Volksdagblad weerlegt ‘China steelt technologie’

Een expert heeft in het Volksdagblad weerlegd dat China technologie zou stelen. Om zijn stelling te staven, verwijst hij naar de tweede plaats qua octrooiaanvragen, de groeiende O&O-uitgaven en ook het stijgend bedrag voor buitenlandse intellectuele rechten. De analyse wordt ook gedeeld door de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Hua Chunying.

De expert die door het partijblad niet met name genoemd wordt, werkt voor de China Association of International Trade onder het ministerie voor Handel. Hij vindt dat de Amerikaanse beschuldigingen China willen demoniseren voor het oog van de internationale gemeenschap.
Hij vertrekt van de vaststelling dat China zich vorig jaar opwerkte tot de tweede plaats als bron van internationale octrooiaanvragen door de World Intellectual Property Organization (WIPO) niet ver van leider VS. China was trouwens het enige land dat met een vooruitgang van 13,4 % een groei haalde met twee cijfers.
Voorts blijven de Chinese investeringen in onderzoek & ontwikkeling (O&O) stijgen. Het land spendeerde er vorig jaar 1750 miljard yuan of 260 miljard dollar aan, ook een vooruitgang met 11% zodat nu al 2,12% van het bnp naar O&O gaat. Wat de bedrijven dat jaar aan O&O uitgaven, steeg zelfs met 13% tot 1370 miljard yuan. Regeringsinstellingen investeerden 242 miljard yuan of 7% meer en de universiteiten 113 miljard of 5,2% meer.
Ook wat China betaalt aan buitenlandse intellectuele rechten blijft stijgen: de licentiekosten beliepen in 2017 28 miljard dollar of 15 maal het bedrag uit 2001 toen China tot de WTO toetrad, aldus de expert. Volgens het Peterson Institute for International Economics bekleedt China de vierde plaats in termen van wat het betaalt aan licentiekosten en royalty’s voor het gebruik van buitenlandse technologie en dit na Ierland, Nederland en de VS. De expert noteert dat twee Chinese bedrijven vorig jaar de top aanvragers waren van internationale octrooiaanvragen: Huawei en ZTE stonden op één en twee, onmiddellijk gevolgd door Intel, Mitsubishi en Qualcomm, aldus het WIPO-rapport uit maart. Innovatieve groeisystemen drijven de groei van de eigen technologie op en de interactie tussen China en de andere landen is gezond en wederzijds gunstig, aldus nog de expert

Buitenlandse Zaken

Ook de officiële woordvoerder van Buitenlandse Zaken Hua Chunying (foto) heeft woensdag gereageerd op uitlatingen van VS vicepresident Pence en het VS-Departement Handel dat de Chinese heffingen op VS goederen drie maal zo hoog liggen dan de Amerikaanse. Hua zei dat ‘China altijd eerlijke handel heeft bedreven en zelfs een nieuwe ronde wil in de open deur politiek. Het zijn echter de Verenigde Staten die diverse redenen van nationale veiligheid opwerpen als obstakels en hindernissen tegen de normale Chinese zakenactiviteiten en investeringen in de VS’. De Amerikaanse aantijgingen dat China intellectueel eigendom zou stelen, noemde ze een ernstige verdraaiing van de werkelijkheid en ze argumenteerde dat de Chinese prestaties qua innovatie bereikt werden door de wijsheid en het harde werk van het Chinese volk.
Uiteindelijk kunnen de handelsgeschillen tussen China en de VS volgens de woordvoerder teruggebracht worden tot een gevecht tussen unilateralisme en multilateralisme, tussen protectionisme en vrijhandel en tussen macht en regels. Ze vond dat de huidige VS-koers niet enkel tegen China gericht is, maar de hele wereld tot vijand bestempelt. Ze vreesde dat deze disputen de groei van de wereldhandel zal aantasten, een weerslag zal hebben op het vertrouwen in de wereldeconomie en uiteindelijk het welzijn van iedereen in gevaar brengt. Trump laat echter niet af en bedreigde gisteren zelfs China om op de totale Chinese uitvoer naar de VS ter waarde van 500 miljard dollar heffingen te willen heffen. Het persagentschap Xinhua vindt dat de Amerikaanse houding om andere landen heffingen op te leggen zonder dat die tegenmaatregelen mogen uitwerken, getuigt van ‘een gangsterlogica’.
Bronnen: Peoples Daily, Global Times, FT, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “Volksdagblad weerlegt ‘China steelt technologie’

  1. De Duitse tv fabrikant Metz was ooit overgenomen door Chinese fabrikant Skyworth. Dus hun patent is nu eigendom van de Chinezen. Ja, Chinezen stelen hun eigen technologie en intellectueel eigendommen.

  2. Als je een patent koopt in een ander land, ontneem je de mogelijkheden voor ontwikkeling in je eigen land. Dit is een ontwikkeling die de Chinese kapitalisten in de hand werkt en de Chinese jeugd op achterstand zet.

  3. China koopt patent uit het buitenland, maar dat betekent niet dat China geen patent ontwikkelt. Soms hebben beide landen dezelfde patent aangevraagd in hun eigen landen. Chinese bedrijf had ooit een failliet bedrijf overgenomen met hun patent. Dacht dat dit bedrijf erg ver was met zijn ontwikkeling, maar het kwam er bij aankoop pas achter dat dit westers bedrijf jaren achter hun eigen Chinese bedrijf staat met ontwikkeling. In het Westen is het zo: mensen vragen een patent aan en doen er verder niks mee. Ze spendeerden geen geld, tijd en man krachten aan hun patent. Het is meer een soort patent troll aan het worden in het Westen. Waar dan elke jaar andere mensen voor de rechter slepen met hun ‘patent’, omdat deze troll het had aangevraagd om zo geld te verdienen. Soms moet Chinese bedrijf dat westerse patent kopen om in westerse landen te kunnen verkopen met hun patent. Geloof me maar het is just het Westen dat achter loopt.

  4. @ Huub: Een patent kopen betekent niet dat je zelf alle onderzoek stopt. Je kan het bijvoorbeeld verbeteren en daar eventueel zelf een patent op nemen. En een patent vervalt ook na een aantal jaren. Dus het nut of onnut van een patent kopen is iets ingewikkelder dan op het eerste zicht lijkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *