Homo wint voor het eerst proces over 'therapie' onder dwang

Een homo heeft in China het proces gewonnen dat hij had aangespannen tegen een psychiatrisch ziekenhuis. De instelling is veroordeeld omdat ze hem had gedwongen tot een therapie.

De inrichting voor geesteszieken in Zhumadian, in de provincie Henan (centraal China) had Yu Wu gedwongen opgenomen.

Proces en uitspraak

Op verzoek van sommige leden van zijn familie hadden dokters Yu willen verplichten een therapie te ondergaan. Ze wilden hem ‘genezen van zijn seksuele geaardheid’ die ze een aandoening noemden. De man, voor wie Yu Wu of Yu Quanhu schuilnamen zijn, deed de instelling een proces aan. Het lokale hof van het Yicheng District in Zhumadian heeft hem nu in het gelijk gesteld. De gerechtelijke uitspraak was dat het ziekenhuis de homoseksuele man gedurende 19 dagen van zijn persoonlijke vrijheid had beroofd. ‘Er was geen reden om hem op te nemen, aangezien hij niet de bedoeling had zichzelf of anderen schade te berokkenen’. Een wet inzake geestelijke gezondheid van 2013 verbiedt het in dat geval iemand op te nemen. Het hospitaal heeft een publiek excuus moeten aanbieden en moet 5.000 yuan (waarde 648 euro) schadevergoeding betalen.

De feiten

Yu (38) werd in oktober 2015, na zijn verzoek om te scheiden van zijn vrouw, onder dwang naar de inrichting voor geesteszieken gebracht. Hij verklaarde dat zijn familie ervan overtuigd was dat zijn seksuele geaardheid aan de basis lag van zijn scheiding. Verwanten hadden volgens hem een contract afgesloten met het hospitaal. Zij zouden hebben gemeend dat homoseksualiteit een soort ziekte was, waarvan de psychiaters hem konden genezen. Hij kreeg injecties en werd gedwongen medicijnen te nemen. Na 19 dagen liet het ziekenhuis hem gaan, nadat vrienden en de politie hem te hulp waren gekomen. Naderhand heeft hij naar eigen zeggen ‘geen normaal leven meer kunnen leiden’. Yu gebruikt schuilnamen om zijn zoon in bescherming te nemen. In mei van dit jaar heeft Yu gerechtelijke stappen ondernomen tegen het hospitaal. Hij eiste een schriftelijk excuus en 10.000 yuan compensatie.

Welkom vonnis

Het hof heeft geen uitspraak gedaan tegen de wettelijkheid van therapieën om homoseksualiteit te genezen. Eerder heeft een hof in Beijing een ander ziekenhuis veroordeeld tot de betaling van compensatie voor een dergelijke zogenaamde geneeswijze. Wel is het vonnis met vreugde begroet door de lgbt-gemeenschap. Er is nog veel discriminatie tegen holebi’s en transgenders, ook in China. Gelukkig komt geweld tegen homo’s daar weinig voor. Er is ook nauwelijks sprake van homohaat vanuit religieuze motieven. Volgens activisten zouden er in China 70 miljoen homo’s en lesbiennes zijn. Er bestaat een levendige homoscene in grote steden. In Shanghai is er een jaarlijkse gay pride ­parade. Homoseksuele relaties dringen geleidelijk door tot programma’s op film en tv.

Een begin?

Deze eerste juridische overwinning voor China in een zaak tegen gedwongen therapie geeft volgens de lgbt-ers een positief signaal aan de bevolking. Ook Yu zelf en zijn advocaat Huang Rui zijn tevreden, al is de schadevergoeding maar de helft van wat ze hadden geëist. Zij hopen dat de uitspraak andere instellingen zal afschrikken om homoseksuelen op verzoek van ouders en familieleden te willen ‘genezen’. Lgbt-activisten veronderstellen dat het ministerie van Volksgezondheid nu meer zal ondernemen tegen dit soort misstanden.
South China Morning Post, Global Times, Caixin, sixthtone.com

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “Homo wint voor het eerst proces over 'therapie' onder dwang

  1. Wie betaald nou de schadevergoeding voor zijn vrouw dan. Heb ook nog een kind kan moeilijk hertrouwen. Zo eigen schuld die idioot. Ik heb meer medelijden met zijn vrouw dan met hem. Dat het ziekenhuis een placebo behandeling aan hem geef is voorkomen redelijk te accepteren. Na die “behandeling´´ kan ze eindelijk zeggen dat hij niet te genezen of nooit ziek was. Die doctoren kan moeilijk aan ouderen uitleggen dat het geen ziekte was. Het was een Duitser doctor die eerst begon met het labellen dat het een ziekte was om homo te beschermen van de wet.

  2. Dag Haha,
    Wat ik begrijp van wat je schrijft: ‘homofilie is een ziekte’ is een totaal achterhaalde mening. Deze man is zeer w.s. getrouwd onder druk van de cultureel bepaalde (niet op wetenschappelijke basis) opinie en heeft nu heel moedig, na ws een lange lijdensweg voor zowel de man als de vrouw, de juiste stap genomen door te scheiden. Dat hij voor deze moedige stap gestraft wordt met een onterechte, nutteloze, mensonterende medische behandeling is in en in triest. Zijn vrouw en de familie zouden zich eerder moeten verdiepen in het fenomeen homofilie dan hem veroordelen. Begrip en respect voor beide partijen is hier op zijn plaats.
    Anna Broos

  3. Ik ben het eens met Anna, vooral als ze vraagt om respect van beide partijen. Maar ik vind ook dat de derde partij, de CCP, hier een grote rol in speelt.

  4. Ik heb nooit gezegd dat het een ziekte was, maar deze bepaling was gecreëerd door een Duitsers 100 jaar geleden om homo te beschermen van de wet. Zodat ze niet in de gevangenis hoeft. Door ze te beschermen creëert je nu deze gevold. Denk erom China had deze benoeming al opgegeven voor dat het WHO het doet. Maar de schade is al gedaan. We moeten niet steeds hun handen vast te houden, maar gewoon hun eigen dappere weg te vinden. Het western homo bevrijding is nooit echte het juist vorm. Kijk naar het homoparade je creëert meer onbegrip dan begrip voor elkaar. Gelukkig heb China nooit een homoparade gehad. Het is al erg genoeg met free Tibet vlag nu ook een eigen homo vlag met raar gekleden mensen. Homo hebben begrip nodig, maar mensen met onbegrip ook.

  5. Misschien is het een Chinese manier van redeneren. Zo van: we vegen alles onder de hemel bij elkaar op een hoop. Het is grappig om te zien hoe hahaha er in een paar zinnen in slaagt om de Duitsers van 100 jaar geleden, de WHO, de homo’s en de beweging voor een vrij Tibet aan elkaar te voegen.
    De uitsmijter is natuurlijk de ‘zen-uitspraak’ dat mensen met onbegrip, begrip nodig hebben.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *