Beter onderzoek in farmacie

De Chinese geneesmiddelenindustrie die goed is in het vervaardigen van generische geneesmiddelen, streeft naar meer innovatie in het onderzoek. Middelen daartoe zijn Contract Research Organizations (CROs) en Contract Manufacturing Organizations (CMOs), die het best gedijen in ontwikkelingszones met een cluster ondernemingen in de sector.

geneespillDe verouderende Chinese bevolking en de stijgende inkomens stellen hogere eisen aan de sector van de geneesmiddelen. Innovatie kan maar gebeuren door meer onderzoek die de kwaliteit kan verhogen. Effectieve middelen daartoe zijn Contract Research Organizations (CROs) en Contract Manufacturing Organizations (CMOs) die merken toelaten ofwel hun onderzoek of hun productie uit te besteden. Een aantal vooruit denkende ontwikkelingszones hebben zich al op dit pad begeven en trokken buitenlandse merken aan. Dit is duidelijk in topzones zoals de Tianjin Economic-Technological Development Area (TEDA) waar de nabijheid van diverse firma’s met geavanceerde infrastructuur samenwerking toelaat met meer effectief resultaat. Zo wordt de Tianhe supercomputer gebruikt voor onderzoek in biowetenschappen en deze doet onderzoek qua menselijke genomica in 3 uur wat anders 300 dagen in beslag neemt. Dit stimuleert de CROs.
China telt nu 500 binnenlandse CROs die goed zijn voor 7 tot 10% van het wereldwijd totaal. Zo nam JOINN Laboratories in Beijing de in San Francisco gebaseerd onderzoek- en productie over van Bayer. China heeft een brede ervaring met het vervaardigen van generische drugs, maar ook in het CMO is China aantrekkelijk vindt voormalig voorzitter Pedro Lichtinger van Pfizer’s Global Primary Care Business Unit. Zo ziet Boehringer Ingelheim een reeks voordelen in het openen van een CMO-eenheid. CROs en CMOs hebben minder kosten, rekruteren lokaal met minder verloop en staan in contact met de bevolking die nieuwe behandelingen nodig heeft. De Chinese bedrijven startten ook met het out-licensing van buitenlandse patenten. Zo gaf het Israëlisch Teva de toelating voor de vervaardiging van een geneesmiddel met VS-patent aan Tianjin SinoBiotech. De prijs zou maar een tiende bedragen van wat nu op de markt verkocht wordt. Ook AstraZeneca heeft dergelijke overeenkomsten zoals met Beijings Pharmaron.
De Chemical Pharmaceutical Generic Association (CPA), voorspelt tedapillendat het Chinese aandeel van de wereldwijde CRO en CMO-markt binnen de komende 3 tot vier jaar zal groeien van 7 tot 10% nu tot 20%. Daarbij zijn synergiën tussen firma’s in nijverheidsclusters essentieel. TEDA cultiveert dan ook deze clusters op diverse specifieke terreinen. Zo kreeg CRO en CMO firma AsymChem voor 300 miljoen leningen van de China Development Bank en dit had een aanzuigend effect op andere firma’s. Vice-algemeen manager Li Hongliang van de TEDA Science and Technology Development Group benadrukt dat opdat de farmaceutische bedrijven zouden gedijen niet enkel topkwaliteit hardware is, maar nog meer holistische ondersteuningsprogramma’s. TEDA biedt dan ook diensten over de volledige cyclus gaande van vergunningen, financiering, ondersteuning talent, IPR, marketing en business development tot hulp qua wetgeving en milieu.
Dit heeft al voor originele banden gezorgd tussen buitenlandse en Chinese bedrijven. Vorig jaar werden 10 ontdekkingen van geneesmiddelen in TEDA als van top nationaal niveau geselecteerd en nog tien anderen kregen de toelating om door te gaan met testen. Verwacht wordt dat de biomedische nijverheid in TEDA tegen 2015 goed is voor 30 miljard yuan met een jaarlijkse groei van 25%. Dan zou de zone 30 onderzoeksinstellingen tellen, 20 firma’s zouden een productie hebben boven 500 miljoen yuan en er zouden meer dan 150 nieuwe-en hightech biofarmacie bedrijven zijn. Onderzoek en ontwikkeling zou 10 % van het inkomen vertegenwoordigen.
Bron: ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *