Nieuwe regeringsplannen: Veiliger voedsel en water, later pensioen?

Voedsel moet veiliger en drinkwater beter. Dat heeft de regering beslist. Over een meer flexibele pensioenleeftijd wordt nagedacht. Het publiek reageert, vooral via internet.
De regering heeft een plan aangekondigd om acute problemen  met de voedselveiligheid -van melk met melamine over gootolie tot varkensvlees met clenbuterol -de komende drie jaar op te lossen en de situatie binnen vijf jaar structureel drastisch te verbeteren. Voedselveiligheid wordt één van de objectieven waarop lokale besturen beoordeeld worden. Er komt een databank met de scores van bedrijven betreffende voedselveiligheid, inclusief een zwarte lijst die zal bekend gemaakt worden. Er komen maatregelen om te beletten dat afgekeurd voedsel via een achterpoortje toch kan verkocht worden en het publiek zal premies kunnen krijgen om onregelmatigheden bij de overheid te melden.Sinds begin dit jaar hebben de inspectiediensten al 15.000 gevallen van slecht voedsel ontdekt en werden 5.700 bedrijven die werkten zonder geldige vergunning gesloten.
Per 1 juli zijn de nieuwe normen voor drinkwater van kracht geworden. Het aantal kwaliteitsindicatoren gaat omhoog van 35 (sinds 1985) naar 106 zodat men dan op internationaal niveau zit. Vraag is of men de nieuwe normen in heel het land zal kunnen respecteren. De normen werden al in 2007 vastgelegd maar de lokale besturen kregen vijf jaar tijd om zich aan te passen. Doch in de praktijk keken velen dat kat uit de boom en slechts enkele steden hebben de noodzakelijke apparaten om de 106 indicatoren te testen. Publiek en experten vrezen verder dat zelfs met een goede drinkwaterproductie het verouderende waterleidingnet nog vervuiling zal veroorzaken. Zelfs in de grote Chinese steden gebruiken de meeste inwoners nu drinkwater uit plastic flessen van vijf of tien liter.
Op sociaal gebied was er dit weekend een storm van protest op het internet nadat He Ping, een onderzoeker bij een denktank van de regering , op een belangrijk seminarie verklaarde dat China in 2016 de pensioenleeftijd boven 60 jaar voor mannen en 55 jaar voor vrouwen moet beginnen optrekken om tegen 2045 op 65 jaar voor iedereen uit te komen. Op de nieuwsportalen sina.com en 163.com kwamen binnen de 24 uur 36.000 commentaren en 770.000 beoordelingen binnen. Reacties waren overwegend negatief: Ambtenaren zijn misschien nog fit genoeg om na 60 te werken, maar arbeiders zeker niet; en ouderen langer doen werken heeft geen zin zolang er te veel jongeren op zoek naar werk zijn. Ook het huidige pensioenstelsel waarbij ambtenaren een voordeliger systeem hebben dan andere werkenden kwam onder kritiek.
Enkele weken terug kondigde het Ministerie van Personeelszaken en Sociale Zekerheid al aan dat het nadenkt over een meer flexibele pensioenleeftijd en toen waren de massale reacties via het internet 90% negatief. Tegen 2050 zou 23% van de Chinese bevolking 65 jaar of ouder kunnen zijn.
Bronnen:
http://english.peopledaily.com.cn/90882/7864576.html
http://english.cntv.cn/program/newshour/20120701/105621.shtml
http://english.cntv.cn/20120702/117599.shtml

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *