Windenergie uit Tibet kan Chinese energietransitie voortstuwen

Een nieuw rapport schat dat windmolens in Tibet genoeg elektriciteit kunnen genereren om het equivalent van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk volledig te bevoorraden. Het kostenplaatje voor de bouw van de molens en de transmissie kan oplopen maar zou de realisatie niet mogen verhinderen.

Het Chinese National Climate Center zegt in een recent rapport over de energietransitie dat de autonome regio Tibet mogelijkheden biedt om 600 gigawatt windenergie te genereren. Dat is voldoende om Duitsland, het Verenigd koninkrijk en Frankrijk te bevoorraden. Het is ook meer dan dertig keer de totale elektrische capaciteit van België.

Daarenboven kan bijkomend 420 gigawatt gegenereerd worden op het aangrenzende plateau van Qinghai en de uitlopers van het Tibetaanse plateau in de provincies Gansu, Sichuan, Yunnan en Xinjiang.

De National Energy Administration heeft meteen gereageerd met een richtlijn voor het versnellen van de bouw van groene energiebasissen in Tibet.

Dat er in Tibet zoveel geschikte plaatsen voor windturbines zijn betekent nog niet dat ze eenvoudig te installeren zijn. Het aanvoeren van de nodige materialen naar moeilijk bereikbare plaatsen wordt een dure operatie. Het vervoeren van de opgewekte elektriciteit naar de dichtbevolkte kuststreken vergt dan weer dure ultrahoogspanningslijnen. Op dit ogenblik draaien in Tibet nog maar windmolens met een totale capaciteit van slechts 30 megawatt ( 0,03 gigawatt). In heel Tibet bedraagt de opwekkingscapaciteit van alle elektriciteitscentrales samen 4,8 gigawatt.

Toch zijn de vooruitzichten rooskleurig. Alle thermische energiebronnen zijn recentelijk sterk in prijs gestegen, wat de transitie naar groene energie economisch interessanter maakt. Ook zonnepanelen en windmolens zijn duurder geworden in de wereld, maar Chinese windmolens vormen de uitzondering. Die worden steeds goedkoper. Qin Haiyan, directeur van de Chinese Wind Energy Association, voorspelde in een recent interview met China Times dat de kost van elektriciteit uit windmolens binnen drie tot vijf jaar nog eens op de helft zal terugvallen. Dat biedt volgens hem onbegrensde mogelijkheden.

Bron: Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *