Israël en China gaan samenwerken voor innovatie

De Israëlische premier Netanyahu is van 19 tot 22 maart op bezoek in China. Er wordt vooral gepraat over economische en wetenschappelijke samenwerking. China tast ook af of het een grotere diplomatieke rol kan spelen in het Midden-Oosten.

Netanyahu is al voor de derde keer op bezoek in China, op uitnodiging van zijn ambtgenoot premier Li. Deze keer arriveerde hij onmiddellijk na het vertrek van de Saoedische koning. Die sloot in China voor 65 miljard dollar contracten af.
Premier Li stelde voor de samenwerking te versterken op het gebied van fundamentele wetenschap, moderne landbouw, schone energie en biologische geneesmiddelen. Hij prees het technologisch leiderschap van Israël op sommige gebieden. China wil met Israël samenwerken voor de bouw van infrastructuur zoals havens en trams. Het wil ook onderzoeken of er op derde markten iets samen kan gedaan worden.
Verder drong Li aan op het snel afsluiten van een bilateraal vrijhandelsverdrag. De gesprekken daarover zijn in september 2016 begonnen. Hij voegde eraan toe dat ook de gesprekken voor een vrijhandelsakkoord van China met de Golfstaten versneld worden.
Li benadrukte dat China zowel met Palestina als met Israël goede relaties onderhoudt. Hij hoopt dat beide partijen zo snel mogelijk op een vreedzame manier kunnen samenleven binnen het kader van de tweestatenoplossing en de resoluties van de VN.  China wil ook nauwer  samenwerken met de internationale gemeenschap om in het Midden-Oosten te komen tot vrede, stabiliteit en ontwikkeling.
Met deze uitspraken van Li kiest China op drie vlakken voor een andere politiek dan de huidige president van de VS: door de nadruk te leggen op vrije handel, door Palestina en Israël gelijk te behandelen, en door zich te engageren voor vrede in plaats van oorlog in het Midden-Oosten.

Ook Israël wil innovatie en vrije handel

Netanyahu ziet een sterkere samenwerking voor innovatie op het gebied van slimme voertuigen, moderne gezondheidszorg, schone energie, telecommunicatie, zeevisserij, landbouw en waterbeheer. Ook op het gebied van innoverend onderwijs kan meer samengewerkt worden. Chinese bedrijven zijn welkom om deel te nemen aan infrastructuurprojecten. Transport is een ander domein met mogelijkheden voor meer samenwerking.
De Israëlische premier is ook voorstander van een vrijhandelsverdrag, als opstapje naar meer wederzijdse investeringen.
Israël apprecieert de constructieve rol van China in het Midden-Oosten. Aan journalisten verklaarde Netanyahu dat hij geïnteresseerd is in het uitwisselen van meningen met China.
In aanwezigheid van de premiers werden vier overeenkomsten voor samenwerking ondertekend voor economie, wetenschap en techniek, handel en burgerluchtvaart. In 2016 bedroeg de bilaterale handel 11,3 miljard dollar. China is de grootste Aziatische handelspartner van Israël en globaal de derde. Het heeft voor meer dan 6 miljard dollar in Israël geïnvesteerd.
Alhoewel China erg afhankelijk is van het Midden-Oosten voor olie, speelt het traditioneel geen grote diplomatieke rol. Het wil daar verandering in brengen, en stelt zich voor als een eerlijke tussenpersoon zonder de historische ballast van Amerikanen of Europeanen. Het onderhoudt goede relaties met Israël, Palestina, Iran, Saoedi-Arabië en Turkije.
Bronnen: Xinhua, China Daily, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *