VS: Gestook tegen China over intellectuele eigendom





Twee weken voor de top Xi-Obama waarop cyberspionage bijna zeker ter sprake zal komen, publiceert de ‘Commission on the Theft of American Intellectual Property’ een vlammend anti-Chinees rapport. Diefstal van intellectuele eigendom zou een nooit geziene omvang bereiken en de VS jaarlijks 300 miljard dollar kosten.

Huntsman

Huntsman


De Commissie bestaat niet uit een obscuur groepje extremisten. De voorzitters zijn Dennis Blair, gewezen directeur nationale inlichtingen van Obama, en Jon Huntsman, voormalig ambassadeur in Beijing en Republikeins presidentskandidaat. Volgens hun rapport gebeurt 50 tot 80% van de diefstal van intellectuele eigendom door China. Eerder deze maand heeft het Pentagon zelf voor het eerst openlijk China beschuldigd van aanvallen op Amerikaanse regerings- en legercomputers als onderdeel van cyberspionage. China van zijn kant heeft het rapport al verworpen als ongefundeerd en een uiting van Amerikaans wantrouwen.
Volgens het rapport veroorzaakt de diefstal van intellectuele eigendom jobverlies in de VS en verlamt de innovatie. China is de ergste dief, gevolgd door Rusland en India. De nationale industriële strategie van China moedigt dit soort diefstal aan en zeer veel firma’s en regeringsinstellingen zijn er mee bezig. Gaten in de Chinese wetgeving spelen ook mee.
De meerderheid van de diefstallen gebeuren op de ouderwetse manier, door personeel om te kopen, ter plaatse te gaan stelen of door machines te demonteren en na te bouwen. Dringende tegenmaatregelen zijn nodig. Bijvoorbeeld banksancties tegen verdachte organisaties, beperkingen op invoer van producten met gestolen technologie, en beperkingen op investeringen door firma’s die intellectuele eigendom onvoldoende beschermen. De nationale veiligheidsadviseur, het FBI en het Ministerie van Justitie moeten grotere bevoegdheden krijgen. Er moet ook grondig onderzocht worden hoe firma’s op een wettige manier offensieve afschrikkingmaatregelen tegen internetindringers kunnen nemen. Een wetswijziging om firma’s toe te laten gestolen bestanden terug te stelen of het netwerk van hackers te beschadigen wordt net niet voorgesteld, omdat dit derde partijen zou kunnen schade toebrengen. (Bron: BBC)

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “VS: Gestook tegen China over intellectuele eigendom

  1. ik denk dat het rapport in zijn beschrijving van de diefstal klopt. Er wordt in China op grote schaal gekopieerd en geplunderd.
    Dit kan in China vanwege het ontbreken van een adekwate wetgeving en in structurele zin omdat China een rechtsstaat ontbeert.
    Ik denk dat het gevolg is dat nieuwe ontwikkelingen niet ontstaan in China maar in het Westen en dat China blijft kopieren.
    Wat is het nut voor een Chinese ondernemer om iets volkomen nieuws te gaan onderzoeken? Hij wordt daar meteen straffeloos van zijn idee bestolen.

  2. Lees Wikipedia over de algemene toestand IPR in China:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Intellectual_property_in_China
    en het laatste nieuws over het “goede voorbeeld”:
    Chinese governments at the central and local levels have invested 2.16 billion yuan (350 million U.S. dollars) in buying original office software over the past three years, the National Copyright Administration (NCA) announced Wednesday. hey have purchased some 3.23 million units of office software since 2010, when China launched an anti-piracy campaign among government agencies that ran until the end of April, according to the NCA. he inter-ministry anti-piracy work team has recently inspected government agencies in 16 provinces and 14 central government agencies.y the end of April, 62.15 percent of municipal governments and 32.85 percent of county governments had been examined, and their malpractices of buying pirated software had been corrected, the NCA said.Also according to the NCA, the campaign should cover all municipal- and county-level governments by the end of this year, and regulations should be mapped out to encourage government agencies to procure original copies of software
    .

  3. China besteedt een hoger percentage van zijn bnp aan Onderzoek en Ontwikkeling dan de EU. Ontwikkeling van eigen know-how staat hoog op de agenda.
    Overigens: Lieven Bauwens wist einde 18de eeuw de Gentse textielnijverheid te redden door moderne Engelse spinmolens naar Gent te smokkelen. De Britten veroordeelden hem ter dood, maar in centrum Gent staat zijn levensgroot standbeeld. Diefstal van intellectuele eigendom door onze eigen mensen is blijkbaar vandaag nog altijd een heldendaad.

  4. Het Bauwens voorbeeld tekent hoe in de 18e eeuw hier in Europa ook de rechtsstaat met de daarbij behorende wetgeving nog niet ontwikkeld waren.
    Ik denk overigens dat het niet goed is om meneer Bauwens weg te photoshoopen uit het Gentse straatbeeld. Dat is een voorrecht wat dictatorale leiders hebben, maar wat niet past in een democratie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *