De stand van zaken 93

Meer privé-investeringen in staatsbedrijven
–Vrijdag heeft de SASAC-staatsholding richtlijnen bekend gemaakt waardoor de privésector meer mogelijkheden gegund worden om te investeren in staatsbedrijven. Veel details zijn er nog niet bekend, wel algemene lijnen: de privé-investeerders kunnen meedoen in de herstructurering van de staatsondernemingen door cash-investering, verwerven van aandelen, inschrijving in converteerbare bedrijfsobligaties en het financieren van huurkoop. Privé-investeerders mogen ook privé-beleggingsfondsen opzetten met deze staatsbedrijven om te investeren in strategische sectoren of in het buitenland. De richtlijn vraagt ook dat de staatsondernemingen meer op een doorzichtige manier hun eigendom overdragen zoals via transactiecentra na openbaar bieden. Vorige week werd privékapitaal toegelaten in de spoorwegen en meer gedetailleerde richtlijnen zijn in de maak voor de energiesector. Ook de China Banking Regulatory Commission heeft beloofd dat privébanken gelijke rechten zullen krijgen als de staatsbanken. Nu kunnen privébanken ook participeren bij het kapitaal van landelijke banken.
China-Afrika: landbouw

–Praatjes beweren dat China van plan is massaal voedsel uit Afrika in te voeren en zo riskeert bij te dragen tot hongersnood. De werkelijkheid is dat handel in landbouwproducten in 2011 3% uit maakte van de totale Chinees-Afrikaanse handel. In 2011 bedroeg de Chinese import van landbouwproducten uit Afrika 2,33 miljard dollar, een stijging met 45%; maar in datzelfde jaar voerde China voor 2,45 miljard dollar uit naar Afrika, een stijging met 36%. Om het rendement van de landbouwproductie en de voedselveiligheid in Afrika te bevorderen heeft China er 25 demonstratieprojecten opgezet en sinds 2006 4.000 landbouwspecialisten opgeleid. China was in 2011 met 160 miljard dollar de grootste handelspartner van Afrika, en heeft de traditionele partner Europa voorbijgestoken. China was in 2011 ook de grootste buitenlandse investeerder in Afrika.(Xinhua)
Fosun grootste aandeelhouder ClubMed
De grootste aandeelhouder van ClubMed is voortaan een Chinese holding, Fosun. Die bezit sinds 9 mei 10% van de aandelen. Fosun begon aandelen te kopen in 2010 en heeft een akkoord ondertekend met ClubMed dat het tot 2013 niet boven 10% zal gaan, zolang het daarmee de grootste aandeelhouder blijft. AXA heeft 9,9%. ClubMed heeft sinds 2010 een centrum in China, opent een tweede dit jaar en plant nog drie andere tegen 2015. China moet hun tweede markt worden na Frankrijk
Onvoldoende uitrusting voor cruises
Het aantal cruiseschepen dat China aandeed verhoogde van 223 in 2010 tot 262 vorig jaar. De grote spelers uit de sector zijn allen van plan in de toekomst meer aandacht aan China te besteden. Het gaat meestal om Shanghai, Tianjin, Xiamen en Qingdao die wel uitgerust zijn, maar dit is minder het geval bij de infrastructuur van andere havens. Nochtans kan dit heel wat toeristen aantrekken. De toeristische sector vraagt bijgevolg aan de lokale overheden betere infrastructuur en ook snellere veiligheidschecks. (China Daily)
Onthoud merk «Metersbonwe»
Volgens de Financial Times is het onbekende Chinese modemerk Meytersbonwe een van de sterkst stijgende merken na Apple. Metersbonwe dat 17 jaar geleden gesticht werd, is aanwezig in elke kleine Chinese stad en ambieert de modemarkten van London, Paris, New York en Milan met jeugdige en niet dure ontwerpen. . Vorig jaar had het bedrijf van stichter Zhou Chengjian een inkomen van 10 miljard RMB en een netto winst van 1,2 miljard. Nu is het volgens Euromonitor het derde kledijmerk in China na Nike en lokaal sportkledijmerk Anta.  Nu is Zhou -overigens een bewonderaar van Mao en Deng- de tweede rijkste man in Shanghai met een fortuin van 5 miljard $. Te onthouden dus die naam die niet erg Chinees klinkt, maar dat was allicht de bedoeling bij het aantrekken van het jonge Chinese volkje dat denkt dat wat buitenlands is , beter is(FT) Nog in de kledijsector heeft sportkledijmerk Li Ning besloten de komende 5 jaar vooral te focussen op de markt van de kinderen tussen 5 en 12.

Anti-dumpingnieuws
De EU is volgens de FT van plan een van haar grootste klachten ooit tegen China te lanceren wegens ongeoorloofde staatssteun. Na maanden onderzoek is de Commissie klaar met een dossier tegen de 2 telecomproducenten Huawei en ZTE. Het dossier verschilt van de vorige omdat het over hightech gaat en niet over buizen, moeren of tegels. Het is ook de eerste keer dat de Commissie op eigen initiatief handelt, in plaats van een klacht af te wachten. Naar verluidt zijn de Europese telecombedrijven Siemens-Nokia, Alcatel Lucent en Ericsson die goede zaken doen in China, niet gerust met het initiatief van de Commissie omdat ze tegenmaatregelen vrezen van China. Voorlopig wordt de zaak stil gehouden want de Chinese minister van Handel Chen Deming wordt binnen de week in Brussel verwacht (FT)  China heeft van zijn kant een klacht ingediend bij de WTO tegen de heffing die de VS hebben opgelegd op 22 Chinese producten waaronder zonnepanelen. WTO-baas Pacal Lamy wordt een van deze dagen in Peking verwacht.
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *