Xi Jinping aangekomen in Zuid-Afrika

President Xi Jinping maakt tot 27 juli een rondreis van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over Senegal, Rwanda tot Zuid-Afrika waar hij zal deelnemen een de tiende top van de BRICS-landen. Ook een stop in Mauritius staat op het programma.

De reis is Xi Jinpings eerste buitenlandse reis na zijn herverkiezing als president in maart. Hij is al aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten, het eerste bezoek ooit van een Chinees staatshoofd in 29 jaar. Xi publiceerde woensdag een artikel in twee lokale kranten waarbij hij de verdiepte samenwerking aanhaalt op het vlak van energie, industrie en financiën. Qua energie citeerde hij vooreerst de opbouw aan van de 700-MW Concentrated Solar Power (CSP) die ’s werelds grootste en geavanceerd thermische centrale op zonne-energie wordt. Ze heeft een grootte van 6000 voetbalvelden en zal in Dubai stroom leveren aan 270. 000 gezinnen. Naar verwachting zal de centrale met het elektriciteitsnet verbonden worden tijdens de Dubai Expo van 2020-2021.
Voorts verwees Xi ook naar de Hassyan Clean Coal Power Plant die de eerste centrale wordt op basis van schone steenkool. Het is ook het eerste project in het Midden-Oosten dat gefinancierd werd door het Zijderoutefonds. Op financieel vlak hebben beide landen een investeringsfonds opgericht met 4 miljard dollar wat tien miljard zou worden op termijn. Tijdens het bezoek werden beide landen het eens over het uitbreiden van hun betrekkingen tot op het niveau van een alomvattend strategisch partnerschap. Ook de twee staatsoliefirma’s Abu Dhabi National Oil Company en China National Petroleum Company sloten een samenwerkingsakkoord. Xi zegde zijn steun toe om van de Wereldexpo 2020 in Dubai een succes te maken.
Voormalig ambassadeur in de VAE Hua Liming vindt de hightech samenwerking tussen beide landen sterk complementair en noodzakelijk. Door zijn welstand kan het land geavanceerde westerse technologie kopen en uittesten. Maar ook met China worden de betrekkingen nauwer. Onder de Arabische landen zijn de VAE de tweede grootste Chinese handelsmarkt en ook de grootste uitvoermarkt voor de Chinese goederen. In 2017 bedroeg de bilaterale handel 41 miljard dollar. Eind 2015 had China 4,6 miljard dollar geïnvesteerd in de VAE. Omgekeerd investeerde de VAE in 2016 voor 2,1 miljard in China. In april 2015 trad het land toe als stichtend lid van de AIIB en vorig jaar bezochten 1 miljoen Chinese bezoekers het land.

Afrika

Sleutel overhandiging van het worstelstadium. President Sall rechts

President Xi Jinpings bezoek aan Senegal was het eerste van een Chinees staatshoofd in negen jaar en tevens het eerste van Xi aan een land in West-Afrika. De economie groeide er vorig jaar met 7,2%.  Sinds president Sall in 2012 aan de macht kwam wordt een plan uitgevoerd om de infrastructuur  te moderniseren. Hiervoor doet het land beroep op Chinese financiering. In een krantenartikel beklemtoonde Xi dat de wederzijdse handel op 10 jaar tijd 16 maal aangroeide. Nu is China de Senegalese tweede handelspartner en belangrijkste invoerder van pinda’s. Het aanvoerproject voor ruraal water dat China financiert, telt 1800 km pijplijnen en zal een zevende van de bevolking ten goede komen. Zondag overhandigde Xi de sleutels van een Stadium voor gevechtskunsten dat met Chinese hulp was gebouwd.  Xi bezocht tussendoor Rwanda .
Zijn bezoek aan Rwanda was eveneens het eerste door een Chinees president. China heeft 37 miljoen dollar verleend voor de bouw van een 5 verdiepingen tellend ministerieel complex dat tegen het jaareinde klaar moet zijn. Het komt naast dat van Buitenlandse Zaken dat 8 miljoen dollar kostte en door China betaald werd, aldus theeastafrican.co.ke.  President Kagame is momenteel tevens roterend voorzitter van de Afrikaanse Unie. Er is sprake van een vliegtuiglijn tussen Rwanda en Guangzhou.
Xi’s stop in Mauritius betreft ook het eerste van een Chinees staatshoofd sinds 9 jaar. Het bezoek aan Zuid-Afrika is echter al zijn derde staatsbezoek. Samen met President Cyril Ramaphosa zullen de 20 jaar diplomatieke betrekkingen worden gevierd. Dinsdag werden voor 14 miljard dollar overeenkomsten getekend.  Beide presidenten woonden de opening bij  van de The South Africa-China Scientists High Level Dialogue Voor zijn komst benadrukte president Xi in twee Zuid-Afrikaanse kranten dat China 9 jaar op rij de grootste handelspartner is van Zuid-Afrika en dat het land ook de grootste Chinese handelspartner is in Afrika. De bilaterale handel bedroeg vorig jaar 39 miljard dollar of 20 maal meer dan voor de diplomatieke betrekkingen. De Chinese investeringen in het land overtreffen 10 miljard dollar. Nu komen er dus nog 14 miljard bij.

BRICS

Xi zal voorts in Johannesburg deelnemen aan  de Tiende BRICS-top en dit is meteen Xi’s zesde BRICS-top. Het thema ditmaal luidt: ‘Samenwerking voor een inclusieve groei en gemeenschappelijke voorspoed in de vierde industriële revolutie’. De top zal de Verklaring van Johannesburg aannemen. De samenwerking met de BRICS-landen is één van de middelen waarmee China het multilateralisme van de internationale betrekkingen wil hoog houden. Daarnaast staan allerlei bilaterale ontmoetingen op het programma en deelname aan het BRICS Business Forum. Een tweedaagse bijeenkomst van de BRICS media is al voorbij. Ongetwijfeld zal tijdens het bezoek van de Chinese president ook al gesproken worden over het Forum on China-Africa Cooperation ( FOCAC) dat in september te Beijing plaats vindt.
Bronnen: Global Times, Xinhua, qz.com
Lees ook D. Brautigam in Washington Post over de reis

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar