China ‘mee in kopgroep’ ontwikkeling vaccins

Twee Chinese bedrijven hebben het vaccin waaraan zij werken tijdens het weekend gepresenteerd op de China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) in Beijing. De WHO had alweer een gunstig oordeel over het land

foto Xinhua

China hoort blijkbaar bij de koplopers in het wereldwijd farmaceutisch onderzoek tegen de corona-pandemie. Het is van plan zijn COVID-19-vaccins op de internationale markt aan te prijzen. China National Biotec Group (CNBG) en Sinovac Biotech trokken de aandacht op de CIFTISbeurs. CNBG is een staatsbedrijf. Het zal het vaccin Sinopharm produceren. Het vaccin van het particulier bedrijf Sinovac Biotech, beursgenoteerd op de NASDAQ, zal Sinovac heten. Het vertrouwen van de Chinezen in hun vaccinmakers lijkt terecht te groeien.

Drie fasen

Wereldwijd wordt er aan meer dan 140 coronavaccins gewerkt. Zo’n vaccin moet 3 fases succesvol doorlopen voordat het op kleine en vervolgens op grote schaal gebruikt kan worden. Het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM legt op zijn website uit hoe de 3 fasen eruitzien. ‘Fase 1: Bij gezonde vrijwilligers wordt gekeken of het vaccin veilig is en welke dosering (hoeveelheid) het beste werkt. Fase 2: Bij doelgroepen die het vaccin zullen ontvangen, wordt gekeken welke dosering (hoeveelheid) het beste werkt en hoe goed het afweersysteem erop reageert. Fase 3: In een nog grotere groep van wel duizenden personen wordt gekeken hoe goed het vaccin werkt om COVID-19 te voorkomen. Mensen die het vaccin wel krijgen worden dan vergeleken met mensen die het vaccin niet kregen’.

Chinese kandidaten

Volgens de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn begin september fase 3 klinische proeven met acht COVID-19 kandidaat-vaccins van start gegaan, waarbij de helft van de kandidaten is ontwikkeld door Chinese bedrijven, waaronder Sinopharm, Sinovac en CanSino Biologics Inc. China is het eerste land dat een COVID-19-vaccinkandidaat levert aan fase 3 klinische onderzoeken. Het is ook het eerste land dat gegevens heeft doorgegeven over de klinische onderzoeken van een kandidaat-vaccin met een veelbelovende immuunrespons.

Sinovac en Sinopharm

Sinovac is naar verluidt onder meer in Brazilië en Indonesië begonnen met fase 3 klinische onderzoeken. Sinopharm is klinisch onderzoek begonnen in landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Argentinië, Peru en Marokko. CNBG, het bedrijf dat Sinopharm produceert, heeft goede contacten met de WHO en nam deel aan het solidariteitsstudie voor COVID-19-behandelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Bij de internationale planning voor klinische proeven van het bedrijf zouden meer dan 50.000 vrijwilligers betrokken zijn. CNBG wil met verbeterde productietechnieken de productiecapaciteit van COVID-19-vaccins uitbreiden van 200 miljoen doses per jaar naar 300 miljoen doses per jaar. Het bedrijf werkt aan een plan om zijn jaarlijkse capaciteit te verhogen tot 1 miljard doses.
Liu Jingzhen, de directeur van CNBG, hoopt dat hun COVID-19-vaccins tegen eind december op de markt zullen komen voor de prijs van minder dan 1.000 yuan (123 euro) voor twee doses. Eerder had Liu die prijs al genoemd. Virologen en ambtenaren van de Nationale Gezondheidscommissie hebben hier grote bezwaren tegen, omdat het inderdaad zeer duur is. De experts vrezen dat dit velen zal tegenhouden om zich te laten inenten (bejaarden bijvoorbeeld voor wie dit een derde van hun maandelijks inkomen zou inhouden). Intussen spreekt Liu van ‘minder dan 1.000 yuan’, zonder echter concrete details te geven. Dat blijft zorgwekkend en het is duidelijk dat hier aan de overheid om een oplossing gevraagd wordt.

Dringend

Er zijn Chinese vaccins die al vergunningen hebben gekregen en vaccinaties mogen uitvoeren ‘voor dringend gebruik’. Op 11 augustus hebben de Chinese autoriteiten het eerste patent van het land gegeven voor een recombinant adenovirusvaccin, Ad5-nCoV, mede ontwikkeld door CanSino en een team onder leiding van de Chinese militaire expert in infectieziekten. Ad5-nCoV ontving in juni al een speciale eenjarige militaire goedkeuring voor geneesmiddelen. Chinese bedrijven vaccineren werknemers die in het buitenland werken. Het gaat om luchtvaart- en bouwbedrijven, staatsbedrijven en eerstelijns medisch personeel in enkele staatsziekenhuizen. Werknemers daar krijgen gratis vaccinatie aangeboden. CNBG heeft nu ook een overeenkomst met Phoenix TV uit Hongkong om de vaccinatie te garanderen voor zijn 60 buitenlandreporters.

Geen vaccinatie-nationalisme

Directeur-generaal Tedros Ghebreyesus van de WHO herhaalde tijdens een briefing op vrijdag dat vaccinatie-nationalisme het probleem zal verlengen, niet verkorten. Volgens hem moeten vaccins ‘een wereldwijd publiek goed’ zijn en is dat ook in het ‘nationale belang van elk land afzonderlijk’. China belooft sinds mei om het COVID-19-vaccin dat in het land is ontwikkeld, zodra het beschikbaar is, inderdaad zo’n wereldwijd publiek goed te maken. China wil vooral toegankelijkheid en betaalbaarheid van vaccins in ontwikkelingslanden waarborgen. In totaal overwegen 172 economieën, waaronder China, deelname aan COVAX, dat tegen het einde van 2021 twee miljard doses veilige, effectieve vaccins wil leveren die zijn goedgekeurd door de WHO. Negen kandidaat-vaccins worden momenteel geëvalueerd voor opname in COVAX. Ook hier twee uit China, en verder twee uit de VS, één uit Zuid-Korea, één uit het VK en één van een wereldwijd samenwerkingsverband voor meerdere fabrikanten. (De regering van de VS wil zich overigens niet aansluiten bij COVAX).

Goede review

Een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Dr. Gauden Galea, heeft tijdens de China International Fair for Trade in Services China nog eens geprezen voor zijn snelle verspreiding van informatie over het nieuwe coronavirus van bij het begin en nu voor zijn onderzoek naar vaccins en de wereldwijde samenwerking daarbij.

Bronnen: WHO.int, People’s Daily, Reuters, Xinhua, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Nederland), Gavi.org (website van de vaccin alliantie), sixthtone.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *