“Nederland tuk op Chinese hightech”

“Made in China” betekent in Nederland niet langer goederen van lage kwaliteit aldus Li Fei van de Chinese ambassade in Den Haag, geciteerd door China Daily. In 2011 ging China Duitsland en de VS vooraf als de belangrijkste bron van hightech import, aldus Nederlandse statistieken.
pinChina-NetherlandsNederland is China’s tweede handelspartner in Europa en Li Fei bestempelt Nederland als “de barometer van de Europese economie”. In 2011 voerde Nederland voor 96 miljard euro hightech goederen in uit andere landen. Van deze import kwam 18 % uit China want de helft van China’s uitvoer naar het land betreft hightech, voornamelijk laptops en gsm’s. Vroeger betrof dit meestal kledij en speelgoed. China overtrof de EU al in 2006 als grootste uitvoerder van hightech en in 2012 betrof 60 % van China’s uitvoer mechanische en elektrische goederen.
China is ook de tweede grootste bron van buitenlandse investeringen in Nederland na de VS. In 2011 beklonken 29 Chinese bedrijven overeenkomsten om er te investeren waarbij de nadruk lag op elektronica, diensten en landbouw. 330 Chinese bedrijven hebben een permanent verblijf in Nederland en het aantal nieuwe groeit jaarlijks. Li is er van overtuigd dat China haar positie als tweede investeerder zal behouden, een opportuniteit in moeilijke tijden aldus nog de man van de Chinese ambassade geciteerd door China Daily. Het in Amsterdam gebaseerde consultants bureau Boer & Croon merkt echter op dat maar 3% van de Chinese M&A-deals in Nederland plaats vond en het voorspelt een groeiend aantal deals in de hightech. De top 3 bestemmingen voor Chinese investeringen in Europa zijn momenteel Luxemburg, Frankrijk en het VK.
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for ““Nederland tuk op Chinese hightech”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *