De digitale stand van zaken 122

Internetcijfers H1 en Q2

mobinternetVolgens het China Internet Network Information Center (CNNIC) telt China nu 632 miljoen internetters, een aangroei met 14 miljoen tijdens H1. 178 miljoen internetgebruikers zijn landelijke bewoners of 28%. Het aantal mobiele internetgebruikers bedroeg op 30 juni 527 miljoen. Een gemiddeld Chinees gebruiker spendeert wekelijks gemiddeld 25,9 uur op het net. 292 miljoen internetgebruikers doen betalingen online, waarvan 205 miljoen daarvoor de gsm gebruiken. Bij de 564 miljoen gebruikers van chattoepassingen, zijn er 459 miljoen mobiele. Het mobiel internet deed ook het gebruik van online spellen groeien tot 252 miljoen en deze van video tot 294 miljoen. Het aantal microbloggebruikers daalde echter met 5 miljoen tot 275 miljoen en ook het aantal gebruikers van sociale netwerken nam met 20 miljoen af tot 257 miljoen. Tijdens het tweede kwartaal groeide de mobiele internetmarkt in China zelfs met meer dan 100 % tot 44 miljard yuan, aldus iResearch. Het ministerie wist dan weer dat het verbruik van ICT goederen en diensten tijdens het eerste semester met 20% aangroeide tot 1.350 miljard yuan. 200 miljoen smartphones werden de wereld ingestuurd en de e-commerce transacties namen met 26% toe op jaarbasis.

Internet integreert in auto

carinternetGoogle en autoproducenten GM, Audi, Honda en Hyundai hebben de Open Automotive Alliance opgezet om het Android OS te integreren in auto’s. De 3 Chinese Internetgiganten blijven op de trend niet ten achter. Alibaba heeft een akkoord met SAIC Motor getekend om Alibaba’s YunOS te gebruiken voor mapping en muziekdiensten. Het eerste voertuig waarbij de samenwerking verwezenlijkt wordt is de Roewe 550 met het geïnstalleerde inkaNet systeem die Wi-Fi in de auto mogelijk maakt. Baidu werkt van zijn kant samen met BMW om ontwikkelaars van haar Light App platform toe te laten toepassingen te ontwikkelen in voertuigen. 80 ontwikkelaars vormden 19 teams voor 19 toepassingen die in de wagen kunnen worden gebruikt. Alibaba en Baidu hadden al een samenwerking met People’s Insurance Co of China en Shell Group voor autoverzekeringen en onderhoud. Ook met vastgoedontwikkelaar Vanke heeft Baidu een akkoord waarbij autobestuurders kunnen controleren of er parkeergelegenheid beschikbaar is. Baidu mikt vooral om een semi-geautomatiseerde wagen die de bestuurder helpt, maar waarbij deze volledige controle behoudt. Dit is een totaal ander model dan Googles wagen zonder bestuurder, pedalen en stuur dat minder geschikt lijkt in het  hectisch Chinees verkeer. Tencent heeft het eerste Internet of Vehicles product op zijn aktiefnl. de Lubaobox die de gsm verbindt met de box zodat onder meer de positie van het voertuig bepaald wordt, diagnostiek uitgevoerd en de meest snelle/zuinige weg uitgedokterd wordt. 41.000 boxen zijn al besteld.

Rechtbanken openen kliksites

Het Opperste Volksgerechtshof deelt mee dat de gerechtshoven op alle niveaus websites zullen openen waarbij het publiek onwettelijk handelen door ambtenaren kunnen melden. De trend begon in mei 2009 aan de top, maar nu hebben de meeste lagere rechtbanken ook al een kliksite die verbonden is met deze van de hogere rechtbanken. Voorzitter Zhou Qiang van het Opperste Volksgerechtshof heeft verzekerd dat elke aanklacht ernstig zal worden genomen wat de geloofwaardigheid van de justitie ten goede zal komen.

Chinese toeristen willen goedkoop Wi-Fi

free-wifiUit een onderzoek van web portaal Sina.com blijkt dat 77 % van de Chinese toeristen in het buitenland toegang willen hebben tot internet en 64% verwacht dat dit gratis is in hotels, luchthavens en restaurants. Omdat de prijs van het internet in het buitenland te hoog is, begonnen internetbedrijven draagbare wifidiensten aan te bieden. Zo focust Skyroam op mobiel internet in 45 landen voor de prijs van een lokale connectie. In de toekomst zou het aantal landen tot 100 worden uitgebreid.

Alibaba investeert in Kabam

kabam-logoProducent voor mobiele spellen Kabam kreeg voor $ 120 miljoen investeringen van de groep Alibaba als deel van het plan om haar titels in China te verdelen. Kabams CEO Kent Wakeford merkt op dat Azië goed is voor de helft van de wereldwijde inkomens uit spellen. Kabam heeft al verschillende investeerders zoals Google Ventures, Warner Bros, Intel, Canaan Partners, Redpoint Ventures en Pinnacle Ventures. Zelf verwierf het 6 firma’s de afgelopen 18 maand. Nu maakt het dus zijn intrede in Azië waar eerst Lord of the Rings zal worden gelanceerd.

 En praat met Snapchat

Snapchat_logoBloomberg meldt dat Alibaba praat met het Amerikaanse Snapchat. Snapchat werd gesticht in 2011 en door de messaging toepassing worden “snaps” gevonden of foto’s die na 10 seconden verdwijnen, maar wel opgeslagen kunnen worden op het toestel. Naar verluidt worden dagelijks 700 miljoen snaps verstuurd. Analisten ramen het aantal gebruikers op 80 miljoen. Voor Alibaba is de investering een middel om te concurreren met Tencent die sterk staat in messaging toepassingen, maar ook een verdere penetratie van de Amerikaanse markt na de investeringen in TangoMe en Shoprunner. .

Tencent wil spellen opdrijven

tencentgamesInternetgigant Tencent waarvan TalkingData voorspelt dat het dit jaar $ 3 miljard aan inkomen zal hebben is ook actief op zoek naar partners in de games sector Aldus vicevoorzitter Wang Bo. Momenteel werkt hij met 25 partners in de traditionele desktop spellen, maar hij wil het aantal partners in de mobiele spellen verdrievoudigen. Tencent beschikt in China over 10.000 servers enkel voor online spellen. Volgens regeringscijfers telde China eind juni 368 miljoen online gamers en volgens TalkingData installeert een Chinees gebruiker om de 3,48 dagen een nieuw spel. Volgens NewZoo en TalkingData is Tencent goed voor 12 van de 20 top games op Android smartphones. Tencent kocht in april ook 28% van de Zuid Koreaanse CJGames voor $ 500 miljoen.

Tencent mag bankieren.

tencentbankTencent Holdings heeft officieel van de China Banking Regulatory Commission het licht op groen gekregen om in de special zone Qianhai te Shenzhen een privébank op te richten. Tezelfdertijd werden nog twee privébanken goedgekeurd in Tianjin en Wenzhou. Tencent heeft samen met de twee investeringsmaatschappijen Shenzhen Baiyeyuan Investment en Shenzhen Liye, aandelen in de nieuwe bank die WeBank heet. WeBank heeft 3 miljard yuan aan geregistreerd kapitaal waarvan Tencent 30% heeft en de 2 andere partners elk 20%. Als het pilootproject met de privébanken goed werkt, wordt volgend jaar een nieuwe golf verwacht.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *