Recente Chinese medische doorbraken

Recentelijk heeft China doorbraken gemaakt op verschillende medische gebieden: contraceptie voor mannen, niet hallucinogene antidepressiva en stamcelonderzoek.

Onderzoekers van de Harbin Medical University en het National Center for Nanoscience and Technology beschrijven in een artikel in het tijdschrift ACS Nano een door hen ontwikkeld hydrogel dat geïnjecteerd wordt in de zaadleider van mannen en zorgt voor sterilisatie. Die sterilisatie kan ten allen tijde ongedaan gemaakt worden door de hydrogel te verwijderen met een externe ultrasone bron.

De bestaande technologieën voor mannelijke contraceptie bieden geen 100% garantie (condooms) of zijn niet reversibel (vasectomie).

De nieuwe hydrogel is een mengsel van titanium dioxide, calcium dioxide en natrium alginaat, samengehouden door thioketal. De vloeibare substantie wordt geïnjecteerd in de zaadleider en klontert samen binnen 160 seconden, waarbij de doorgang voor sperma geblokkeerd wordt.
Om de sterilisatie ongedaan te maken, kan men van buitenaf met ultrasoon geluid het titanium oxide ontbinden. Daarbij komt reactieve zuurstof vrij, die de thioketal splitst, waardoor de gel terug vloeibaar wordt en de zaadleider ontstopt wordt.

De nieuwe hydrogel is erg beloftevol als betrouwbaar en omkeerbaar contraceptief voor mannen.

Betere antidepressiva

Wetenschappers van het Center for Excellence in Molecular Cell Science verbonden aan de Chinese Academy of Sciences (CAS) en de Shanghai Tech University hebben twee nieuwe verbindingen ontworpen die werkzaam zijn tegen depressie zonder hallucinaties als ongewenste neveneffect. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science.

De wetenschappers onderzochten de kristalstructuur van psilocybin, een nieuw geneesmiddel tegen depressie, wanneer het zich bindt aan receptoren op de hersencellen. Tijdens dat onderzoek vonden ze een tot nu toe onbekende binding tussen psilocybin en de receptoren. Die binding geeft een antidepressief effect zonder dat er hallucinaties volgen.

De onderzoekers ontwierpen daarop twee nieuwe chemische samenstellingen die zich vooral richten op de nieuw ontdekte moleculaire bindingsplaats. Bij proeven met hoge dosissen op muizen is het antidepressief effect aangetoond, terwijl er geen ongecontroleerde bewegingen zijn met het hoofd , die als een aanwijzing van hallucinaties dienen.

Volgens Wang Sheng, de leider van het onderzoeksteam, bieden hun bevindingen een stevige basis voor het ontwerp van een veilig en effectief snel antidepressief geneesmiddel zonder hallucinogene bijwerkingen. Toch zal dat morgen nog niet beschikbaar zijn. De producten moeten nog de hele weg van preclinische en clinische testen doorlopen om de veiligheid en de werkingsgraad bij mensen te bewijzen.

Chemisch gevormde stamcellen

Onderzoekers van Peking University zijn er voor het eerst in geslaagd langs chemische weg gewone menselijke cellen om te bouwen tot stamcellen. Hun studie verscheen in Nature.

Stamcellen zijn polivalente cellen die kunnen uitgroeien tot om het even welke functionele cel. Men vindt ze in embryo’s, maar wetenschappers zijn er al eerder in geslaagd een ‘volwassen’ versie te produceren vertrekkend van gewone gedifferentieerde menselijke cellen. Dat gebeurde tot nu toe via het wijzigen van celonderdelen en transcriptiefactoren. Maar het onderzoek van Peking University laat voor het eerst toe een gelijkaardig effect te bekomen langs chemische weg.

De onderzoekers lieten zich inspireren door sommige diersoorten, zoals de salamander axolotl, die geamputeerde ledematen opnieuw kunnen laten groeien. Ze konden aantonen dat sterk gedifferentieerde menselijke cellen substantiële veranderingen konden ondergaan onder invloed van bepaalde chemische molecules. Zo ontdekken ze een groep chemicaliën die de dedifferentiëring van cellen triggeren, zodat ze uiteindelijk veranderen in polivalente stamcellen die lijken op stamcellen van embryo’s. Ze identificeerden ook een moleculaire sequentie JNK genaamd, die werkt als barrière voor chemische herprogrammatie, maar die ze kunnen desactiveren.

Chemisch herprogrammeren van menselijke cellen tot stamcellen is ‘veiliger, eenvoudiger en gemakkelijker om te standaardiseren en toe te passen ‘ dan de bestaande technieken verklaarde Deng, één van de auteurs van de paper.
De techniek kan verder ontwikkeld worden tot een universele methode om menselijke cellen met verschillende functionaliteiten te kweken, wat vooruitzicht biedt op nieuwe behandelingen voor ernstige ziekten.

Bronnen: Xinhua, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *