Xi belooft geen buitenlandse steenkoolcentrales meer te bouwen

President Xi Jinping heeft in een videoboodschap voor de UN-Algemene Vergadering beloofd dat China geen steenkoolcentrales meer in het buitenland zal bouwen. Het Chinese voornemen werd zelfs positief ontvangen door de VS-klimaatgezant John Kerry.

Indonesische steenkoolcentrale gebouwd met Chinese hulp

In de vooraf opgenomen boodschap voor de UN Algemene Vergadering beloofde de Chinese president geen steenkoolcentrales in het buitenland te zullen bouwen wat gezien wordt dat Beijing ernst maakt met de strijd tegen de opwarming van de aarde. China zal ook de steun voor andere ontwikkelingslanden verhogen voor groene en koolstofarme energie, voegde hij er aan toe. Hij bevestigde het voornemen om de CO² uitstoot tegen 2030 te laten pieken en tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken. Dit vereist hard werk en we zullen er alles aan doen om deze doeleinden te bereiken, zo voegde hij er aan toe.

Verder benadrukte Xi nogmaals een echt multilateralisme na te streven, $ 3 miljard bijkomende hulp voor ontwikkelingslanden in hun strijd tegen Covid-19 en voor het economisch en sociaal herstel.

Reacties

De belofte van Xi wordt algemeen verwelkomd en gezien als een steun voor de UN Climate Change Conference of the Parties  (COP26) te Glasgow op 31 oktober. US klimaatgezant John Kerry vond het een belangrijke bijdrage en een goed begin opdat COP26 succesvol zou zijn. Ook UN secretaris-generaal Antonio Gutierres verwelkomde de aankondiging. Volgens een studie van de Boston University is China de grootste openbare financier van steenkoolcentrales met 40% van de capaciteit gebouwd tussen 2013 en 2018. Bij de privésector maakt China maar 13% uit van de bijkomende capaciteit. Li Shuo van Greenpeace East Asia zei dat de aankondiging de wereldwijde overgang illustreert weg van steenkool en zal bijdragen tot groei van hogere kwaliteit langs de nieuwe zijderoutes. Eerder hadden Zuid-Korea en Japan ook al bevestigd geen steenkoolcentrales meer in het buitenland te zullen bouwen.

Praktisch

Ondertussen zijn de Chinese investeringen in buitenlandse steenkoolcentrales tijdens het eerste semester sterk gedaald. Volgens directeur Christoph Nedopil Wang, van het Finance and Development Centre bij de Fudan University Fanhai International School of Finance was er tijdens het eerste halfjaar zelfs geen enkel project in de BRI landen. Ook de banken zijn van plan het initiatief te volgen en hoofd econoom Zhou Yueqiu bij de Industrial and Commercial Bank of China* zei in mei al dat zijn bank zich gradueel zou terugtrekken uit steenkoolfinanciering. Het is nu tijd dat de privé sector zal volgen. In China zelf daalde het aandeel van steenkool in het energieverbruik tussen 2010 tot nu van 68% tot 57%. Dit jaar moet 56% worden bereikt aldus de National Energy Administration.

Global Times, SCMP


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *