De Leestafel # 81 China en de VS, Korea, Taiwan

afbeelding Xinhua disclaimer

De redacteur van Inside China maakt het grapje dat hij zich opnieuw moet verontschuldigen voor het feit dat hij het aldoor heeft over Amerikaanse politiek in plaats van over louter Chinese zaken. ‘Misschien moet ik deze nieuwsbrief een andere naam geven‘, zegt hij. Ook deze Leestafel-rubriek loopt het risico hiervoor kritiek te krijgen. Alleen, wie het over China heeft komt tegenwoordig onvermijdelijk de VS tegen.

China en de VS

TSINGHUA UNIVERSITY CENTER FOR STRATEGIC AND SECURITY STUDIES via INSIDE CHINA
An analysis of Trump’s extreme agenda both inside and outside his second term

Op Inside China vinden we de vertaling van een analyse van Trumps geopolitieke agenda. Professor Diao Daming van de Renmin Universiteit laat de ‘method in the madness’* van Trump zien. We krijgen een beeld van hoe in de academische en diplomatieke kringen in China wordt nagedacht over Trump. ‘Hoe moeten we met hem omgaan?’ lijkt de vraag. Het antwoord: een flexibele respons, aangepast aan de ogenschijnlijk grillige strategie van Washington onder deze president. (zie over het citaat uit Hamlet ‘method in his madness’ dit vermakelijke en instructieve BBC videootje)

FINANCIAL TIMES CHINESE via THE EAST IS READ
Cao Xin: China cannot sidestep on the North Korea issue

Volgens Cao Xin, een onafhankelijk commentator, moet China dringend een zelfstandig stanpunt innemen over Noord-Korea. Beijing mag zijn beleid ten aanzien van dat land niet koppelen aan de Chinees-Amerikaanse betrekkingen, of de toenadering tussen de China en Rusland. Nu er een alliantie bestaat tussen Noord-Korea en Rusland, kan China zich niet langer onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid. Het stilzwijgen van Beijing kost het land invloed in de regio. Cao Xin is secretaris-generaal en senior onderzoeker bij het Centre for International Public Opinion Studies van het Charhar Institute, een niet-gouvernementele denktank in China. Zijn instelling en Cao Xin zelf worden blijkbaar serieus genomen door de Financial Times en de South China Morning Post.

GLOBAL TIMES
Lai’s ‘10 lectures on unity’ another round of fallacies that run counter to legal principles and historical facts: Taiwan Affairs Office spokesperson

en
Lai Ching-te’s ‘defense lecture’ a political fraud that binds the military and deceives the public: Global Times editorial

Mevrouw Zhu Fenglian, woordvoerder van het Taiwan Affairs Office van het Chinese kabinet, reageert op een toespraak van de Taiwanese leider Lai Ching-te van de separatistische Democratic Progressive Party (DPP). De toespraak heeft als thema eenheid. Zhu is echter van mening dat Lai ‘de sterke oppositiestemmen op het hele eiland Taiwan negeert.’ Hij vergroot de verdeeldheid in de publieke opinie op het eiland over de samenwerking en eenheid met China. Lai criminaliseert de samenwerking met het vasteland en maakt door middel van politieke provocaties steeds duidelijker reclame voor een totale afscheiding van het eiland. Dit is volgens Zhu, die hier het standpunt van de Chinese regering vertolkt, een negatie van de overwinning op de Japanse bezetting behaald door alle Chinezen, die van Taiwan en die van het vasteland. In een redactioneel commentaar voegt de Global Times daar nog een belangrijk element aan toe. Lai heeft ook een speech gehouden over ‘defensie’. Hij wil inspelen op het verlangen naar vrede onder de bevolking, maar brengt de vrede juist in gevaar door zich aan te sluiten bij Washingtons strategie van containment van China. Volgens de journalisten van GT wil Lai Taiwan uitverkopen aan de VS, en zet hij zo de veiligheid van het eiland op het spel.

Zie ook deze video over de onverbrekelijke historische band tussen het vasteland China en het eiland. Een filmpje van CGTN, featuring prof. Jeffrey Sachs.

Copyright matters

disclaimer foto’s en afbeeldingen
Afbeelding Madness … method YouTube BBC Learning English
Foto Cao Xin https://news.qq.com/rain/a/20240720A05YJK00
Foto Zhu Fenglian Taiwan Affairs Office of the State Council