Winnie the Pooh gecensureerd in China?

De nieuwe Disneyfilm ‘Christopher Robin’ is niet uitgekomen in China. Volgens buitenlandse media zoals de BBC, omdat het hoofdpersonage, de stripfiguur Winnie the Pooh lijkt op president Xi en voor ontevreden Chinezen een symbool van verzet zou zijn. Het wordt daarom systematisch gecensureerd. Klopt dat? De site ‘What’s on Weibo’ onderzocht het.

What’s on Weibo weerlegt twee misvattingen. Winnie is geen persona non grata in China. En het is heel gewoon dat westerse films niet uitkomen in China. Er is geen aanwijzing dat er voor Christopher Robin politiek in het spel is.
Winnie the Pooh is de voorbije vijf jaar af en toe opgedoken op sociale media als politieke satire. Het meest bekend is de foto van Xi en Obama in 2013, die sprekend lijkt op een striptekening met Winnie en Tigger. In 2015 werd een tekening van Winnie in een speelgoedauto vergeleken met een foto van Xi die de militaire parade voor de 70ste verjaardag van het einde van Wereldoorlog II schouwt. In 2018 werd Winnie nog eens opgevoerd, deze keer als koning; dat was toen de Communistische Partij van China besloot dat Xi voor nog een derde termijn als partijleider kon herkozen worden.
In de drie gevallen werden de beelden na korte tijd van internet verwijderd. Er is dus censuur op het satirisch gebruik van Winnie en het figuurtje kan in zekere zin een symbool van verzet tegen censuur genoemd worden.

Publiekslieveling

Maar er is zeker geen ‘nationale campagne’ tegen Winnie the Pooh, zoals de BBC suggereert. Winnie is in China online en offline aanwezig. Het beertje is populair, je ziet het elke dag op T-shirts en andere voorwerpen. Zoekmachine Baidu vindt er 8,5 miljoen resultaten voor. Winnie gadgets worden verkocht op het Taobao platform, en duizenden foto’s met Winnie afbeeldingen circuleren op sociale media.
De Chinese media worden extra gecontroleerd wanneer er belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. De Winnie afbeeldingen werden telkens bij zo‘n gelegenheid gecensureerd, samen met allerlei andere afbeeldingen en teksten die satirisch op de gebeurtenis inspeelden. Het imago van de belangrijke leiders clean houden primeert op die momenten voor de censors. Maar er is geen reden of aanwijzing dat er een algemene censuur van de stripfiguur zou zijn.

Filmquota

Er is ook geen aanwijzing dat de Disney film Christopher Robin omwille van Winnie niet in China getoond wordt. Maar waarom dan wel ?
China heeft in de jaren 90 quota voor commerciële buitenlandse films ingevoerd. Die lagen aanvankelijk erg laag, en sinds 2012 bedroeg het quotum 34 films per jaar. De buitenlandse producers hebben recht op maximum 25% van de kassaopbrengsten. Hollywood lobbyt al geruime tijd om meer films te kunnen tonen en een groter deel van de koek te krijgen.
Er zijn ook al 14 jaar onofficiële ‘black-out’ periodes in de zomer. Dat is de periode waarin mensen het meest vaak mensen naar de film gaan en dus interessant om de opbrengst van Chinese films veilig te stellen tegen concurrentie. Sommige buitenlandse kaskrakers zoals Harry Potter of Dunkirk hebben op toestemming moeten wachten en zijn met enkele maanden vertraging in China uitgekomen.
Het is dus niet te verwonderen dat ook Christopher Robin niet direct uitkomt. Bovendien zijn de Amerikaans-Chinese betrekkingen momenteel slecht, het is verleidelijk voor de Chinese overheid om toestaan wat te laten aanslepen.
Het uitkomen van Christopher Robin in het buitenland wordt wel besproken op sociale media en in staatsmedia, ook op televisie. Op weibo is de hashtag drie miljoen keer bekeken. Of hij uiteindelijk naar China komt is nog onduidelijk. Maar ook wanneer hij niet tot in de bioscoop geraakt zal hij binnen enige tijd toch beschikbaar zijn op online kanalen zoals Youku of iQiyi en andere betaalde streaming diensten.
Bron: Weibo
https://www.whatsonweibo.com/why-disneys-christopher-robin-is-not-released-in-china-and-its-not-just-because-of-winnie/

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Winnie the Pooh gecensureerd in China?

  1. Een tijger is geen taboe dier om Obama mee te vergelijken, maar een aap wel. Je moet varken niet gebruiken voor moslim leiders. Satire voor je eigen leider moet je zelf weten, maar houd andere leiders tijdens een staatsbezoek erbuiten. Anders heb je weer wat onnodige controverse zoals met waspoeder en nieuw jaar gala.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *