Buitenlandse firma’s maken waterprobleem te gelde

Heel wat buitenlandse firma’s snellen China ter hulp voor haar waterproblemen omdat de overheid ook massale investeringen in de sector belooft. Zo wordt van de nood een deugd gemaakt. We overlopen enkele initiatieven van irrigatie tot waterzuivering.
We hadden het in het verleden over de povere toestand van China’s waterstaat. Sinds 2008 heeft China 50 miljoen inwoners meer, maar de waterbronnen daalden met 11 % tot 2302 miljard m³. Zo beschikt China maar over 2100 m³ water per bewoner of 28 % van het wereldgemiddelde. McKinsey voorspelt zelfs dat China tegen 2030 200 miljard m³ te kort zal komen, wat één derde is van het huidig verbruik. Vanzelfsprekend is de overheid van plan het probleem te tackelen. Dit jaar wordt bijvoorbeeld 140 miljard geïnvesteerd in projecten van waterbehoud, terwijl de globale investeringen in water tijdens dit vijfjarenplan 1800 miljard yuan zullen bedragen. Daarnaast zijn er nieuwe richtlijnen met objectieven voor het watergebruik tegen 2030. Dan zou het waterverbruik moeten beperkt worden tot 700 miljard m³ en het industrieel verbruik tot 40 m³/10.000 yuan.
Ook worden buitenlandse investeringen aangeboord. Momenteel gaat in Marseille het 6° World Water Forum door, waar China indruk wil maken. De EU-ambassadeur Markus Ederer en viceminister Jiao Yong hebben in het kader van dit Forum een China Europe Water Platform opgezet. Momenteel is China’s watersector volgens onderzoek firma GWI Global Water goed voor 48 miljard $, waardoor het derde wereldwijd komt te staan na de VS (110 miljard$) en Japan (59 miljard$). Analisten geloven dat deze markt de komende 5 jaren zal verdrievoudigen tot 150 miljard $. Vandaar dat Veolia Environmental Services Azië CEO Jorge Mora zegt: “ Qua water is China onze topprioriteit” Hij citeert het gebrek aan water in Peking en omstreken en het voornemen om tegen 2014 water uit het zuiden naar het noorden over te hevelen.
Volgens experten wordt 70 % van China’s water gebruikt in de landbouw, waar efficiënte irrigatie noodzakelijk is. Van het 120 miljoen ha landbouwgrond, beschikken maar 53 miljoen ha over basis irrigatiefaciliteiten. Met de high-tech-irrigatietechnieken zijn dit maar 1,3 miljoen ha, aldus het Ministerie van Waterbronnen. Doordat het ministerie tegen 2020 4000 miljard yuan wil investeren, voelen potentiële buitenlandse investeerders zich echter aangetrokken. 20 % van de toelagen in het huidig vijfjarenplan zullen naar de landbouw gaan zoals naar irrigatie. De Israëlische in intelligente micro-irrigatie gespecialiseerde firma Netafim heeft plannen om 10 miljoen $ te investeren in een Chinese vestiging. Hun apparatuur laat toe water naar de wortels van de planten te besproeien en zo 70 % water en 20 % kunstmest uit te sparen. De technologie met sensoren e.d. is niet goedkoop maar toch hoopt de firma haar zakencijfer van 10 miljoen $ in 2010 op te trekken tot 50 miljoen $.
De verstedelijking zorgde ook voor een aardige jump in waterverbruik. Geschat wordt dat één derde van het water dat in de steden verbruikt wordt, komt van onzuivere waterbronnen. Volgens milieu-Ngo’s is daarnaast het aantal bedrijven dat onwettelijk afvalwateren loost,  tussen 2006 en nu gestegen van 2500 tot 60.000. Recentelijk was er het voorval van cadmium die in de Longjiangrivier terecht kwam. Daartegenover stelt de regering zich als doel om tegen 2030 95 % van het aangeboden water volgens de standaard te doen zijn i.p.v. de huidige 46 %. Dit betekent dan weer een goudmijn voor de producenten van waterzuiveringsstations. Tegen 2015 moet er in China 42 miljoen ton/dag capaciteit bijkomen en wordt daar de komende 5 jaren 300 miljard voor uitgetrokken. Dit viel niet in dovemans oren bij het Franse Suez dat momenteel voor twee derden van haar 27 Chinaprojecten gefocust is op het aanleveren van drinkwater. Volgens Azië CEO Charles Chaumin zullen bij de nieuwe projecten twee derden waterzuiveringsstations zijn. Vorig jaar groeide zijn zakencijfer al met 15 % daardoor en hij verwacht dat zijn business in de watersector jaarlijks met 10 % zal blijven groeien.
In het verlengde van de waterzuiveringsstations stijgt ook de behoefte aan de verwerking van het overblijvende slib. Volgens een thesis van de vicevoorzitter van Beijing General Municipal Engineering Design and Research Institute Zhang Yun zal de productie van dit afvalslib tussen 2011 en 2015 toenemen met 2,4 miljoen m³ per jaar. Siemens is bijna klaar met haar eenheid te Shenyang die 1000 ton per dag kan verwerken en in september start. Volgens algemeen manager Alfred Ng is de VS de grootste markt voor Siemens Water Technologies’, maar China is de meest belovende. Voor Veola’s Mora maakt het weinig uit: drinkwater, afvalwater of waterontzilting . Zaak voor hem is van de huidige upswung gebruik te maken en daarvoor wil Veolia zijn transportafdeling verkopen om klaar de staan voor de strijd om China’s water.
Bron: China Daily
Zie ook Dialogue over China’s water

Heel wat buitenlandse firma’s snellen China ter hulp voor haar waterproblemen omdat de overheid ook massale investeringen  in de sector belooft. Zo wordt van de nood een deugd gemaakt. We overlopen enkele initiatieven van irrigatie tot waterzuivering.
We hadden het in het verleden over de povere toestand van China’s waterstaat. Sinds 2008 heeft China 50 miljoen inwoners meer maar de waterbronnen daalden met 11 % tot 2302 miljard m³. Zo beschikt China maar over 2100 m1 water per bewoner of 28 % van het wereldgemiddelde. McKinsey voorspelt zelfs dat China tegen 2030 200 miljard m³ te kort zal komen, wat één derde is van het huidig verbruik. Vanzelfsprekend is de overheid van plan het probleem te tackelen. Dit jaar wordt bijvoorbeeld 140 miljard geïnvesteerd in projecten van waterbehoud, terwijl de globale investeringen tijdens dit vijfjarenplan 1800 miljard yuan zullen bedragen. Daarnaast zijn er nieuwe richtlijnen met objectieven voor het watergebruik tegen 2030. Dan zou het waterverbruik moeten beperkt worden tot 700 miljard m³ en het industrieel verbruik tot 40 m³/10.000 yuan. Ook worden buitenlandse investeringen aangeboord. Momenteel gaat in Marseille het 6° World Water Forum door waar China indruk wil maken. De EU-ambassadeur Markus Ederer en viceminister Jiao Yong hebben in het kader van dit Forum een China Europe Water Platform opgezet. Momenteel is China’s watersector volgens onderzoek firma GWI Global Water goed voor 48 miljard $ waardoor het derde wereldwijd komt te staan na de VS (110 miljard$) en Japan (59 miljard$). Analisten geloven dat deze markt de komende 5 jaren zal verdrievoudigen tot 150 miljard $. Vandaar dat Veolia Environmental Services Azië CEO Jorge Mora zegt: “ Qua water is China onze topprioriteit” Hij citeert het gebrek aan water in Peking en omstreken en het voornemen om tegen 2014 water uit het zuiden naar het noorden over te hevelen. Volgens experten wordt 70 % van China’s water gebruikt in de landbouw, waar efficiënte irrigatie noodzakelijk is. Van het 120 miljoen ha landbouwgrond, beschikken maar 53 miljoen ha over basis irrigatiefaciliteiten. Met de high-tech-irrigatietechnieken zijn dit maar 1,3 miljoen ha aldus het Ministerie van Waterbronnen. Doordat het ministerie tegen 2020 4000 miljard yuan wil investeren, voelen potentiële buitenlandse investeerders zich echter aangetrokken. 20 % van de toelagen in het huidig vijfjarenplan zullen naar de landbouw gaan zoals naar irrigatie. De Israëlische in intelligente micro-irrigatie gespecialiseerde firma Netafim heeft plannen om 10 miljoen $ te investeren in een Chinese vestiging. Hun apparatuur laat toe water naar de wortels van de planten te besproeien en zo 70 % water en 20 % kunstmest uit te sparen. De technologie is niet goedkoop maar toch hoopt de firma haar zakencijfer van 10 miljoen $ in 2010 op te trekken tot 50 miljoen $.
De verstedelijking zorgde ook voor een aardige jump in waterverbruik. Geschat wordt dat één derde van het water dat in de steden verbruikt wordt komt van onzuivere waterbronnen. Volgens milieu-Ngo’s is daarnaast het aantal, dat onwettelijk afvalwateren lozen tussen 2006 en nu gestegen van 2500 tot 60.000. Recentelijk was er het voorval van cadmium die in de Longjiangrivier terecht kwam. Daartegenover stelt de regering zich als doel om tegen 2030 95 % van het aangeboden water volgens de standaard te doen zijn i.p.v. de huidige 46 %. Dit betekent dan weer een goudmijn voor de producenten van waterzuiveringsstations. Tegen 2015 moet er in China 42 miljoen ton/dag capaciteit bijkomen en wordt daar de komende 5 jaren 300 miljard voor uitgetrokken. Dit viel niet in dovemans oren bij het Franse Suez dat momenteel voor twee derden van haar 27 Chinaprojecten gefocust is op het aanleveren van drinkwater. Volgens Azië CEO Charles Chaumin zullen bij de nieuwe projecten twee derden waterzuiveringsstations zijn. Vorig jaar groeide zijn zakencijfer al met 15 % daardoor en hij verwacht dat zijn zakencijfer in de watersector jaarlijks met 10 % zal blijven groeien. In het verlengde van de waterzuiveringsstations stijgt ook de behoefte aan de verwerking van het overblijvende slib. Volgens een thesis van de vicevoorzitter van Beijing General Municipal Engineering Design and Research Institute Zhang Yun zal de productie van dit afvalslib tussen 2011 en 2015 toenemen met 2,4 miljoen m³ per jaar. Siemens is bijna klaar met haar eenheid te Shenyang die 100 ton per dag kan verwerken en in september start. Volgens algemeen manager Alfred Ng is de VS de grootste markt voor Siemens Water Technologies’, maar China is de meest belovende. Voor Veola’s Mora maakt het weinig uit: drinkwater, afvalwater of waterontzilting . Zaak voor hem is van de huidige upswung gebruik te maken en daarvoor wil Veolia zijn transportafdeling verkopen om klaar de staan voor de strijd om China’s water.
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *