de Chinese atoomcapaciteit puur defensief is en niemand bedreigt. Volgens de gepensioneerde generaal Yao Yunzhu zou een nieuw akkoord over wapencontrole zowel de lucht, zee als te land gebaseerde raketten moeten omvatten. China met zijn overwegende landmacht, heeft zijn raketten overwegend te land, terwijl de VS om het INF-akkoord te omzeilen veel raketten heeft op duikboten.

Merkel

Het nieuws dat zowel de VS als Rusland zich terugtrekken uit het kernverdrag noemde de Duitse kanselier ‘echt  slecht nieuws zowel voor Duitsland als voor Europa’. Het hoofdonderwerp van haar toespraak was echter gericht tegen het VS-isolationisme. De kanselier merkte op dat de structuren die na de tweede wereldoorlog opgebouwd werden onder druk staan. Het antwoord hierop is niet de vernietiging, maar wel de hervorming van deze structuren. Ze verwierp ook de VS kritiek op de nieuwe aardgas lijn Nord Stream 2 tussen Rusland en Europa. Merkel bekritiseerde eveneens de VS-beslissing om zich uit Syrië terug te trekken en waarschuwde tegen een haastige terugtrekking uit Afghanistan. Tegen Trumps dreiging om heffingen op Duitse wagens te leggen, fulmineerde ze met de vraag ‘Hoe kunnen deze wagens een veiligheidsprobleem voor de VS vormen, als die zoals BWM de grootste fabriek niet heeft in Beieren, maar in Zuid-Carolina?’. Ze maakte nog duidelijk dat Europa er niet aan denkt het Iran akkoord op te blazen zoals de VS wenst.

Pence

De Amerikaanse vicepresident Pence verklaarde dat de VS niet blijvend de verdediging van het westen kan opnemen als de geallieerden meer en meer afhankelijk worden van het oosten. Hierbij zinspeelde hij op de nieuwe aardgaslijn vanuit Rusland. Hij verklaarde dat de VS niet passief zal blijven als NATO-geallieerden wapens van de vijand kopen, wellicht doelend op Turkije dat raketten uit Rusland wil. Hij oefende ook in bedekte woorden kritiek op de Iran politiek van Europa en vond dat Iran een nieuwe holocaust wil. Het blad Politico bestempelt de veiligheidsconferentie echter als een onveiligheidsconferentie.

Cyberveiligheid

Over cyberveiligheid vroeg Pence de geallieerden zoals verwacht om Huawei uit te sluiten van telecom contracten om spionageredenen en roemde Polen als voorbeeld. De wereldwijde organisatie van mobiele operatoren GSMA wil echter een Europees testsysteem voor het 5G-veiligheidsprobleem waar niemand voor uitgesloten zou worden. ‘Iemand uitsluiten betekent minder concurrentie en hogere prijzen’, aldus nog de vereniging van 800 mobiele operatoren.

CNN is er voorts achter gekomen dat vele Europese operatoren het superieure Huawei materiaal verkiezen. De Financial Times meent te weten dat het UK National Cyber Security Centre vindt dat bij de deelname van Huawei aan het 5G-netwerk de risico’s beheersbaar zijn. De krant verwacht dat deze opinie zwaar kan doorwegen bij operatoren van landen die niet tot de ‘Five Eyes’ behoren.  De voormalige directeur Robert Hannigan van de inlichtingendienst Government Communications Headquarters noemt de VS-uitlatingen nonsens en ook de huidige directeur van de geheime dienst MI6 is geen voorstander van een Huaweiban.

Bronnen: SCMP, FAZ, Politico,www.merkur.de, Xinhua, FT, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China wijst internationalisatie INF-verdrag af (upd)

  1. Chinese kernraketten zijn geïnstalleerd op Chinese grondgebied terwijl de Amerikaanse op geallieerd grondgebied staan. Misschien zelf op geheim Duits grondgebied. Langeafstandsraketten kunnen makkelijk neergeschoten worden op lange afstand wanneer ze lange tijd in de lucht zijn. Waarom zoveel raket verdediging op Europa dan. Mag China ook zulk een anti raket schild op Duitsland bouwen dan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *