Wie nalatig is met uitbetaling lonen riskeert gevangenisstraf

rechtshulp voor migranten (foto Acftu)


Fabrikanten die hun migrantenarbeiders niet of te laat uitbetalen zullen strenger worden gestraft. Een parlementaire commissie heeft een voorstel uitgewerkt om ondernemers tot drie jaar gevangenisstraf te geven voor nalatigheid bij het uitbetalen van salarissen. De strafmaatregel moet nog worden goedgekeurd door het Nationale Volkscongres dat in maart voltallig bijeenkomt. Vooral migrantenarbeiders zullen hier baat bij hebben.
De vakbond (All-China Federation of Trade Unions, ACFTU) heeft een peiling uitgevoerd onder 4.500 arbeiders. Die wees uit dat het gemiddelde loon van interne migranten 1.748 yuan bedraagt en dat is maar de helft van wat er gemiddeld in de steden wordt verdiend. De minimumlonen zijn in zowat het hele land opgetrokken, maar grote ongelijkheden werk je niet zo snel weg. Ondernemers die hun werknemers slecht behandelen komen meer en meer onder vuur te liggen. De ACFTU is ook te weten gekomen dat de voornaamste bron van sociale conflicten nog steeds loongeschillen zijn, ondanks de gunstige effecten van de wet op de arbeidscontracten. Een zekere meneer Tse die ongeveer 1.000 arbeiders niet had uitbetaald zou al sinds 2009 in Shenzhen vastzitten hiervoor.
In Hong Kong wordt er op twee verschillende manieren gereageerd. Bedrijfsleiders beweren dat hen het leven zo zuur gemaakt wordt en dat werknemers tegenwoordig zo overdreven veel bescherming krijgen dat de bedrijven wel andere oorden zullen moeten opzoeken. De ondervoorzitter van de Federation of Hong Kong Industries, Stanley Lau Chin-ho, kwam met een onverholen dreigende voorspelling. Het was volgens hem denkbaar dat 22.000 van de 65.000 bedrijven uit Hong Kong die actief zijn in China hun activiteiten zouden moeten beperken of stopzetten. Dat zou volgens hem komen door strengere arbeidsregels, tekort aan arbeidskrachten en stijgende lonen (maar ook door aanpassingen aan de koers van de yuan en dure grondstoffen). Specialisten op het gebied van human resources, de Hong Kong Professionals and Executives Association, erkennen dat met het ontwerpvoorstel het Chinese rechtssysteem weer wat vooruitgaat en dat er zo ook meer uniformiteit komt tussen de verschillende steden en de provincies. Een gelijke behandeling voor allen in China zien zij als een vooruitgang in rechtszekerheid.
 Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *