Leestafel # 73 ‘Asia Security Model’ in theorie en praktijk

Zoals eerder gemeld heeft de hoogste politieke leiding van China op 8 en 9 april een conferentie gehouden over het beleid met betrekking tot de buurlanden. Uit goed geïnformeerde bron is er inside informatie beschikbaar over wat daar gezegd is over het ‘Asia Security Model’. Dat model was dus opgesteld voor Trumps tarievenstorm, maar de CPC had ‘de bui duidelijk zien hangen’. De afgelopen week was te zien wat het plan in de praktijk zoal kan inhouden.

BEIJING CHANNEL
China’s new vision for neighborhood diplomacy
Yang Liu van het fascinerende Beijing Channel geeft een Engelse vertaling van wat er op de conferentie van 8 en 9 april is besproken. Hij legt uit wat er nieuw is, tegenover een vergelijkbare bijeenkomst van 2013 en voegt acht voetnoten toe voor een beter begrip ter attentie van buitenstaanders. Voor wie zich verder wil verdiepen is er paragraaf 2, getiteld Dive deeper, met tal van links naar artikelen hierover.

PEOPLE’S DAILY via INSIDE CHINA
Joint Statement of the People’s Republic of China and the Socialist Republic of Vietnam
Op de blog van Fred Gao vind je de volledige tekst van de gezamenlijke verklaring van China en Vietnam aan het eind van Xi Jinpings bezoek. Daarnaast zijn nog vele andere punten ‘om op te letten’ in de berichtgeving over de waarschijnlijk historische ontmoeting tussen de top van de regeringen en de communistische partijen van de twee grootste socialistische landen in Azië.
Kernwoorden: gedeelde veiligheid, een traject met punten van overeenkomst en opzijzetten van verschillen, dialoog en overleg. En last but not least: gedeeld socialistisch streven.

TRACKING PEOPLE’S DAILY
China-Malaysia Sign 30 Deals – ‘ASEAN Will Not Concede to Any Unilaterally Imposed Tariffs’
De Indiase Chinakenner Kewalramani kan niet verdacht worden van slaafse bewondering voor de Chinese regering en communistische partij. Uit de partijkrant Renmin Ribao (People’s Daily), die hij kritisch volgt, haalt hij wel de sterkste punten in hun berichtgeving van Xi’s reis naar Maleisië. Bovendien geeft hij een Engelse vertaling van de waardevolle complete slotverklaring van China en Maleisië, plus opvallende citaten en een eigenzinnige samenvatting. Wat ons opviel: ‘tegenover de opkomst van unilateralisme zal Maleisië nauwer samenwerken met China om samen risico’s en uitdagingen aan te pakken. ASEAN zal zich niet neerleggen bij eenzijdig opgelegde tarieven en zal streven naar meer kracht en economische groei door middel van eenheid en samenwerking’. De twee partijen ondertekenden 30 overeenkomsten die betrekking hebben op gebieden zoals samenwerking op het gebied van het Global Development Initiative, het Global Security Initiative en het Global Civilization Initiative, de dialoog tussen Confucianisme en Islam, de digitale economie, de handel in diensten’ enz.

XINHUA via CHINA DAILY
Together We Strive, Together We Thrive: Toward a Stable and Sustainable China-Cambodia Community with a Shared Future in the New Era

Een open brief van Xi Jinping aan de media van Cambodja, aan de vooravond van zijn bezoek daar. Cambodja is een van de landen van ASEAN waarmee China een jarenlange solidaire band heeft. Xi zinspeelt daarop. In zijn brief lijkt hij van vertrouwen te blaken dat deze goede betrekkingen nog nuttiger en inniger zullen worden. De vele culturele verwijzingen zijn een weerspiegeling van het grote belang dat Xi aan culturen en beschavingen hecht. Zijn Global Civilization Initiative is dan ook niet fake. De slotzin van zijn ‘brief aan Cambodja’ komt over als een oprechte wens betreffende de doelstellingen van Xi’s drielandentocht: ‘stevige vooruitgang boeken bij het opbouwen van de … gemeenschap met een gedeelde toekomst in het nieuwe tijdperk, en meer stabiliteit en zekerheid brengen in deze turbulente wereld.’

Copyright matters
disclaimers
foto Vietnam Xinhua/Zhang Ling
foto Maleisië Xinhua/Huang Jingwen
foto Cambodja Xinhua/Ding Haitao

en … voor wie liever kijkt en luistert:

Dit is een video van Dr. Digby James Wren, de drijvende kracht achter LONG MEKONG, een dagelijkse substack over het gebied waar de Mekong doorheen stroomt, met een weekend-editie