Drukke diplomatieke week op het hoogste vlak

President Xi Jinping is in Antalya om er deel te nemen aan de vergadering van de G20 voorafgegaan door een BRICS-top. Dinsdag vliegt hij door naar Manilla voor vergaderingen van de APEC. Premier Li Keqiang brengt van 20 tot 23 november een bezoek aan Maleisië waar hij ook zal deelnemen aan diverse vergaderingen samen met de ASEAN-landen.

g20antalyVan zaterdag tot maandag vindt ter afsluiting van Turkse voorzittersperiode  de G20-top plaats in de badplaats Antalya. Xi sprak al met de Turkse president Erdogan en kreeg van hem te horen dat Turkije wil meewerken aan de uitbouw van de nieuwe zijderoutes en niet zal dulden dat Turkije misbruikt wordt als een uitvalsbasis tegen China. Minder goed nieuws voor Xi was dat Turkije afziet van het plaatsen van een Chinees verdedigingssysteem waarvoor het land heel wat kritiek had gekregen vanuit NATO-middens. Dit schrappen werd door het kabinet van de eerste minister bevestigd aan AFP.

BRICS

Voor de G20-top plaats vindt, organiseerden de leiders van Brazilië, Rusland, China en Zuid Afrika een informele vergadering antalyawaar Xi een toespraak  hield over betere samenwerking tussen de vijf landen. Hoewel de opkomende landen problemen kennen, zijn zij verantwoordelijk voor de helft van de groei wereldwijd. “Goud vreest geen vuur”, aldus Xi Jinping die opriep tot het uitbouwen van een open economie, zich te keren tegen protectionisme en te streven naar een verantwoordelijke macro-economische politiek door alle G20 leden en tezelfdertijd naar het verhogen van de globale vraag.  Het thema van de tiende jaarlijkse G20 top draait hoofdzakelijk rond de zwakke economische conjunctuur naast actualiteitsonderwerpen zoals de Parijse aanslagen,  Syrië en de vluchtelingen.

G20: groei

Xi Jinping stelde de G20 voor om de samenwerking te verbeteren qua macro-economische politiek, een ontwikkeling die afgestemd is op innovatie en een open economie en dit ter bevordering van de wereldwijde groei. Om dit doel te bereiken deed de Chinese president vier voorstellen: de communicatie en coördinatie betreffende macro-economische politiek verbeteren, hervormingen en innovatie te promoten, een open wereldeconomie uit te bouwen met fervente handel en investeringen en tenslotte de toepassing van de 2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling om tot een rechtvaardige en inclusieve ontwikkeling te komen. Hij legde ook de beginselen uit van het dertiende vijfjarenplan waardoor China hoopt blijvend 30 % van de wereldwijde groei te kunnen verwezenlijken. Ook hoopte Xi dat de renminbi wordt opgenomen als reservemunt bij het IMF.
Viceminister Wang Shouwen heeft opgemerkt dat nu voor de G20 een vitale periode aanbreekt om het mechanisme van xijpG20antantwoorden op crises om te bouwen naar een economisch bestuur op lange termijn. Volgens onderdirecteur Yao Zhongzhi van het Institute of World Economy and Politics bij de Chinese Academy of Social Sciences wordt er getwijfeld of het G20-mechanisme moet blijven voort bestaan. Hij gelooft echter dat er nood is aan een orgaan dat kan optreden als een platform voor globaal bestuur. De wereldeconomie staat ver af van een compleet herstel want noch Europa, Japan en de VS zijn volledig hersteld van de gevolgen van de financiële crisis aldus Yao. China ondersteunt wel de Turkse visie van de drie i’s: inclusiveness, implementation en investment. In het kader van inclusiveness, dat iedereen aan de bak komt, benadrukt Turkije de rol van de KMO’s/MKB’s. Bij de investeringen wordt ook het belang van de infrastructuur beklemtoond en dat sluit aan bij de Chinese visie van “Een gordel, een route”. Overigens wordt China op 1 december  jaar voorzitter van de G20 wat ook voor China een kans biedt om zich beter in het systeem te integreren en het vooruit te stuwen. De G20 top in China zal plaats vinden te Hangzhou.
In Manila gaat Xi Jinping deelnemen aan de vergadering van APEC CEO’s, de APEC Business Advisory Council Dialogue, het welkom banket van de leiders en de vergadering van de economische leiders.

 ASEAN

asean-logoPremier Li Keqiang bereidt zich al voor op zijn bezoek aan Maleisië waar van 20 tot 23 november diverse vergaderingen doorgaan van ASEAN en Oost-Aziatische partners. Li neemt er deel aan de 18-de vergadering tussen China en ASEAN; de 18-de vergadering tussen China, Japan en Zuid-Korea en de tiende Oost-Azië top. Op uitnodiging van zijn Maleisische collega Najib Tun brengt hij ook een officieel bezoek aan Maleisië. Hier staan onder meer vrijhandel en betere economische integratie op het programma, betere verbindingen en “niet traditionele veiligheid”-samenwerking. Omdat het volgende jaar de 25-ste verjaardag is van de dialoog tussen China en ASEAN hoopt China dat de komende vergaderingen een toekomstig plan zouden kunnen uittekenen voor bilaterale samenwerking waarbij de maritieme zijderoute verder vorm krijgt. Ook hoopt Li Keqiang dat zijn voorstel over 2+7 -twee consensus en 7 punten van samenwerking- dat hij lanceerde tijdens de ASEAN-top uit 2013 te Brunei verder tot ontplooiing komt.
Woordvoerder Hong van Buitenlandse zaken heeft al gereageerd op US National Security Adviseur Susan Rice die donderdag zei dat de kwestie van de Zuid Chinese zee centraal zal staan tijdens de East-Asia top en de ASEAN-US Top, dat deze vergaderingen niet de geschikte gelegenheid zijn om deze kwestie te bediscussiëren gezien de regionale ontwikkeling en ontwikkeling op de agenda staan. Hij raadde de VS aan om voorzichtig te zijn in woorden en daden en van de kwestie geen hype te maken.
Bron: China Daily, Peoples Daily, dnaindia.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *