Ook infrastructuurwerken om economie op te krikken

800 miljard yuan bijkomende fondsen voor infrastructuurwerken en bijkomende BTW-terugbetalingen behoren tot de nieuwe maatregelen die de regering heeft uitgedokterd om na de lockdowns de economie zo snel mogelijk weer op gang te trekken. Werkloze migranten krijgen steun.

Anhui Electric Power Transmission & Transformation in Hefei, (Foto Global Times: Xinhua) Disclaimer

Sinds 21 maart heeft de regering 10 vergaderingen gehouden die uitsluitend economische stabilisering op het oog hadden. Premier Li Keqiang heeft sinds begin april deelgenomen aan diverse symposia met hetzelfde doel. Hoogtepunt van deze inspanningen om de economie weer vlot te trekken was een teleconferentie op 25 mei met 100.000 deelnemers en dit na het uitwerken van 33 maatregelen in zes domeinen van de Chinese economie gaande van fiscale en monetaire steun, investeringen, verbruik, voedsel- en energiezekerheid evenals de stabiliteit van de toeleveringsketen. Deze twee vergaderingen fungeerden eigenlijk als het startschot om werk- en productie te hervatten.

Deze week kwamen daar nog enkele maatregelen bij. Meer dan 140 miljard bijkomende Btw-tarieven zullen in juli worden terug betaald. Migranten die hun werk verloren zullen voorlopige leeftoelagen ontvangen. De regering heeft de politieke banken bevolen om 800 miljard yuan bijkomend te spenderen aan infrastructuurwerken. Nomura schat dat deze 800 miljard yuan goed is voor bijna de helft van de 1,65 biljoen yuan aan nieuwe politieke bankleningen in 2021. Waarschijnlijk zullen de politieke banken obligaties uitschrijven ter financiering. Ook lokale besturen zullen speciale obligaties mogen uitgeven. Half mei hadden ze al voor 1500 miljard obligaties lopen.  Deze fondsen gingen naar de ontwikkeling van industrieterreinen, transport, waterbesparende voorzieningen en koelketenlogistiek. Bij de investeringsprojecten moeten alle gerelateerde lokaliteiten en afdelingen werklogboeken bijhouden, de goedkeuringsprocedures verbeteren en meer ondersteuning bieden op het gebied van landgebruik zodat de lancering van projecten zo snel mogelijk plaats kan vinden.

Daarnaast heeft de regering beslist dat moet worden gezorgd voor een vrije en vlotte doorgang van landbouwmachines voor de zomeroogst. Er zullen voorts maatregelen worden genomen om de notering van platformbedrijven op binnenlandse en buitenlandse beurzen te ondersteunen en om de beperkingen op (vrachtwagen)auto-aankopen te verlichten. De uitvoering van de maatregelen zal nauw worden opgevolgd. Er zullen 12 task forces worden uitgestuurd naar provincies en regio’s die rapporten zullen opstellen gebaseerd op de inspecties ter plaatse. Belangrijke problemen zullen publiek worden gemaakt.

Bronnen Global Times, China Daily, Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.