Politiewerk herenigt duizenden vermiste kinderen met hun familie.

Door intensief politiespeurwerk zijn dit jaar al 4.302 vermiste kinderen herenigd met hun familie. Sinds 2012 zijn 5.135 ontvoeringen opgelost. Een DNA-database en digitale platformen helpen.

26 jaar na de ontvoering

De intensieve opsporingscampagne heeft dit jaar al 4.302 herenigingen van vermiste personen met hun familie opgeleverd. In meer dan de helft van de gevallen ging het om zaken van meer dan 20 jaar oud. In 290 gevallen ging het zelfs om een ontvoering of verdwijning van meer dan 40, 50 en zelfs 60 jaar geleden. Er werden 1.800 evenementen georganiseerd om familieleden te kunnen terugvinden. Om verdwenen personen aan hun familie te kunnen linken werd ook gewerkt met DNA-profielen.

Dit jaar werden in 206 zaken van ontvoering 543 verdachten aangehouden. Sinds 2012 zijn volgens de statistieken 5.135 zaken van kinderhandel opgelost. Daarbij zijn 23.000 verdachten aangehouden.
Het aantal ontvoeringen van kinderen neemt stelselmatig af. In 2009 waren er volgens officiële statistieken 5.907, in 2020 nog 666. De Amerikaanse regering schatte in 2015 dat er jaarlijks 20.000 Chinese kinderen ontvoerd werden. Nog steeds zijn er kinderloze koppels bereid een ontvoerd kind te kopen. Kinderhandelaars stellen dit voor als ‘adoptie’ van weeskinderen of van kinderen wiens ouders al een kind hebben en geen tweede kunnen opvoeden.

Een ontroerend verhaal is dat van Guo Gangtang, die gedurende 24 jaar in het hele land rondreed op een motorfiets op zoek naar zijn verdwenen zoon. De politie kon de zoon, intussen 26 jaar, dit jaar terugvinden dank zij DNA-testen. Twee verdachten van de ontvoering zijn na al die tijd aangehouden. De zoektocht van Guo diende als inspiratie voor de film ‘Lost and Love’ van 2015
Een ander ontroerend verhaal is dat van de 63-jarige “Ji Xian” die na meer dan 60 jaar zijn 90-jarige moeder terug vond.

Moderne middelen

In 2016 is gestart met de databank ‘Tuanyuan’ (Hereniging) waar de profielen van vermiste kinderen opgeslagen worden. Ouders met een vermist kind kunnen hun DNA laten opslaan in de Tuanyuan databank. Er zijn dit jaar in heel China 3.000 centra geopend waar dat gratis kan gebeuren. Op korte tijd boden 10.000 ouders zich aan en werden 306 kinderen teruggevonden. Wanneer de politie vermoedelijk vermiste kinderen ontdekt wordt hun DNA eveneens in de databank gestopt.

Een andere relatief nieuwe opsporingsmogelijkheid is via het platform van Alibaba. Daar heeft het ministerie van openbare veiligheid een app waarop informatie over vermiste kinderen geplaatst wordt. De app moet het publiek dat nuttige informatie heeft tot actie aanzetten. Tot mei van dit jaar waren 4801 profielen geplaatst en 4707 daarvan werden teruggevonden. In 63% van de gevallen ging het echter om kinderen die weggelopen waren, niet ontvoerd. Een kleine meerderheid waren jongens.

Bron: Global Times, wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *