Voor een transparantere justitie


De hoogste openbare aanklager van China, Cao Jianming, belooft meer transparantie bij de wetshandhaving en in rechtszaken, vooral als het gaat om ‘belangrijke processen’.  

Cao bij NPCHet Openbaar Ministerie zal sneller meer woordvoerders aanwerven om tijdig informatie-sessies te houden, onder andere over belangrijke rechtszaken. Cao gaf een persconferentie over een aantal onderwerpen die onder het publiek leven, zoals onpartijdigheid van het gerecht en de vervolging van milieumisdaden en misdaden tegen de voedselveiligheid. Ook een krachtige reactie tegen het geweld waar medische zorgverleners het slachtoffer van zijn en een betere geschillenregeling voor patiënten en dokters, en de verdere vervolging van omkoperij kwamen aan de orde. Bij de strijd tegen corruptie zal het Openbaar Ministerie meer gaan samenwerken met internationale instellingen, bijvoorbeeld voor een grotere inspanning om gevluchte verdachten te arresteren. Alle middelen die de wet ter beschikking stelt om onwettelijk verworven eigendommen te confisqueren. Corruptie in de rangen van justitie zelf is een uiterst ernstige zaak en vraagt om diepgaande onderzoek.

Justitie moet uiteraard alle gewone burgers op gelijke voet behandelen, volgens de openbare aanklager. Er zijn maatregelen genomen om de rechtsgang transparanter te maken, zoals het uitnodigen van de media in de gerechtszaal en het uitzenden van live televisiebeelden, de publicatie van procesverslagen met een woordelijke weergave van de uitspraken,  via een microblog van het hof. Hier werd voor het eerst zo duidelijk en demonstratief mee geëxperimenteerd tijdens het proces tegen Bo Xilai. Bovendien hebben gerechtshoven het afgelopen jaar 45.000 verslagen van gerechtelijke actie gepubliceerd, volgens het Hoogste Volksgerechtshof. Tot slot deed Cao Jianming een beroep op  de aanklagers om buitengewoon voorzichtig te zijn in de afhandeling van zaken en beter te luisteren naar beschuldigden en hun verdediging. Gerechtelijke dwalingen mogen gewoonweg niet voorkomen.

Bron: Xinhua

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *