Leestafel # 82 Groene technologie in China

Energie van zon en wind, gegenereerd door tech in dienst van de bevolking (foto Xinhua via China Daily)

Groene technologie in China, concurrentie vanwege een opkomende supermacht of resultaat en mogelijkheidsvoorwaarde voor verder sociaal beleid?
Op de leestafel een Amerikaanse pundit die zijn bewondering uitspreekt voor de prestaties van China, gemengd met pessimisme over westerse neergang. En twee verhalen over hoe groene technologie en de voordelen ervan alles te maken hebben met politieke wil en daadkracht, en niet met geopolitieke rivaliteit: Shanxi (ooit de ‘steenkoolprovincie’) en Tibet (Xizang).

foto CCG

CENTER FOR CHINA AND GLOBALIZATION UPDATE
Adam Tooze on ‘The Global Green Transition and China’s Role: A Historical Perspective’
De bekende en (door vriend en tegenstander) als autoriteit erkende Amerikaanse historicus en publicist werd gevraagd door het Center for China and Globalization (CCG) om zijn licht te laten schijnen op het Chinese beleid inzake schone technologie en decarbonisatie. Voor Europeanen best interessant: het is zowat het enige terrein waarop de EU nog lijkt te willen samenwerken met China. CCG spant zich in om door middel van discussies en forums, op een non-gouvernementele manier de banden tussen China en het Westen wat te beschermen en krijgt daarvoor het nodige respect bij intelligentsia in de VS en West-Europa. Zichen Wang kennen de lezers (o.a. van de leestafel) als de man achter Pekingnology. Hij leidt Tooze in met zeer lovende woorden. Dan is het woord aan de Amerikaan. Die schetst een wereldschokkend verleden en nog schokkender toekomst waarin China, nu al een leider op het gebied van klimaattransitie, het eigen land en een groot stuk van de wereld gaat redden, als …. Op het eerste gezicht is Tooze vol van bewondering voor de Chinese prestaties, maar misschien wil hij vooral inspelen op gevoelens van nationale en culturele trots bij zijn publiek. Het socialisme als drijvende kracht blijft in zijn verhaal onzichtbaar.

foto Wang Yan/Xinhua

Nog meer van Tooze waarin hij hetzelfde soort cijfers aanhaalt is te vinden in de South China Morning Post. Wie bereid is voor dit artikel te betalen kan er kennis van nemen: China to power grid with record renewable energy as AI spurs demand  
Ziehier in elk geval een citaat, gevonden op FB
China verwacht dit jaar een recordcapaciteit van 500 GW aan hernieuwbare energie toe te voegen aan het nationale elektriciteitsnet. Dat is meer in één jaar dan de totale geïnstalleerde capaciteit van de VS (en meerdere malen die van Groot-Brittannië).
Volgens het International Renewable Energy Agency voegde China in 2024 een recordcapaciteit van 373 GW aan hernieuwbare energie toe en was het verantwoordelijk voor 61,5 procent van de wereldwijd nieuw geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit en 70,5 procent van de wereldwijd nieuw geïnstalleerde windenergiecapaciteit. Volgens het rapport van het State Grid Energy Research Institute … zal meer dan een kwart van die nieuwe capaciteit – of een record van 140 GW – afkomstig zijn van windenergie, een energiebron waarvan de Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat China die niet gebruikt.

Xinhua/Rao Aimin

FINANCIAL TIMES
‘Alligator Alcatraz’ policymaking leaves the field clear for China
DAGBLAD SURINAME
Zorgt voor een Nederlandse vertaling
En nog een keer Adam Tooze die, dit keer in de Financial Times, met bewondering spreekt over de Chinese regeringspolitiek, die hij vergelijkt met het Alligator Alcatraz-beleid van de VS. (Alligator Alcatraz is de spotnaam van Trumps plan om vijfduizend ‘illegale’ criminelen in de Alcatrazgevangenis te ‘huisvesten’ en vervolgens de Verenigde Staten uit te zetten. Tegenstanders van de Amerikaanse president spreken van een concentratiekamp). Tooze schrijft onder andere dat ‘Het contrast tussen de onrust in het Amerika van Donald Trump en de stemming van kalme vooruitgang die wordt uitgedragen door Beijing zowel qua stijl als inhoud opvallend is’, en dat ‘de Amerikaanse politiek zich in een staat van delirium bevindt’. Vooral uit dit stuk blijkt dat de bewondering van Tooze eerder een alarmkreet is aan het adres van het Westen dan een oproep om gehoor te geven aan de Chinese uitnodigingen tot samenwerking.

Xi in Shanxi foto Xinhua via China Today

PEOPLE’S DAILY via de blog van Manoj Kewalramani
‘Hold on to the green mountains and never let go, and move forward firmly and orderly’ Xi Jinping in Shanxi
Volgens de selectie van citaten die Kewalramani naar voren laat komen legt Xi in de kolenrijke provincie Shanxi er de nadruk op dat het probleem van ‘alleen steenkool domineert’ moet worden doorbroken. Hij raadt de kameraden in Shanxi aan meerdere paden voor transformatie en ontwikkeling te verkennen. ‘We moeten een correcte kijk hebben op politieke prestaties, de geest van spijkers met koppen slaan uitdragen en niet streven naar snel succes en onmiddellijke voordelen. … ons niet bezighouden met imago- of prestigeprojecten’.

Goederentrein op de Qinghai-Xizang Railway aan de voet van de besneeuwde Nyenchen Tanglha berg (disclaimer foto webpagina DeepChina)

DEEPCHINA
How has over 70 years of road building changed Xizang?
Op de substack Deep China legt Caixiang Duojie, van het China Tibetology Research Center uit dat de ontwikkeling van de autonome Tibetaanse regio (tegenwoordig in China Xizang genoemd) besloten en georganiseerd is door de regionale en nationale regering. Eerst kwam er een netwerk van snelwegen dat het transport enorm verbeterde. Vervolgens was het noodzakelijk om een economisch, snel en efficiënt spoorwegtraject, duurzaam vervoer dus, te openen op het Qinghai-Xizang Plateau. Nieuwe industriesectoren uit de binnenlanden van China kwamen Xizang binnen. De regio werd al snel een toeristische bestemming en trok een onophoudelijke stroom binnenlandse en buitenlandse toeristen aan. Het resultaat was dat Xizang als eerste regio in China een medisch samenwerkingssysteem en een openbaar gezondheidszorgsysteem kon opzetten. Xizang (Tibet) heeft ook een uitgebreide sociale zekerheid, (verzekeringen voor ouderdom, ziektekosten, werkloosheid, arbeidsongevallen en moederschap, met een dekking van 100%). Verder zorgde de voltooiing van de Qinghai-Xizang spoorweg voor een ongekende ontwikkeling van het onderwijs in Xizang.

U kan een uitgebreide opname bekijken van de ‘dialoog van CCG met Adam Tooze’, plus Q&A

Copyright matters

voor disclaimers copyright afbeeldingen: zie onderschriften