China herstelt verder en sneller, als enige grote economie

China ziet een verder en sneller herstel van de economie. Officiële cijfers tonen vandaag aan dat de economische activiteiten ook in het derde kwartaal (Q3) van dit jaar aantrekken.

China gaat in de richting van een normale toestand. De regering is erin geslaagd vraag en consumptie te stimuleren. De uit- en invoer voor september en voor het hele kwartaal vielen heel erg mee.

IMF voorspelling bbp groei oktober 2020

Goede cijfers

Het bruto binnenlands product (bbp) is in Q3 met 4,9% op jaarbasis gegroeid, alweer sneller dan de 3,2% groei in het tweede kwartaal. Dit heeft het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) maandag laten weten.

Vallen en opstaan

Na de zware inzinking van -6,8% in het eerste kwartaal, ten gevolge van de lockdown, was de economie weer gegroeid in het tweede kwartaal. Zo nam de krimp af tot nog maar -1,6% voor de eerste helft van het jaar. Het nog betere resultaat van Q3 zorgt ervoor dat het totaal van de eerste drie kwartalen een groei inhoudt van 0,7% vergeleken met die van dezelfde periode in 2019.

Nodige maatregelen op het juiste moment

COVID-19 zou voor het eerst geconstateerd zijn in China, en de regering heeft prioriteit gegeven aan een krachtige bestrijding van de epidemie zonder aarzelingen. China test nog altijd 10 miljoen mensen per week op het coronavirus. Om de economische impact van de coronacrisis te verzachten (130 miljoen Chinezen zouden tijdelijk zonder werk hebben gezeten), heeft de regering een reeks maatregelen genomen. Ze putte meer uitgaven uit de belastinginkomsten en verlaagde tegelijk sommige belastingen. Ook werden de rente op leningen en de reserveverplichtingen van de banken verlaagd. Zo kon Beijing groei en werkgelegenheid stabiliseren. De epidemie is en blijft in China zelf nu voor het grootste deel onder controle. Nu is het mogelijk bedrijven en scholen te heropenen. Ook het binnenlandse toerisme zit opnieuw in de lift.

Productie, handel, investeringen en inkomen

De gunstige wending voor de Chinese economie is op verschillende terreinen zichtbaar. De industriële productie steeg met 5,8% en de detailhandel rapporteerde voor het eerst opnieuw een groei in dit kwartaal, wat een stijging geeft van 0,9% op jaarbasis. De investeringen in vaste activa namen in de eerste drie kwartalen jaar op jaar toe met 0,8%. In de eerste helft van het jaar was er hier nog een daling van -3,1%. Het beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking steeg in de eerste negen maanden met 0,6%, vergeleken met een daling van -1,3% in de eerste zes maanden.

Tevredenheid met voorbehoud

Liu Aihua heeft als woordvoerder van het NBS gezegd dat China aantoonbaar een koploper in de wereld is in de strijd tegen COVID-19 en voor wat het economisch herstel betreft. De economie van het land is volgens de Chinese overheid veerkrachtig en vitaal. De prestaties van de afgelopen maanden en een analyse van de huidige situatie wekken het vertrouwen dat het land de huidige positieve trend kan vasthouden en voor dit hele (ramp)jaar toch een goed resultaat kan neerzetten. Enig voorbehoud blijft nodig: de internationale politiek en de wereldeconomie leveren veel onzekerheden op. Ook in China zelf is de vooruitgang nog ongelijkmatig verdeeld.

Voorzichtigheid

Die voorzichtigheid tekent de Chinese aanpak. In mei besliste premier Li Keqiang om geen target voor groei aan te geven, een ongewone stap. De Chinese regering wil nu 9 miljoen nieuwe banen in de steden creëren in 2020. In pre-corona 2019 was het doel 11 miljoen nieuwe banen in de steden. (China schiep er echter 13,52 miljoen). De Chinese voorzichtigheid vindt een echo in het feit dat de westerse experts van Bloomberg en Oxford Economics hun voorspelling van een nog hogere groei voor het hele jaar 2020 aanpassen van 2,3% naar 2%. Dit omdat ze in de investeringen en de consumptie nog altijd wat blijvende verzwakking opmerken. Met die 2% zitten ze op hetzelfde cijfer als wat de Chinese regering zelf nu voorziet.

Invoer en uitvoer positief

Wel is de wisselwerking tussen de Chinese economie en de wereldeconomie aan de positieve kant. De Chinese invoer steeg in september met 13,2% tot 203 miljard $. China heeft de laatste tijd veel ijzererts, computerchips en landbouwproducten ingevoerd. De uitvoer nam in september toe met 9,9% vooral door een sterke vraag naar elektrische toestellen en medische uitrusting (zoals mondmaskers). Vooral in de ASEAN-landen waren Chinese producten in trek. Er was ook een zekere wederopleving van de consumptie in westerse landen, maar China heeft daar vooralsnog minder van kunnen profiteren.

IMF voorspelt

In het laatste World Economic Outlook-rapport, van begin oktober, voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Chinese economie in 2020 met 1,9% zal groeien. In juni had het IMF nog een groei van 1% voorspeld. Een ding is erg waarschijnlijk: China zal de enig grote economie zijn die een positieve groei zal laten zien dit jaar.

Xinhua, IMF.org, South China Morning Post, vrt.nws,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *