Shanghaitoren wil vooral groen zijn

De 632 hoge Shanghai toren wil behalve het hoogste torengebouw in China, vooral een ecologisch verantwoord gebouw zijn. Hoe de ingenieurs en architecten van Gensler dit willen bereiken, analyseren we in dit artikel.
shanghaitorenbVandezomer bereikte de bouw van de Shanghai Tower zijn hoogste punt, nu volgt de afwerking van de wolkenkrabber die met de 421 meter hoge Jinmaotoren en de 492 meter hoge “flesopener” Shanghai World Financial Center een trio vormt in Pudongs financiële buurt Liujiazui. Het gebouw is ‘ werelds tweede hoogste gebouw, maar belooft vooral de meest groene wolkenkrabber te zijn. Om dit te bereiken werkt Gensler samen zowel met het bureau Thornton Tomasetti ( 650 personen) als met Cosentini Associates (400 pers).
De structuur beantwoordt aan de VS Green Building Council’s LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) “gouden” standaard. Het gebouw van 121 verdiepingen met burelen, winkels en hotelruimte is in spiraalvorm gebouwd als een thermosfles met een dubbele glazen wand. Deze wand spaart al 34.000 ton koolstof per jaar. De spiraalvorm draait met 120 graden en dit is de optimale rotatie ter vermindering van de wind die zal afnemen met 24 %. Het resultaat is een lichtere structuur die $ 58 miljoen spaart op materialen. De totale kost bedraagt $ 2,4 miljard.

thermosgbw

Dubbele wand zorgt voor interactie


Verticaal is de toren gesplitst in 9 “buurten” elk met een groen atrium of sky lobby van meer verdiepingen die een knipoog zijn naar de binnenhoven van Shanghai. Elk van deze lobby’s krijgt een plantentuin die geïrrigeerd wordt met een druppelsysteem. Elk atrium of luchttuin fungeert ook als bufferzone die het gebouw helpt afkoelen. De luchttuinen zijn de plaats waar communicatie over en weer plaats vindt en daarrond zijn er restaurants, cafés, koffieshops en winkels.
In totaal is een derde van de site groene ruimte. Het buitenlicht van de toren wordt geleverd door windenergie. Hoewel in de toren meestal klassieke energie gebruikt wordt zal ook op geothermie een beroep gedaan voor het verwarmings-en afkoelingssysteem. 43 technologieën worden gebruikt om de energie met 21 % te besparen, vergeleken met een traditioneel gebouw. De wolkenkrabber  bevindt zich overigens niet ver van 2 metrostations en telt vele ingangen en ruimtes die de verbinding maken met de stad. Bovenaan bevindt zich het hoogste observeringsdek. Ook een luxehotel en culturele faciliteiten zijn voorzien. Mitsubishi mag de meer dan 100 liften leveren waaronder drie supersnelle die 18 meter afleggen per seconde. De afwerking van het gebouw zou nog een jaar kunnen vergen.
Bron: FT, Wikipedia
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *