Wang Shu nam Pritzkerprijs in ontvangst

3 maanden nadat bekend gemaakt werd dat Wang Shu laureaat was van de Pritzkerprijs- ook de Nobelprijs voor de architectuur genoemd- heeft hij zijn prijs in ontvangst genomen in aanwezigheid van vicepremier Li Keqiang. Dit kan als een krachtig signaal gelden dat de toekomstige premier de kritiek steunt van Wang op de hersenloze modernisering die ook in China toeslaat.
De Pritzkerprijs werd in 1979 ingesteld door de Hyatt Foundation. De prijs wordt elk jaar toegekend aan een levende architect die een combinatie is van talent, visie en toeweiding. Volgens de jury werd Wang uitverkoren omdat zijn werk tezelfdertijd nieuwe horizonten opent en weerklinkt in het volksgeheugen. Bij ons exposeerde hij naar aanleiding van Europalia in 2009 in een Bozar tentoonstelling “Architectuur als verzet”. Bij zijn bekende werken horen de Wenzheng bibliotheek aan de Universiteit van Suzhou, Ningbo’s Geschiedkundig Museum en de Campus van Chinese Kunstacademie te Hangzhou, China’s beste kunstacademie. In deze werken zijn de gebouwen aangepast aan de omgeving, rekening houdend met wat Confucius of de Griekse filosofen zouden verwachten van de ruimte wanneer ze discussiëren met hun studenten. Voorzitter Priztker van de prijs vindt Wangs kijk op architectuur met zijn link naar volk en cultuur, een gids voor toekomstige stedenbouw. Deze moet in harmonie zijn met lokale noden en cultuur aldus de voorzitter en dit in overeenstemming met traditie en de noden van duurzame ontwikkeling in de toekomst.
Vicepremier Li Keqlang zei “dat de selectie van Peking als plaats van de ceremonie, een teken is van de internationale erkenning van de Chinese architectuur. Als drager van geschiedenis en cultuur weerspiegelt de architectuur het nationaal imago. De Chinese architectuur moet niet enkel de nationale karakteristieken handhaven, maar moet ook globale geavanceerde technieken absorberen. De internationale samenwerking bevorderen is in het voordeel van de ontwikkeling van de Chinese architectuur” aldus nog de vicepremier. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 100.000 $.
Verder:
Biografie Wang website Pritzker
Zie ook foto’s gebouwen Wang Shu
Kijk ook video Dailymotion over uitreiking met woorden Wang
Tot slot nog eigen foto’s van zijn Kunstacademie Hangzhou Campus

Op de campus


Binnenin: ruime gangen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *