Bejaarden leiden de trend naar toenemende binnenlandse consumptie

meer en betere bejaardentehuizen (china.org.cn)


Bejaarden zullen zorgen voor een sterke toename van de binnenlandse consumptie in China. Binnen vijf jaar zullen bejaarden, met 200 miljoen mensen, vijftien procent van de totale bevolking uitmaken. Er wordt verwacht dat zij tegen die tijd drie keer meer gaan kopen dan nu het geval is. Hun uitgaven voor consumptie zouden stijgen tot 4,3 miljard yuan.
Dat is tenminste wat onderzoekers van een bedrijf uit Hong Kong hebben uitgerekend en op basis van interviews en andere vormen van onderzoek verwachten. Li&Fung is een onderneming die handel drijft over de hele wereld. Ze verkoopt allerlei producten gaande van kleding (het belangrijkste onderdeel van hun gamma) over speelgoed tot schoonheidsproducten. Het is een van die firma’s die een groot percentage van zijn goederen laat maken in Chinese bedrijven en verkoopt op de Chinese markt. Deze grote speler in de Parelrivierdelta, ooit gesticht in Guangzhou dat toen Canton werd genoemd en in 1949 verhuisd naar Hong Kong, heeft zijn eigen gerenommeerde onderzoeks-en studiecentrum.
De studie die het nu heeft uitgebracht voorspelt een gouden tijd voor de sectoren van de dienstverlening aan bejaarden, bejaardentehuizen en voor de handel in rolstoelen, prothesen en dergelijke. Een groot percentage van de oudere Chinezen zouden hogere eisen gaan stellen aan de markt en hun koopkracht meer en meer in gaan zetten. De neiging tot sparen door die groep neemt af doordat de sociale zekerheid langzaam maar zeker verbetert.
Het rapport wijst ook op het succesverhaal van online shopping. De toename van de kleinhandel via internet is zo groot dat de bestaande distributiebedrijven het niet kunnen bijbenen. De online verkopers zorgen meer en meer zelf voor hun logistiek. In de westelijke provincies is er al resultaat te zien van het ‘Go West’ beleid van de regering. Hoewel de meest bloeiende consumptiemaatschappij nog steeds in de kustprovincies te vinden is, neemt de consumptie in de  provincies zoals Tibet, Sichuan, Shaanxi and Yunnan het snelste toe.
Het Li&Fung research centre baseert zich ook op gegevens verzameld door China Chain Store and Franchise Association, iResearch en het Nationale Bureau voor de Statistiek
Bron: SCMP
Zie ook CNTV over seniorenleven

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *