De Stand van zaken 82

China al nr 1?
–Volgens officiële WB- en IMF-cijfers was China’s economie in 2010 70 % zo groot -in koopkrachtpariteit vergeleken- als de Amerikaanse. Deze cijfers worden betwist door Arvinnian van het Peterson Institute for International Economics. Volgens hem worden de Chinese gegevens zwaar onderschat en ligt China al voorop. Alles heeft te maken met het International Comparison Program (ICP) van de WB die de prijzen vergelijkt in de diverse landen. Dit zou de data in de Chinese landelijke gebieden ernstig onderschatten. De meeste economisten geloven echter dat indien de huidige groeivoeten aanhouden, China de VS zal inhalen rond 2018. (Washington Post)
Toch 10 % groei export?
–Het tweede semester vorig jaar daalde de export naar de EU gestaag en minister Chen Deming verwacht tijdens de eerste twee maanden dit jaar een teruggang van de export naar de EU met 2 tot 3 %. De EU is China’s grootste handelspartner. De minister van Handel verwacht dat de buitenlandse handel dit jaar toch toeneemt met 10%. Tijdens de twee eerste maanden bedroeg de exportgroei globaal 7 % en hij verwacht een verbetering tijdens het tweede semester. Overigens werd nog bekend dat de inflatie afzwakte tot 3,2 % in februari, de laagste groei sinds juni 2010.
Nog een EU-toegangspoort in Cyprus
Het consortium HERMES Airports Ltd die de 2 luchthavens in Cyprus uitbaat, heeft met een Chinese firma een MoU afgesloten waarbij de Chinese firma op de oude luchthaven van Larnaka een showroom voor Chinese producten gaat bouwen. Ook hier wordt gesproken van een investering van 1 miljard € en honderden banen. Naast de showroom zou het ook dienen als logistiek centrum ter bevoorrading van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het is de vierde toegangspoort die opduikt in één maand na de Ierse, deze in Willebroek en deze in het Franse departement Moezel. (wantchinatimes)
China bouwt kerncentrales in Turkije
Tijdens het komend bezoek van de Turkse premier Erdogan zullen de besprekingen tussen beide landen gefinaliseerd worden waarbij China meebouwt aan Turkse kerncentrales. Vicepremier Babacan zei aan de SCMP dat zijn land 3 kerncentrales wil opstarten voor 2023. Deze in Mersin werd gecontracteerd aan Rusland. Voor de 2 andere wordt gesproken met China, Zuid-Korea en Japan. Misschien wordt het een combinatie. China zou vooral betrokken worden in het Igneadaproject bij de Bulgaarse grens. Het is de Guangdong Nuclear Power Group die zich voorbereidt op de bouw van 2 centrales die gaan werken met Franse technologie met Chinese verbeteringen. (SCMP)
Toelagen steunen China’s LED industrie
De Chinese regering investeert 40 miljard yuan opdat de lagere besturen hun straatlampen zouden vervangen door LED-lampen. Peking betoelaagt 30 % van de kost om te helpen de doeleinden van energiebesparing te halen. De provincie Guangdong heeft de LED-lampen zelfs verplichtend gemaakt. De komende 4 jaren worden cruciaal in de vervanging van de gloeilampen. Dit jaar zou de LED-markt 11 miljard $ bedragen, wat 26 % meer is dan het jaar voordien. Kleine LED-firma’s in Guangdong moesten sluiten maar Philips sloot te Chengdu een deal met het lokaal bestuur om 33 miljoen $ in de LEDs te investeren. (wantchinatimes)
Haven Shanghai: zwakker dan verhoopt
‘s Werelds drukste haven te Shanghai kende gedurende de eerste twee maanden maar een vooruitgang met 3,6 % in de containers terwijl de vrachtomslag 7 % groeide, aldus cijfers van operator Shanghai International Port Group. Ook hier is de schuldige de internationale economie: verwacht wordt dat de situatie in de EU verergert en ook de recentste cijfers van de spoorvracht in de VS wijzen op een vermindering met 5%.
Tabaksfirma verdient 320 miljoen yuan/dag
China National Tobacco die de grootste tabaksproducent is ter wereld verdiende in 2010 netto 320 miljoen per dag. De tabaksproducent had toen 969 miljard activa, een inkomen van 770 miljard yuan en een winst van 117 miljard yuan. China telt 350 miljoen rokers. De gehele tabaksindustrie betaalt jaarlijks 753 miljard aan belastingen.
China naar WTO tegen VS
Het Congres heeft een wet gestemd die toestemming aan het Ministerie van Handel geeft om hoge invoerrechten te eisen op een twintigtal producten uit China waarvan het denkt dat ze gesubsidieerd zijn. Dit was nodig nadat het hoogste Hof van Beroep beslist had dat het ministerie die bevoegdheid niet had. Sinds 2006 heeft het ministerie al dergelijke rechten opgelegd op banden, staal, aluminium, papier en chemische producten, voor een handelsvolume van 5 miljard. President Obama moet de wet nog ondertekenen. Indien hij dat doet, dient China allicht een klacht in bij de WTO. De aangeklaagde subsidies zijn volgens China niet strijdig met de WTO-regels. Onder de wet zouden ook zonnepanelen en onderdelen voor windmolens kunnen extra belast worden. (Renmin Ribao)

China al nr 1?
Volgens officiële WB en IMF-cijfers was China’s economie 70 % zo groot in koopkrachtpariteit vergeleken met de Amerikaanse. Deze cijfers worden betwist door  Arvin²nian van het Peterson Institute for International Economics. Volgens hem worden de Chinese gegevens zwaar onderschat en ligt China al voorop. Alles heeft te maken met het International Comparison Program (ICP) van de WB die de prijzen vergelijkt in de diverse landen. Dit zou de data in de Chinese landelijke gebieden ernstig onderschatten. De meeste economisten geloven echter dat indien de huidige groeivoeten voortduren China de VS zal inhalen rond 2018. (Washington Post)
Nog een Europese toegangspoort in Cyprus
Het consortium HERMES Airports Ltd die de 2 luchthaven in Cyprus uitbaat heeft met een Chinese firma een MoU afgesloten waarbij de Chinese firma op de oude luchthaven van Larnaka een showroom voor Chinese producten zou bouwen. Ook hier wordt gesproken van een investering van 1 miljard € en honderden banen. Naast de showroom zou het ook dienen als logistiek centrum ter bevoorrading van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het is de vierde toegangspoort die opduikt in één maand na de Ierse, deze in Willebroek en deze in het Franse departement Moezel.
Toelagen steunen China’s LED industrie
De Chinese regering investeert 40 miljard yuan opdat de lagere besturen hun straatlampen zouden vervangen door LED-lampen. Peking betoelaagt 30 % van de kost om te helpen de doeleinden van energiebesparing te halen. De provincie Guangdong heeft de LED-lampen zelfs verplichtend gemaakt. De komende 4 jaren worden cruciaal in de vervanging van de gloeilampen. Dit jaar zou de LED-markt 11 miljard $ bedragen wat 26 % meer is dan het jaar voordien. Kleine LED-firma’s in Guangdong moesten sluiten maar Philips sloot te Chengdu een deal met het lokaal bestuur om 33 miljoen $ in de LEDs te investeren. (wantchinatimes)
Toch nog 10 % groei export?
Het tweede semester vorig jaar daalde de export naar de EU gestaag en minister Chen Deming verwacht tijdens de eerste twee maanden dit jaar een teruggang van de export naar de EU met 2 tot 3 %. De EU is China’s grootste handelspartner. De minister van Handel verwacht dat deze dit jaar toch toeneemt met 10%. Tijdens de twee eerste maanden bedroeg de exportgroei globaal 7 % en hij verwacht een verbetering tijdens het tweede semester. Overigens werd nog bekend dat de inflatie afzwakte tot 3,2 % in februari de laagste groei sinds juni 2010.
Tabaksfirma verdient 320 miljoen yuan/dag
China National Tobacco die de grootste tabaksproducent is ter wereld verdiende in 2010 netto 320 miljoen per dag. De tabaksproducent had toen 969 miljard activa, een inkomen van 770 miljard yuan en een winst van 117 miljard yuan. China telt 350 miljoen rokers. De gehele industrie betaalt jaarlijks 753 miljard aan belastingen.
Haven Shanghai: zwakker dan verhoopt
‘s Werelds drukste haven te Shanghai kende gedurende de eerste twee maanden maar een vooruitgang met 3,6 % in de containers terwijl de vrachtomslag 7 % groeide, aldus cijfers van operator Shanghai International Port Group. Ook hier is de schuldige de internationale economie: verwacht wordt dat de situatie in de EU verergert en ook de recentste cijfers van de spoorvracht in de VS wijzen op een vermindering met 5%.
China naar WTO tegen VS
Het Congres heeft een wet gestemd die toestemming aan het Ministerie van Handel geeft om hoge invoerrechten te eisen op een twintigtal producten uit China waarvan het denkt dat ze gesubsidieerd zijn. Dit was nodig nadat het hoogste Hof van Beroep beslist had dat het ministerie die bevoegdheid niet had. Sinds 2006 heeft het ministerie al dergelijke rechten opgelegd op banden, staal, aluminium, papier en chemische producten, voor een handelsvolume van 5 miljard. President Obama moet de wet nog ondertekenen. Indien hij dat doet, dient China allicht een klacht in bij de WTO. De aangeklaagde subsidies zijn volgens China niet strijdig met de WTO-regels. Onder de wet zouden ook zonnepanelen en onderdelen voor windmolens kunnen extra belast worden.  (Renmin Ribao)
China bouwt kerncentrales in Turkije
Tijdens het komend bezoek van de Turkse premier Erdogan zullen de besprekingen tussen beide landen gefinaliseerd worden waarbij China meebouwt aan Turkse kerncentrales. Vicepremier Babacan zei aan de SCMP dat zijn land 3 kerncentrales wil opstarten voor 2023. Deze in Mersin werd gecontracteerd aan Rusland. Voor de 2 andere wordt gesproken met China, Zuid-Korea en Japan. Misschien wordt het een combinatie. China zou vooral betrokken worden in het Igneadaproject bij de Bulgaarse grens. Het is de Guangdong Nuclear Power Group die zich voorbereidt op de bouw van 2 centrales die zouden werken met Franse technologie met Chinese verbeteringen.
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *