Ondernemers in Hongkong: is China nog aantrekkelijk?

Vicevoorzitter Stanley Lau Chin-ho van de ondernemers in Hongkong waarschuwde 2 weken geleden in de “South China Morning Post” dat hij verwacht dat de komende 2 jaar 10% van de bedrijven daar China zullen verlaten wegens te hoge lonen. Volgens andere kenners zullen fabrieken weliswaar verhuizen, maar meer naar steden in het binnenland. Slechts een minderheid zou China verlaten voor lagelonenlanden, aldus nog steeds hetzelfde blad.
factoriesStanley Lau Chin-ho is ondervoorzitter van de Federation of Hong Kong Industries. Hij stelde vast dat de afgelopen maanden producenten van onderdelen voor horloges die al 10 jaar in China gevestigd zijn, er wegtrekken. Hij voorspelt dat binnen de 2 jaar 10 % van de  bedrijven uit Hongkong het land zullen verlaten. In 2011 had hij een vermindering van 30% voorspeld binnen de 3 tot 5 jaar. Hij verwacht dat het minimumloon dit jaar in de Parelrivierdelta stijgt met 15% en stelt vast dat stroomonderbrekingen van 1 of 2 dagen geen gedurende de voorbije zomer courant waren. Voeg daarbij dat de waarde van de Chinese munt stijgt en het is volgens voorzitter Steve Lo van de Chamber of Hong Kong Logistics Industry niet verwonderlijk dat China zijn aantrekkelijkheid voor de ondernemers verliest en de bedrijven verhuizen naar Myanmar en andere landen uit zuidoostelijk Azië.
Het blad sprak echter ook met analist Stephan Green van Standard Chartered die toegeeft dat de bedrijven met weinig toegevoegde waarde zoals speelgoed, textiel en

St. Green

St. Green


schoenen China verlaten. De anderen blijven echter in China, zij het dat ze meer naar het binnenland verhuizen waar er belastingvoordelen zijn, de lonen lager liggen en ook de grond goedkoper is. Dat dit de dominante trend is, bewijst hij met cijfers van Chongqing gedurende de eerste 11 maanden. De handel steeg in de miljoenenstad gedurende deze periode met 92 % tot 49 miljard $ en de waarde van de export van elektronische goederen zoals laptops piekte met +110% tot 23 miljard %. Tijdens de eerste 9 maanden van 2012 steeg de luchtvracht met 123% tot 40.000 ton, waarvan 92% notebook pc’s volgens de website van het lokaal bestuur. Vorige maand maakte Foxconn bekend 1,1 miljard bijkomend te zullen investeren in haar Zhengzhou vestiging.
Volgens de Boston Consulting Group zal een gedeelte fabricage uit China terug naar de VS verhuizen, vooral voor de bedrijven die op de Noord-Amerikaanse markt mikken. Anderen hebben daar hun twijfels bij omdat de lonen in de VS nog altijd hoger liggen, zelfs na een stijging in China. In andere Aziatische landen liggen de lonen weliswaar lager, maar wordt niet de vereiste kwaliteit geleverd. Voorzitter Charles Dumas van de Britse denktank Lombard Street Research voorspelt dat indien er productie uit China verdwijnt, deze zal gaan naar Mexico en Vietnam. Green merkt ook op dat het binnenlands verbruik gedurende de komende 20 jaar sterk zal groeien, dus zal fabricage voor deze markt ook toenemen. Overigens is alle Nissanproductie in China bestemd voor het binnenland, aldus algemeen Nissan-manager Paul Miles die hoopt dat het land een van de belangrijkste groeimotoren blijft. Kortom de werkgeversbrainstorming over China is in volle gang.
Bron SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *