Kan China als deelnemer aan COVAX de COVID-19-vaccins wereldwijd beschikbaar maken?

Op 9 oktober heeft China zich aangesloten bij COVAX, een initiatief om COVID-19-vaccins sneller te ontwikkelen en te verspreiden. Zo wil China met zijn topbedrijven bijdragen aan het wereldwijd beschikbaar stellen van een vaccin tegen de pandemie.

China heeft zich ‘als partner van GAVI’ aangesloten bij COVAX.

Tentoonstellingscentrum van China National Biotech Group, makers van het Sinopharm vaccin (fot People’s Daily / Wu Chaolan)

GAVI, the Vaccine Alliance

GAVI is een samenwerkingsverband van overheidsinstellingen, privébedrijven en organisaties uit de hele wereld. Het doel is de toegang tot inenting tegen besmettelijke ziekten in arme landen te verbeteren. Daarom draagt GAVI terecht de eretitel ‘Vaccin-bondgenootschap’. Enkele voorbeelden van wie er in GAVI zitten: regeringen van ontwikkelingslanden, UNICEF, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie, de vaccinindustrie in geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden, onderzoeksbureaus en particuliere filantropen.

COVAX

GAVI leidt samen met de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het mondiale initiatief COVAX. Het doel daarvan is om de ontwikkeling en aanmaak van COVID-19-vaccins te versnellen en om de toegang voor elk land ter wereld te garanderen.

Mondiaal

Met toetreding tot COVAX wil China naar eigen zeggen ‘zorgen voor een rechtvaardige distributie van vaccins, vooral in ontwikkelingslanden’. Beijing hoopt dat meer landen die over de nodige middelen en wetenschappelijke capaciteiten beschikken zich zullen aansluiten bij COVAX en het initiatief zullen steunen. Het COVAX-netwerk biedt vele landen in elk geval goede mogelijkheden tot uitwisseling van kennis en bundeling van voorzieningen. En dat is iets wat China sterk promoot.

Stand

Op 19 oktober kon Tedros Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, melden dat in totaal 184 landen en economieën zich hebben aangesloten bij COVAX. Zo’n 80 landen daarvan kunnen de vaccin-inspanning zelf financieren. De VS van Trump is een opvallende afwezige. Ghebreyesus waarschuwt dat de wereld in de komende maanden een harde strijd tegen COVID-19 wacht. De aantallen besmettingen nemen, vooral in Europa en Noord-Amerika, sterk toe en de winter staat voor de deur. In vele landen haasten onderzoekers zich om veilige en werkzame vaccins te vinden en bedrijven zoeken naar mogelijkheden om voldoende vaccins te testen en te produceren.

Kandidaten

Volgens de website van de WHO werden er op 19 oktober wereldwijd al 198 kandidaat-vaccins COVID-19 ontwikkeld, waarvan 44 in klinische onderzoeken. De Chinese regering moedigt zowel staatsbedrijven als particuliere ondernemingen in China aan om hun diensten aan te bieden aan COVAX en helpt ze daarbij. Die bedrijven hebben de officiële goedkeuring en regelgeving van de WHO nodig. 

Chinese vaccins in fase 3

Vier Chinese vaccins worden in tests van de derde en laatste fase onderzocht, een derde van de vaccins die wereldwijd al zo ver zijn. Sinopharm Beijing en Sinopharm Wuhan leveren er elk een. (Staatsbedrijf Sinopharm is het grootste vaccinbedrijf van China en het vijfde van de wereld). De twee andere geavanceerde vaccins zijn van Sinovac Beijing en van CanSino Biologics in Tianjin.

Geïnactiveerde vaccins

Sinopharm maakt geïnactiveerde vaccins, die worden getest in de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Peru en Argentinië. Professor Vandermeulen van KU Leuven definieert geïnactiveerde vaccins als ‘gemaakt met een dode versie van het virus dat bestreden wordt’…De voordelen zijn dat ‘het virus dood is en dus geen ziekte meer kan veroorzaken, en dat er tegelijkertijd alle antigenen aanwezig zijn. Daardoor biedt het een brede bescherming. Het nadeel: omdat het virus inactief is gemaakt en zich niet kan vermenigvuldigen in het lichaam, zijn er doorgaans meerdere dosissen van het vaccin nodig’.

Geïnactiveerde vaccins goedkoper

Immunoloog Dr Johan Hoebeke legde aan ChinaSquare uit dat er voor geïnactiveerde vaccins geen octrooi (patent) nodig is, wat de prijs kan drukken. Hij voegde eraan toe: ‘een patent geeft een monopolie aan het bedrijf dat het gebruikt waardoor die onderneming de prijs naar willekeur kan bepalen. Neem bijvoorbeeld de buitensporig hoge prijzen die men durft te vragen voor antivirale middelen tegen hepatitis C. In het geval van de niet geïnactiveerde vaccins tegen het coronavirus zal de eerste op de markt van het patent kunnen profiteren, daarom de gevaarlijke drang bij sommige bedrijven om als eerste het vaccin op de markt te krijgen’.

Betaalbaarheid

Betaalbaarheid is uiteraard zeer belangrijk voor de brede verspreiding van een vaccin. De Chinese stad Jiaxing biedt het geïnactiveerde, COVID-19-vaccin van het beursgenoteerde Sinovac Biotech aan voor ongeveer 51 euro voor twee doses, als onderdeel van een nationaal urgentie inentingsprogramma. Het CDC (centrum voor ziektebestrijding en -preventie) van de stad plaatste een verklaring op WeChat dat het vaccin, CoronaVac genaamd, beschikbaar zou zijn voor een breed publiek, maar dat werknemers in essentiële beroepen en in risicogroepen voorrang zouden krijgen. Het vaccin zit nu in fase 3-onderzoeken in Brazilië, Indonesië en Turkije. Eind november worden voorlopige uitslagen van de tests verwacht. Bio Farma, een staatsbedrijf in Indonesië dat een contract heeft voor ten minste 40 miljoen dosissen van Sinovac, heeft aangekondigd dat het vaccin in Indonesië ongeveer 200.000 roepia (11,5 euro) per dosis zal kosten.

Capaciteit

Behalve de prijs is ook de hoeveelheid vaccins die bedrijven zullen kunnen produceren nog een teer punt. Niet alleen in China zelf, maar ook in al die andere landen zullen vele miljoenen dosissen nodig zijn. Volgens de People’s Daily heeft Sinopharm alvast een capaciteit van 300 miljoen dosissen per jaar, maar het is duidelijk dat zelfs die enorme hoeveelheid zal moeten worden aangevuld vanuit andere bronnen.

Bronnen: Nature.com, China.org, Xinhua, People’s Daily, Reuters, nieuws.kuleuven.be, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *