De hoogste stad van China, Nagqu in Tibet (4500 meter boven de zeespiegel), heeft het onmogelijke bereikt. Terwijl de stad vroeger alles had behalve bomen, zijn de parken en voetpaden er nu bezaaid met alpenwilgen, sparren en duindoorn.

Nagqu, de hoogst gelegen stad van China bevindt zich op gemiddelde hoogte van meer dan 4500 meter. Het is de hoofdstad van de gelijknamige Tibetaanse prefectuur, waarvan de oppervlakte groter is dan Zweden. Ooit was dit een dorre streek waar zelfs overleven een uitdaging was. Dankzij decennia van doorzettingsvermogen heeft Nagqu zijn milieulot herschreven en een doorbraak bereikt op het gebied van bebossing op grote hoogte. Door de ijle lucht, met een zuurstofgehalte dat slechts de helft bedraagt van dat op zeeniveau en de onophoudelijke wind is het een plek waar kokend water amper 85 ° Celsius bereikt en verpakte goederen opzwellen alsof ze op springen staan.
Jarenlang was de afwezigheid van bomen een kenmerkend aspect, zozeer zelfs dat de bekroonde schrijfster Ma Lihua ooit in haar reisverslagen schreef: ‘Nagqu heeft alles, behalve bomen.’ Nu zijn de parken en voetpaden er bezaaid met alpenwilgen, sparren en duindoorn, bewijs van een stille revolutie. Op de straten van de stad staat op borden de tekst ‘Bevorder vergroening op grote hoogte, maak een einde aan het boomloze verleden van Nagqu.‘

De stad heeft het hoogste succes in China behaald op het gebied van boomaanplanting, aldus directeur Cewang Rigzin van het Stedelijk bureau voor bosbouw en grasland. Sinds 2021 heeft de stad fors geïnvesteerd in bebossing, bosbeheer en experimentele aanplant in hooggelegen stedelijke gebieden. ‘Toen ik klein was, zag ik enkel groene bomen op tv of op foto’s. Nu hebben we met succes proefprojecten uitgevoerd voor het planten van bomen in stedelijke gebieden met een overlevingspercentage van meer dan 80 %’, aldus Dainzin Puncog van het bureau. Het proefproject voor het planten van bomen op het hooggelegen, ijskoude plateau van Nagqu begon in de jaren negentig. Generaties lokale families en ambtenaren hebben zich ingezet voor deze prestatie en hebben wat ooit een fantasie leek, werkelijkheid gemaakt.
Een autoritje van 26 minuten door Nagqu
Bron People’s Daily