Li bezoekt Roemenië en Oezbekistan (upd)

Vandaag begint het bezoek van premier Li Keqiang aan Roemenië en Oezbekistan. In Boekarest zal hij deelnemen aan een top van Centraal-en Oost-Europese staten. Donderdag en vrijdag neemt hij deel aan een Shanghai Cooperation Organisation (SCO)-top in Tasjkent.
liportaDe top tussen China en de EU over de samenwerking tot 2020 is nauwelijks beeindigd (daarover woensdag meer) of premier Li Keqiang vertrekt in deze richting. Het bezoek aan Roemenië is het eerste van een Chinese premier sinds 19 jaar. Li zal de Roemeense leiders ontmoeten en het parlement toepreken. De bilaterale handel bedraagt dit jaar al $ 3,27 miljard en China investeerde al $ 160 miljoen in het land. Roemenië verwacht veel van China op het vlak van infrastructuur, hernieuwbare energie en landbouw. Huawei heeft er een vestiging met 800 personeelsleden en plant voor 120 miljoen bijkomende investeringen tegen 2018. Roemenië plant een supersnelle treinlijn waarbij Chinese technologie wordt aangewend. De 2 landen gaan samenwerken qua kernreactoren en elektriciteitsstations en Roemenië zal meer varkens-en rundsvlees  uitvoeren naar China.
Wat spoorinfrastructuur aangaat, werd gisteren nog bekend dat met Chinese hulp een spoorlijn zal aangelegd worden tussen Hongarije en Servie. Noch Hongarije, noch de EU kon het project financieren: dus is Chinese hulp welkom. Li had maandag al een onderhoud met zijn collega’s van Bosnië & Herzegovina, Kroatië, Litouwen en Estland. Wat de handel met de Centraal-en Oost-Europese landen betreft, deze bedroeg tijdens de eerste 10 maanden $ 52 miljard. China investeerde $ 3,5 miljard in deze landen, in de omgekeerde richting bedraagt het bedrag 1,1 miljard. Chinese producten zijn meer welkom in deze landen dan in West-Europa waar de vereisten hoger liggen. Overigens kunnen deze landen ook als bruggenhoofd fungeren naar de West-Europese markt.
Op de top met de 16 landen zal de uitvoering besproken worden van de maatregelen die op hun eerste top te Warschau werden afgesproken. Toen lanceerde China een twaalftal voorstellen waarvan het secretariaat een prioriteitenlijstje opstelde. Daarbij behoort een kredietlijn van $ 10 miljard. Ondertussen werden evenementen georganiseerd op het vlak van toerisme promotie, culturele samenwerking en dialoog tussen hun onderwijs. In juli ontmoetten de leiders van de Centraal-en Oost-Europese landen elkaar voor het eerst in Chongqing
De bilaterale handel met de Centraal-Aziatische landen is momenteel laag, maar samenwerking op het vlak van energie, transport en telecom voor de hand liggend. Op de top met de SCO-landen zou een overeenkomst over een transportcorridor tussen Azië en Europa worden getekend.
Bron China Daily
Lees ook katern Volksdagblad
Bekijk ook Dialogue over de betrekkingen met de Oost-Europese landen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *