Op een groen blaadje 170

8 Sichuan steden slaan handen ineen

mapsichuan8 steden in de provincie Sichuan gaan samenwerken op het vlak van milieu. Het gaat om de provinciale hoofdstad Chengdu, Deyang, Mianyang, Suining, Leshan,Ya’an, Meishan en Ziyang. Deze samenwerking betekent het opzetten van gemeenschappelijke projecten qua bosbouw, luchtkwaliteit en waterzuivering. Ze willen zo een groene beschutting bouwen in de bovenloop van de Jangtse. Ook zullen besprekingen worden gestart voor centra die medische- en gevaarlijk afval ophalen en verwerken. Ze willen ook een gemeenschappelijk systeem om informatie uit te wisselen en mogelijk een gemeenschappelijke milieureglementering.

 Nieuwe biomassa projecten

BiomassboilerDe regering is van plan om tegen 2015 5 miljard yuan uit te trekken voor de bouw van 120 piloot-stoomketels op basis van biomassa. De boilers komen in de PRD, JRD en de Bohai regio. Na de voltooiing van dit plan kan er een hoeveelheid energie geleverd worden die gelijk is aan 1,2 miljoen m3 steenkool, waardoor de uitstoot van 5 miljoen m3 CO2 vermeden wordt. Het programma wil een gehele keten opzetten van het inzamelen van de biomassa tot de bouw van de ovens en het stimuleren van de markt. China beschikt over 800 miljoen ton land- en bosbouwafval, de grootste mogelijkheden ter wereld gevolgd door Brazilië. Vooral de onderhandelingen met de boeren wordt nog een harde dobber.

90 % steden falen in luchtkwaliteit

masks2  Afgelopen dinsdag heeft het Ministerie van Milieu een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat 90% van de 161 gecontroleerde steden falen in de nieuwe kwaliteitstandaarden van de lucht, terwijl de luchtkwaliteit in de regio Beijing-Tianjin-Hebei verbetert. Enkel 9 steden zitten binnen de normen waaronder Shenzhen, Zhuhai, Haikou, Sanya en Lhasa. Toch verbeterde de luchtkwaliteit in 74 steden waarbij de lucht tijdens 60 dagen volgens de normen was. De verbetering was vooral voelbaar in de regio rond Beijing met een verhoging van 3,2% van de dagen conform de nieuwe standaarden. Alsnog heeft het gebied op een vijfde van de dagen een ernstig vervuilde lucht. De 10 meest vervuilde steden zijn: Xingtai, Shijiazhuang, Baoding, Tangshan, Handan, Hengshui, Jinan, Langfang, Xi’an enTianjin.

 Beijing denkt aan luchtcorridors

Eerder werd bekend dat de hoofdstad de komende 5 jaar voor 50 miljard 117 programma’s zal uitvoeren om de luchtverontreiniging onder controle te krijgen. Daarnaast komt er een onderzoeksprogramma naar geavanceerde technologie voor 100 miljoen yuan. Beijing wil ook tegen het jaareinde een nieuwe stedelijke planning toepassen dat voor de eerste keer werkt met “groene luchtcorridors”. Dit zijn brede stroken grond langs de richting van de dominerende winden die kunnen helpen de luchtvervuiling te spreiden. Langs deze corridors zal de dichtheid en de hoogte van de gebouwen worden gecontroleerd. Dit wordt moeilijker in het centrum met zijn ringen, maar beter doenbaar in het randgebied: zo is er een vervuilde route van Nankou naar Machikou langs de Beijing-Tibet autowegen het district Changping dat ligt in een richting waarin de wind blaast naar het centrum. Langs deze weg liggen vervuilende bedrijven die de overheid volgens experts zou moeten opruimen. Toch zijn de windcorridors geen wondermiddel want het is moeilijk gebouwen te vernietigen om de wind meer te laten waaien.

Nog 3 jaar voor controlesysteem grondwater

grondwaterChina denkt er aan om de 20 jaar oude normen voor grondwater te herzien en het wil daarbij een controlenetwerk opzetten binnen 3 jaar zo meldt 21st Century Business op basis van informatie van een topambtenaar. De interne raadpleging tussen verschillende departementen zou binnenkort starten. Volgens de laatste officiële gegevens is 60% van het grondwater vervuild. Momenteel wordt slechts 11 % van de grondoppervlakte gecontroleerd. Oorspronkelijk werd gedacht aan het controlesysteem binnen het jaar te starten, maar dit wordt nu 3 jaar allicht door meningsverschillen over de verantwoordelijkheid tussen de 3 betrokken departementen: Gronden, Milieu en Waterbehoud. SCMP

 Meer steun voor renovatie krottenwijken

shantytownChina trekt meer steun uit zodat gestelde doelen voor de opruiming van
krottenwijken bereikt worden. Ondernemingen zullen steun krijgen voor de vernieuwing ervan door het uitschrijven van obligaties. Ook de nieuwe afdeling huizen financiering zal prioriteit verlenen aan de nieuwbouw van verloederde wijken. De regering heeft zich als doel gesteld om dit jaar 4,7 miljoen nieuwe huizen te subsidiëren.

BCG verwerft grootste NZ-afvalbedrijf

logoTPIDe Beijing Capital Group (BCG) heeft tegen 5,1 miljard de grootste Nieuw Zeelandse afvalverwerker Transpacific New Zealand (TPI NZ) opgekocht. De vastgoedgroep BCG was eerder niet actief in de milieusector. BCG is een staatsonderneming die valt onder de SASAC. Het investeerde totnutoe in autowegen, 2 metrolijnen, waterzuiverings- en vastgoedprojecten. Met de koop wordt BCG de tweede Chinese onderneming in afvalverwerking. Voorheen zocht BCG in Griekenland, Spanje, Maleisië en Portugal. TPI bleek echter vrij ideaal omdat het de volledige keten beheerst zoals huishoud-, medisch- bouwafval, stortplaatsen, elektriciteit met methaan en bergplaatsen voor vloeistoffen. TPI heeft 1100 werknemers, 800 voertuigen, 29 afvaldepots en 5 stortplaatsen. BCG wil nu zo snel mogelijk de technologie van TPI in China toepassen. chinadialogue.com

 10 steenkoolcentrales krijgen strenge boetes

10 thermische steenkoolcentrales kregen in totaal voor 519 miljoen yuan aan boetes van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie . De bedrijven hadden de ontzwavelingsinstallatie uitgeschakeld ofwel de werking ervan vertraagd of waren onwettelijk bezig. Anderen werden gesloten zonder dat dit op een veilige manier gebeurde.

Huaneng spendeert $ 1,6 miljard tegen uitstoot

huanenglogoDe Chinese grootste elektriciteitsgroep Huaneng zal 10 miljard yuan spenderen aan controleapparatuur voor de luchtkwaliteit. Tegen het jaareinde moeten alle Huaneng-centrales op basis van steenkool uitgerust zijn met ontzwavelingsinstallaties en ook installatie die stof verwijderen. In totaal zal Huaneng tussen 2011 en 2014 20 miljard gespendeerd hebben om in zijn centrales de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegen 2015 zal de Beijing elektriciteitscentrale quasi functioneren op basis van nul-uitstoot. Dan zal ook een kwart van Huanengs aangeleverde elektriciteit op basis van hernieuwbare energie zijn opgewekt.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *