Bouw koperfabriek geschrapt na bewonersprotest

De bouw van een koperfabriek in Shifang wordt geschrapt, heeft de lokale partijsecretaris meegedeeld. De beslissing komt er na 3 dagen van heftig bewonersprotest tegen de bouw van de fabriek waarvan de uitstoot kankerverwekkend zou zijn.
Het bewonersprotest richtte zich tegen een bouwtoelating voor een molybdenum-koper fabriek die 10 miljard yuan kost en gebouwd zou worden door de in Shanghai beursgenoteerde groep Hongda. De tienduizend protesteerders die de straat opkwamen, bestormden de gebouwen van het stadsbestuur en kwamen in conflict met de duizenden oproerpolitie. Het betreft het grootste milieuprotest sinds vorig jaar in Dalian tienduizenden de straat opkwamen tegen de bouw van een petrochemisch bedrijf. De autoriteiten uit Shifang deelden mee dat de relletjes 13 personen gekwetst hebben.
Het begon zaterdag toen een petitie werd afgegeven tijdens de ondertekening plechtigheid. Zondag kwamen honderden bewoners en studenten de straat op. Daarna werd het protest gewelddadiger en burgemeester Xu Guangyong en viceburgemeester Zhang Daobin beloofden de protesteerders dat de toelating zou worden opgeheven, indien het grootste deel van het publiek tegen is. Volgens een getuige werden 10 vrachtwagens met oproerpolitie aangevoerd. Ruiten van het bestuur werden door diverse projectielen aan diggelen gegooid. 10 politie- en bestuur wagens werden vernield.
Volgens de autoriteiten braken de protesteerders doorheen de veilige zone en er werd gegooid met bloempotten, flessen en andere voorwerpen. De petitie die bij de bewoners circuleert, beschuldigt de geplande fabriek er van kankerverwekkend te zijn en dit terwijl de lucht van Shifang al meer kankerverwekkende stoffen bevat dan in de omgeving. Na de derde dag van protest en onlusten beloofde de lokale leider van de Communistische Partij dat de bouw van de geplande fabriek niet zou doorgaan. 21 personen die werden opgepakt zijn al vrijgelaten. 6 blijven in hechtenis verdacht van gewelddaden.
De voormalige partijleider van het Shifang Stadscomité van de Communistische Partij van China (CPC), Li Chengjin, werd uit zijn functie gezet en zal volgens de verklaring de nieuw benoemde partijleider Zuo Zheng gaan assisteren. Zuo Zheng, een lid van het Permanente Comité van het Deyang Stadscomité en viceburgemeester van Deyang, werd aangewezen als eerste secretaris van het Partijcomité van Shifang. Shifang valt onder de jurisdictie van Deyang en de verandering van het leiderschap werd goedgekeurd door het Sichuan Provinciaal Comité van de CPC.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *