Californië sluit akkoord over strijd tegen klimaatwissel met China

De staat California gaat met China samenwerken in de strijd tegen de klimaatwissel. Gouverneur Jerry Brown werd zelfs door president Xi Jinping ontvangen, een eer die niet te beurt viel aan de Amerikaanse minister voor energie Rick Perry. Brown, Perry en ook de Nederlandse minister Kamp namen de voorbije week in Beijing deel aan de ‘Clean Energy Ministerial- conferentie.   

Brown en Xi Jinping


In de Verenigde Staten hebben 9 staten zich verenigd in de ‘U.S. Climate Alliance‘ om in de strijd tegen de klimaatwissel de doelstellingen van Parijs na te streven. Vaandeldrager is de staat California dat niet enkel de economische leider wil zijn maar ook een pionier op het vlak van schone technologie, elektrische voertuigen en batterijen. Daartoe zoekt de staat contact met bedrijven, provincies en universiteiten uit China. De Californische gouverneur Jerry Brown en de Chinese minister van Wetenschap en Technologie Wan Gang hebben daarover een akkoord getekend in de Chinese hoofdstad Peking.

Akkoorden

Het Chinees-Californisch klimaatakkoord bepaalt onder meer dat beide partners nauwer gaan samenwerken op het vlak van hernieuwbare energie, CO2-neutrale mobiliteit en stadsontwikkeling. De gouverneur was de voorbije week in de Chinese hoofdstad Peking voor een conferentie over schone energie. Ook werd een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen California en de Tsinghua University die een US-China Climate Change Institute gaan oprichten waar beide zijden willen samenwerken qua technologie en onderzoek in de strijd tegen de klimaatwissel. Na zijn ontmoeting met minister Wan had Jerry Brown eveneens een kort gesprek met de Chinese president Xi Jinping.
Dit was een eer die de Amerikaanse Energieminister Perry die ook op de conferentie over schone energie aanwezig was, niet te beurt viel. Hij moest het doen met een gesprek met vicepremier Zhang Gaoli. Perry noemde 3 gebieden op waarop de VS en China kunnen samenwerken qua energie. Hij citeerde LNG, kernenergie en koolstof afvang- en opslag. Wind- of zonne-energie kwamen niet over zijn lippen.

Turbines op zee

Minister Kamp met directeur van Huisman (foto NOS)


Ook de Nederlandse minister van Economische Zaken Kamp was op de Clean Energy Ministerial conferentie. Nadien bezocht hij de Nederlandse kranenfabrikant Huisman in Zhangzhou nabij Xiamen. Die leveren er kranen en technieken aan de olie- en gasindustrie, maar ze kunnen ook de grootste windturbines op zee installeren. Naar verluidt impliceert het dertiende vijfjarenplan dat er de komende drie jaar zo’n duizend windturbines op zee moeten verrijzen. Hoe dit moet is nog onduidelijk, maar Huisman staat paraat. Dat de uitvoering van het plan er komt, geloven ze vast. Directeur Pim Overes van Huisman China verwijst hiervoor naar de uitbouw van het SST-net dat er ook op enkele jaren is gekomen. Zegt minister Kamp besluitend: ‘In de uitbreidende offshore windmarkt willen we de kansen die er zijn ook benutten.’
Bronnen: De Redactie, De Morgen, China Economic Review, FD, NOS

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Californië sluit akkoord over strijd tegen klimaatwissel met China

  1. Huub Gulickx
    10 juni 2017 at 18:46

    Gelukkig kunnen USA staten door democratische wetten, eigen afspraken maken met een andere natie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar