Wanneer wordt China de grootste economie?

China is al de grootste economie ter wereld in koopkracht. Maar wanneer steekt het ook de VS voorbij in dollars? Tot 2015 werd verwacht dat dit binnen maximum tien jaar zou gebeuren. De recente evolutie wijst echter op een mogelijk langere periode.

economieVan 2000 tot 2015 heeft de Chinese economie jaar na jaar de Amerikaanse ingelopen. In 2016 groeide de Amerikaanse economie in dollartermen echter sneller dan de Chinese. Het verschil in het vierde trimester van 2016 bedroeg zelfs 2,3% op jaarbasis.
Om te beginnen is de reële groei – na inflatie –  in China vertraagd, terwijl die in de VS wat aantrekt. Het verschil tussen beiden is bepalend voor de snelheid waarmee China de VS inhaalt. Dat verschil in minder groot gewoorden, van ongeveer 8% naar ongeveer 5% in 2016. Er wordt niet verwacht dat de Chinese groei de komende jaren zal versnellen. Wanneer het huidige groeitempo van 6-6,5% per jaar aangehouden kan worden is het al een groot succes. Zolang de VS niet opnieuw in een crisis duiken blijven we dus met ongeveer 4-5% verschil per jaar.
economieEen andere belangrijke factor is de wisselkoers. Gedurende bijna tien jaar is de waarde van de Chinese yuan voortdurend gestegen tegenover de dollar. In totaal met ongeveer 25%. Dat maakte dat de Chinese economie in dollartermen extra groeide. Doch sinds 2014 is de Chinese munt aan het dalen gegaan, in 2016 alleen al 7%.
In deze daling van de muntkoers spelen twee factoren mee. De dollar is tegenover ongeveer alle munten ter wereld gestegen. De verwachting dat de economie aantrekt en de Amerikaanse centrale bank, de FED, de interestvoeten verder verhoogt, maakt de dollar aantrekkelijk. Ook de beloften van Trump om de bedrijven in Amerika te bevoordelen duwen de wisselkoers omhoog. Toch denken de meeste waarnemers dat dit verwachte effect in de huidige koersen al ingerekend is en de dollar niet (veel) verder zal stijgen.

Kapitaalsvlucht

Er is een tweede effect dat tegen de Chinese munt speelt. Zolang de Chinese munt steeg, wilden bedrijven en individuen zoveel mogelijk yuan bezitten. De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PboC) moest zelfs maatregelen nemen om het instromen van dollars in ruil voor yuan af te remmen. Maar nu zien we het omgekeerde effect. De yuan begon te dalen en iedereen zag winst in het omzetten van yuan in dollars. En dat in een periode waarin de PboC de yuan wilde internationaliseren en het omwisselen juist meer vrij maakte.
Er kwam een massale kapitaalsvlucht op gang die de koers verder naar beneden duwde. Buitenlandse bedrijven halen hun cash zo rap mogelijk uit China weg. Rijke Chinese ondernemers hadden een extra reden om hun kapitaal naar het buitenland te verhuizen. De PboC was op die situatie niet voorbereid en gooide het roer pas rond de jaarwisseling volledig om. Voortaan kijkt de bank nauwgezet toe of er wel echt een reden is om de yuans om te wisselen in dollars. Een aantal buitenlandse investeringen -van vastgoed over voetbalclubs tot Hollywoodbedrijven- wordt afgeremd. Ze worden minstens gedeeltelijk als dekmantel voor kapitaalsvlucht beschouwd.
De PboC hoopt zo, in combinatie met de verkoop van dollars uit haar meer dan 3.000 miljard dollar deviezenvoorraad  een verdere belangrijke daling van de muntkoers tegen te gaan. Ook de factor Trump speelt mee. Doordat de PboC maatregelen neemt om de yuan stabiel te houden heeft Trump geen argumenten om China te beschuldigen van manipulatie van de wisselkoers.

Inhaalscenario’s

economieIn een artikel van de Huffington Post worden deze elementen gebruikt om in te schatten hoelang het nog duurt vooraleer de Chinese economie de Amerikaanse in dollartermen inhaalt. Volgens de meest waarschijnlijke scenario’s duurt het nog 10 tot 15 jaar.
In de veronderstelling dat de muntkoers ongeveer stabiel blijft, haalt China bij een groeiverschil van 3% de VS in tegen 2030. Indien het groeiverschil oploopt tot 4% dan kan China al in 2027 de grootste economie worden.
Mocht de economische situatie in de VS verzwakken en China stabiel doorgroeien, met een reëel groeiverschil van 5% terwijl de Chinese munt jaarlijks 1% opgewaardeerd wordt, dan zien we al in 2023 pariteit tussen beide economieën.
In het tegenovergesteld geval, een bloeiend Amerika en een groeiverzwakking in China, met een groeiverschil van slechts 2% in het voordeel van China, en een Chinese munt die jaarlijks 1% verzwakt tegenover de dollar, duurt het tot 2058 vooraleer China de VS economisch evenaart.
Bron: Huffington Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *