‘COVID-vluchtelingen’ van Hongkong naar Chinees vasteland.


Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn ongeveer 600.000 inwoners van Hongkong voor de ziekte gevlucht naar het Chinese vasteland.

De Chinese Volksrepubliek heeft op het vasteland de coronacrisis al een hele tijd bezworen, met dagelijks minder dan een handvol nieuwe besmettingen. De situatie is echter anders in de speciale administratieve regio Hongkong, met zijn eigen wetten en regels. De stad is al aan zijn vierde coronagolf en momenteel ligt het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen iets boven de 100 op een bevolking van 7 miljoen. In totaal heeft Hongkong 7.000 besmettingen.

Dat zijn cijfers waar België alleen van kan dromen, maar die in Azië alle alarmen op rood doen springen. Het totaal aantal besmettingen in Hongkong is met voorsprong het hoogste van alle Chinese provincies en regio’s, het oorspronkelijke centrum van de epidemie Wuhan uitgezonderd.

9% van bevolking

Sinds het begin van de coronacrisis zijn naar schatting 600.000 Hongkongers of 9% van de totale bevolking naar het vasteland getrokken. Die stroom zwol aan nadat het virus op het vasteland zo goed als uitgeroeid werd, terwijl Hongkong met hoogten en laagten bleef aanmodderen.

Op dit moment is de stroom van ‘COVID- vluchtelingen’ groot. In november ging het om gemiddeld 1.100 personen per dag, op 2 december waren het er 3.500 en sindsdien blijft hun aantal boven 3.000. Door het sluiten van de scholen begin december worden nu ook kinderen en jongeren de grens over gestuurd.

Voor Europeanen is het momenteel zo goed als onmogelijk om China binnen te raken, maar Chinezen kunnen nog steeds naar hun land terugkeren. Dus wordt ook de deur niet gesloten voor Hongkongers. De procedure mag dan wel lastig zijn, dat schrikt hen niet af.

Veiligheid boven alles

Wie in Shenzhen de grens over wil moet binnen de 24 uur vooraf een negatief testresultaat krijgen van één van de speciaal erkende testklinieken in Hongkong.

De grensovergang is bij elke nieuwe golf periodiek overbelast. De wachttijden aan de enige grensovergang die sinds februari open gebleven is, in Shenzhen Bay, lopen op tot vijf à acht uren. Van elke reiziger wordt de temperatuur gemeten en de identificatie en testresultaten grondig nagekeken. Daarna moet er gewacht worden op transport naar het hotel met speciaal beveiligde bussen.

De lange duur van de procedures aan de grensovergang heeft al geleid tot grote groepen mensen waarbij de veilige afstand niet meer aangehouden kon worden. Er wordt daarom extra medisch personeel in beschermende pakken naar de grenspost gezonden, met tenten en desinfecterende lampen. Alle personeel van de grensovergang wordt veelvuldig getest.

Na de grensovergang wacht de reiziger 14 dagen strikte quarantaine in een speciaal hotel, op eigen kosten. Er gebeurt een test bij aankomst en nog één op het einde van de quarantaine periode. De hotels hebben veiligheids– en medisch personeel op elke verdieping om te garanderen dat er geen virus naar buiten geraakt. De verplichte quarantaine hotels in Shenzhen lopen snel vol. 80% van de betaalbare hotels zijn al gereserveerd, duurdere vier- en vijf sterren hotels komen nu ook in aanmerking. Ook in de naburige steden worden hotels geboekt.

In de provincie Guangdong, waar Shenzhen een deel van is, zijn sinds augustus geen lokale Covid-19 gevallen meer gemeld. In december zijn in Shenzhen en Zhuhai wel al twee ingevoerde gevallen ontdekt die uit Hongkong kwamen. Zowel de provinciale regering als de nationale regering hebben verklaard dat Hongkongers welkom blijven.

Bron: Asiatimes

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “‘COVID-vluchtelingen’ van Hongkong naar Chinees vasteland.

  1. HK krijgt het Chinese vaccin niet, maar het USA vaccin. Dus zou deze vluchtelingen ook het Chinese nemen of niet. Hoe zit het bewoners die elke dag naar HK school gaat via het grens nu.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *