Hongkong bezint zich over financiële toekomst

Hongkongs minister van Financiën Paul Chan stelt vast dat sinds de Veiligheidswet de aantrekkelijkheid van Hongkong als financieel centrum er behoorlijk op vooruitging. Hij vraagt echter dat Hongkong denkt aan tegenmaatregelen voor het geval de VS sancties tegen Hongkong zou treffen zoals het land met Rusland deed.  

Minister PaulChan (Foto Wikimedia) Disclaimer

Hongkongs minister van Financiën Paul Chan Mo-po is lovend over de National Security Law omdat deze wet de positie van Hongkong versterkt heeft als financiële hub. Sinds het uitvaardigen van de wet twee jaar geleden hebben beursgangen $82 miljard opgebracht of 60% meer dan het jaar voor de wet. Het dagelijks verhandelde volume ligt 60% hoger dan voordien en de totale waarde van vermogens- en vermogensbeheeractiviteiten in Hongkong is 20% groter. Sinds de beursregels werden aangepast werd Hongkong grootste biotech-financieringscentrum in Azië en het op één na grootste ter wereld. In april stonden in totaal 74 bedrijven genoteerd onder het nieuwe systeem en de verzamelde fondsen bedroegen meer dan HK$ 580 miljard, goed voor 44 procent van de totale IPO-fondsen die er in dezelfde periode werden opgehaald.

Toekomst

Toch is de minister verontrust over de toekomst omdat de VS zich tijdens de Russisch-Oekraïense oorlog inmengde in de financiële wereldmarkt.  Financieel secretaris Paul Chan Mo-po: ‘Het recente Russisch-Oekraïense conflict heeft duidelijk gemaakt hoe de VS de Amerikaanse dollar en sommige internationale financiële systemen als wapen hebben gebruikt. Dit heeft op flagrante wijze de werking van de internationale financiële markt verstoord.’ De minister is beducht dat Hongkong hetzelfde zou overkomen als Rusland dat buiten het SWIFT-betalingsverkeer werd gegooid. De Google account van de nieuw gekozen premier John Lee Ka-chiu werd bijvoorbeeld afgesloten. Tijdens zijn kiescampagne zei John Lee dat vermits de VS China behandelt als zijn grote rivaal, Hongkong en China zich samen moeten voorbereiden op de ergste scenario’s zoals een ontkoppeling van de Hongkong dollar aan de VS-dollar en ook tegen het afkoppelen van Chinese en Hongkong banken van het SWIFT-systeem.

Tegenmaatregelen

Paul Chan vraagt bijgevolg na te denken over tegenmaatregelen. Voormalig voorzitter Anthony Neoh van de Hong Kong’s Securities and Futures Commission vindt dat in dat geval de Hongkong dollar zou kunnen vastgemaakt worden aan de Chinese renminbi. Voormalig CEO Joseph Yam van de Hong Kong Monetary Authority zei dat ‘het complete waanzin was van de VS om de in dollars luidende buitenlandse activa van Rusland te bevriezen en Russische banken los te koppelen van het SWIFT-systeem’. Hong Kong is echter een internationaal financieel centrum en mocht de VS tot ontkoppeling overgaan, zou dit ook de eigen financiële instellingen en die van het westen die in de stad actief zijn, schaden. Voorlopig overweegt Hongkong als tegenmaatregel (nog?) niet de digiyuan te gebruiken in grensoverschrijdend verkeer zoals onderzoeker Li Guangman bij het  Kunlunce Research Institute voorstelde in zijn artikel ‘How can China fight back if the US starts a financial war?’ Hij stelde voor dat China zijn Cross-Border Interbank Payment System (CIPS) verder ontwikkelt maar ook dat de Chinese digitale munt meer zou gebruikt worden in internationaal geldverkeer. Hongkong is wel de discussies begonnen op een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) in het leven te roepen namelijk de e-HKD.

Bronnen SCMP, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *