De grote ambities van de elektrische batterijen-producenten

Nadat bleek dat BYD niet meer ’s werelds grootste verkoper van elektrische wagens was, gooit de BYD-stichter het roer om. Voortaan zal het als afgesplitste batterijeenheid, fungeren als autonome firma. Deze firma koestert even hoge ambities als concurrent CATL uit Ningde. Beide willen de Japanse hegemonie in elektrische batterijen doorbreken.

De ontvangsten van BYD daalden tijdens het eerste kwartaal met 29%. Deze daling wordt toegeschreven aan lagere overheidssubsidies voor kopers van elektrische voertuigen (EV). Gevolg is dat BYD wereldwijd van de succesvolste verkoper van EV  tuimelde naar de vijfde plaats na Tesla, BMW, Nissan en China’s BAIC.
BAIC plant met ‘Contemporary Amporex Technology Company’ (CATL) uit Fujian een nieuwe batterijfabriek die tegen 2020 tot 50 GWu aan batterijen kan vervaardigen. Ter vergelijking: CATL vervaardigde er vorig jaar voor 7,6 GWu en Tesla voor 8 GWu. CATL produceert echter ook voor BMW en BYD wil diezelfde weg op. Stichter Wang Chuanfu wil zijn batterij-afdeling afsplitsen zodat deze niet enkel voor andere automerken zou produceren, maar ook een leverancier kan worden voor bijvoorbeeld de tram. Volgens de Economic Observer zou BYD dit besloten hebben na advies ingewonnen te hebben van Warren Buffet, een sleutel investeerder in het bedrijf.

Japanse dominantie

BYD atelier e-bussen

Wang die BYD in 1995 stichtte, begon met het ontmantelen van buitenlandse batterijen. Voorts vervaardigde BYD batterijen voor mobiele telefoons vooraleer over te schakelen op autobatterijen en auto’s. BYD heeft genoten van overheidssubsidies, met name voor bussen die lithium-iron fosfaat batterijen gebruiken. Daarvan werden er vorig jaar 11.000 verkocht.  De vijftig jarige stichter geeft zich 10 jaar om van de batterijafdeling een succes te maken die de beste naar de kroon steekt.
Gedurende 3 decennia waren de Zuid Koreaanse en de Japanse producenten dominant. Zo vervaardigt Panasonic voor Tesla. Beijing riep de Chinese producenten op tot een verdubbeling van hun productie en ook om te investeren in het buitenland. Het zal echter niet gemakkelijk zijn de Japanse en de Zuid-Koreaanse producenten te overtreffen. Specialisten voorspellen dat er binnen 10 jaar maar tien producenten van lithium batterijen over zullen blijven. Daarbij zou de top drie 60% van de markt in handen hebben. Goldman Sachs verwacht tegen 2025 al een markt van 40 miljard $.

Overproductie?

Tesla Nevada giga-factory in aanbouw

Bloomberg voorspelt dat Chinese bedrijven tegen 2020 al voor 121 GWu batterijen kunnen vervaardigen. BYD heeft plannen voor een 10 GWu fabriek in Qinghai. Ter vergelijking: de Tesla gigafabriek in Nevada zal bij de start 36 GW aankunnen, maar bij voltooing in 2020 tot 105 GW gaan. Tesla beloofde overigens nog 4 andere giga-eenheden te gaan bijbouwen. In 2015 opende LG Chem uit Zuid-Korea een batterijfabriek in Nanjing gevolgd door Samsung in Xian.
Sommigen vrezen al overproductie en hebben het over een nieuwe sector met een overschot zoals bij de zonnepanelen. Bloomberg rapporteerde de afgelopen week dat de Chinese regering geen vergunningen meer zal verstrekken voor bouwers van elektrische voertuigen. SWS Securities raamt dat de Chinese batterijproducenten in 2020 een productiecapaciteit zullen hebben voor 5 miljoen wagens terwijl er in het land dan 2 miljoen wagens zouden verkocht worden. Het kan natuurlijk ook dat indien de auto tegelijkertijd met de batterijen goedkoper worden er meer EV gereden gaat worden. De batterij kost momenteel immers 40% van de totale kosten. Volgens Benchmark Minerals zijn kosten van 542 dollar per KWh in 2021 al gedaald tot 140 dollar en tegen 2020 wordt 100 dollar verwacht.
Volgens Goldman was het in 2013 dat China voor het eerst Korea overtrof als grootste producent van lithium batterijen voor alle elektronische toestellen. Een jaar later werd dit leiderschap versterkt met de verkoop van de eerste EV. Vorig jaar werden er 507.000 EV en plug-in hybriden verkocht en dat is de helft meer dan het jaar voordien. De voortrekkers in de batterijmarkt zijn LG Chem, Samsung SDI, SK Innovation en Panasonic. Terwijl Panasonic volgens Bernstein de grootste leverancier blijft wereldwijd, komen BYD en CATL juist daarna. Momenteel ligt China volgens Bernstein nog achter op Korea qua technologie voor betere energiedichtheid, een cruciale factor. Deze heeft zijn weerslag op de afstand die de batterij kan afleggen.

CATL

CATL wat staat voor ‘Contemporary Amperex Technology Ltd’ is de snelst groeiende batterijfabrikant in China. De fabriek nabij Ningde is 11,5 miljard dollar waard. Marketing directeur Neill Yang meldt duidelijk aan de Financial Times dat de onderneming een voortrekkersrol wil spelen. Volgens Goldman Sachs kon CATL vorig jaar voor 7,6 GWu batterijen vervaardigen. CATL heeft te Ningde 1000 personen die werken in de O&O afdeling. Het bedrijf beschikt over 2000 patenten i.v.m. batterijen en Goldman Sachs verwacht dat het bedrijf de wereldwijde concurrenten kan inhalen.
Het grootste voordeel waarover de Chinese producenten beschikken, is de toegang tot de grondstoffen. In China zit naar schatting 3,2 miljoen ton lithium onder de grond. Chinese bedrijven hebben ook mijnactiva opgekocht van lithium tot kobalt. Dit jaar kocht Ganfeng Lithium 19,9% in een Argentijns lithium project. Dit volgde juist nadat Tianqi Lithium 2% had gekocht bij SQM uit Chili. Qua kobalt kocht China Molybdenum 2,65 miljard dollar voor de Tenke-mijn in de Democratische Republiek Congo die voorraden bezit voor de lange termijn.
Ook National Electric Vehicle Sweden (NEVS) die in 2012 Saab opkocht, tekende eerder op het jaar een overeenkomst met CATL. Directeur O&O van NEVS legt uit dat de Chinese regering over een lijst van vergunde batterijmakers beschikt. ‘Als je echter een andere leverancier kiest, krijg je echter geen overheidssubsidies meer’ beweert hij. Hij vindt CATL echter van een gelijkwaardige kwaliteit in vergelijking met de Japanners en de Koreanen. CATL is eerst gericht op de binnenlandse markt. Toch geeft directeur Yang toe dat hij hoopt met Tesla te werken, dat er contacten zijn met General Motors en dat Volkswagen en BMW tot de huidige klanten behoren. In januari kocht CATL 22% aandeel in de Finse autoleverancier Valmet Automotive. Tenslotte wil zijn bedrijf in Europa een fabriek bouwen en dit is geen project op lange termijn, aldus nog Yang.
Bronnen: Week in China (HSBC), Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *