Vlottere toegang tot Chinese beurzen voor buitenlandse investeerders

Er bestond al een verbinding tussen de beurzen van Shanghai en Londen, en China plant nu ook een verbinding tussen die van Shenzhen, Duitsland en Zwitserland. Dat past in het streven om internationale investeringen en financiering te vergemakkelijken en de Chinese munt meer internationaal gewicht te geven.

China Securities Regulatory Commission (CSRC), de toezichthouder op de Chinese beurzen heeft een plan bekend gemaakt om nieuwe verbindingen in te stellen tussen de Chinese beurzen van Shanghai en Shenzhen en de beurzen van Duitsland en Zwitserland. Volgens CSRC past dit in de voortdurende inspanningen om de kapitaalmarkt te openen en ‘ grensoverschrijdende investeringen en financieringen te vergemakkelijken’ .

Het in 2019 gestarte Shanghai-London Stock Connect schema toont hoe dit werkt. Een firma die op één van de twee verbonden beurzen genoteerd wordt krijgt de kans om op de andere beurs ‘certified depositary receipts‘ (CDR) uit te geven. Met die certificaten kan een Britse firma vanuit Londen kapitaal aantrekken op de beurs van Shanghai en een Chinese vanuit Shanghai op de beurs in Londen. CDR zijn geen aandelen maar vertegenwoordigen wel echte aandelen; daardoor geven ze de eigenaar dezelfde rechten op dividend als een aandeel en ze volgen ook de koers ervan. De uitgifte ervan is eenvoudiger dan aandelen op een buitenlandse beurs laten noteren.

Plannen en (nog) beperkte praktijk

Vorige week heeft CSRC twee ontwerpen van wijzigingen aan de regels voor het gebruik van CDR bij verbindingen tussen binnen- en buitenlandse beurzen voorgelegd aan belanghebbenden voor commentaar. De meest opvallende wijziging betreft het plan om het programma uit te breiden naar de beurzen van Shenzhen, Duitsland en Zwitserland. Een andere wijziging is de mogelijkheid voor buitenlandse bedrijven om CDR op de Chinese beurzen uit te geven die nieuwe aandelen vertegenwoordigen; tot nog toe kon een uitgifte alleen voor al bestaande aandelen. Ook de bedrijfsinformatie die deze buitenlandse bedrijven bij de uitgifte moeten leveren wordt beter gedefinieerd.

In de praktijk heeft nog geen enkel bedrijf op de beurs van Londen CDR uitgegeven in Shanghai. Vier Chinese bedrijven hebben in totaal 5,84 miljard dollar kapitaal opgehaald in Londen.

Verdere opening

Het uitbreiden van verbindingen met buitenlandse beurzen is maar één aspect van de voortschrijdende opening van de Chinese kapitaalsmarkt.

Een ander aspect is de voortdurende uitbreiding van het Qualified Foreign Institutional Investor program (QFII). Dit programma is in 2002 opgestart en voorziet quota voor een aantal goedgekeurde buitenlandse institutionele investeerders om in aandelen in Chinese yuan te beleggen.
In 2019 is aangekondigd dat de QFII quotabeperkingen afgeschaft werden.

Nog een gelijkaardig initiatief is de in 2014 gelanceerde rechtstreekse verbinding van de beurs van Hongkong met die van Shanghai en later ook die van Shenzhen. Via deze verbinding hebben goedgekeurde handelaars op de ene beurs quota om aandelen in lokale munt op de andere te verhandelen.

Einde van dollarmonopolie?

De algemene filosofie van al deze maatregelen is de Chinese kapitaalsmarkt aantrekkelijker te maken voor buitenlandse beleggers. Dat laat Chinese bedrijven toe meer werkingsmiddelen uit het buitenland aan te trekken. Dat wint aan belang nu de Amerikaanse regering een aantal Chinese bedrijven van de beurs van New York laat schrappen en Amerikanen verbiedt nog te investeren in Chinese bedrijven op een zwarte lijst.

Het streefdoel op termijn is echter de Chinese yuan meer gewicht te geven in de internationale handel en het quasi monopolie van de dollar als reservemunt te doorbreken. Dat vereist echter dat de yuan ook vrij kan in- en uitgevoerd worden op kapitaalsmarkten. De Chinese overheid zoekt naar een optimale oplossing om deze vereiste te verzoenen met haar andere ambitie om een stevige controle over de economie, inclusief de kapitaalsmarkt, te behouden.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *