Xi Jinpings diplomatie in Azië op de G20 en de APEC

De Chinese president Xi Jinping heeft in november deelgenomen aan twee topevenementen in Azië, samenkomsten van de G20 in Indonesië en van de APEC in Thailand.

in Azië
foto Xinhua/Ju Peng disclaimer

In Azië zijn in november twee topevenementen gehouden waar China actief zijn diplomatie als grote natie heeft ingezet.

Van Bali naar Bangkok

Op uitnodiging van president Joko Widodo van Indonesië heeft de Chinese president Xi Jinping van 14 tot 17 november in Bali, Indonesië, de top van de G20 bijgewoond en het gastland bezocht. Op uitnodiging van premier Prayut Chan-o-cha van Thailand heeft Xi de APEC Economic Leaders’ Meeting in Bangkok, Thailand bijgewoond en daarna tot 19 november Thailand bezocht. Tussendoor heeft hij de twee gastlanden bezocht en overleg gehad met de politieke leiders van een groot aantal staten uit de Derde Wereld en uit het Westen. Xi riep op tot de bescherming van de wereldvrede en kwam met concrete voorstellen om die tot stand te brengen.

Niet bij Biden alleen

In Bali stal de ontmoeting van Xi met Biden natuurlijk de show. Ter gelegenheid van de G20-top en de APEC-vergadering heeft de Chinese president echter ook bilaterale gesprekken gehad met de Franse president Emmanuel Macron, de Amerikaanse president Joe Biden dus, èn Vicepresident Kamala Harris. Hij sprak met de Senegalese president Macky Sall, de Argentijnse president Alberto Fernández, premier Fumio Kishida van Japan en nog vele andere leidende politici. Voor die ontmoetingen was het initiatief van Xi’s gesprekspartners gekomen. Opmerkelijk was ook de positieve toon tijdens de ontmoeting met de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern. Xi verwees zelfs naar de Nieuw-Zeelandse communist en historische vriend van China Rewi Alley. Hij deed dat met de woorden: ‘het is belangrijk om de geest van Rewi Alley te behouden en uit te dragen, een sterkere dialoog en uitwisselingen op subnationaal niveau te ondersteunen, tussen het grote publiek en onder de jongere generatie, om hun vriendschap tussen mensen te versterken’.

China en de wereld

In totaal heeft Xi Jinping aan 30 evenementen, vergaderingen, gesprekken en conferentiesessies deelgenomen. Bij elk van zijn optredens ging Xi in op het 20e Nationale Congres van CPC, de modernisering van China, de win-win-samenwerking tussen China en de rest van de wereld. Telkens legde hij uit dat de ontwikkeling en openstelling van China duurzaam zijn en vooruitgang boeken.

De G20-top bracht grote landen uit de hele wereld en de regio samen en was bedoeld als forum voor internationale economische samenwerking. Op deze top nodigde Xi alle landen uit om met China de visie te delen van een ‘menselijke gemeenschap met een gedeelde toekomst’. Xi pleitte ervoor alles te zetten op ontwikkeling en win-win-samenwerking, verdeeldheid te vervangen door eenheid, confrontatie door samenwerking en uitsluiting door inclusiviteit. In elk van zijn interventies legde hij er de nadruk op dat modernisering geen voorrecht mag zijn van een natie of een groep landen. Volgens hem hebben de ontwikkelde landen de plicht de anderen te helpen bij hun ontwikkeling, en is het nefast als zogenaamde rijke landen de ontwikkeling van anderen tegenwerken of willen afremmen. China wil onder andere om die reden de Afrikaanse Unie (AU) laten toetreden tot de G20.

Het belang van de APEC

De Asia Pacific Economic Cooperation, APEC is het belangrijkste platform voor economische samenwerking in Azië-Pacific, een samenwerkingsverband van 19 landen in Azië en de Pacific en 2 Chinese regio’s (Hongkong en Chinees Taipei of Taiwan). Xi hield een toespraak op de Economic Leaders’ Meeting van de APEC en bezorgde een open brief aan de CEO-top van de APEC. Hij prees het grote succes van de economische samenwerking tussen Azië en de landen rond de Stille Oceaan. Op dit forum uitte Xi zich wat assertiever. Zo zei hij dat Azië en de Stille Oceaan niemands achtertuin is en geen arena mag worden voor een machtsstrijd tussen grote mogendheden. Volgens de Chinese president zullen de volkeren in deze landen zich verzetten tegen een grootschalige koude of hete oorlog, en staan de tijden waarin wij leven dat soort conflicten ook niet toe. Xi herhaalde zijn woorden over wederzijds respect en niet-inmenging, over een gedeelde toekomst en een gedeelde ontwikkeling, met mogelijkheden om welvaart te bereiken voor allen. Xi richtte zich specifiek en alweer op de situatie in de APEC-gemeenschap en maakte kritische toespelingen op de noodzaak om te streven naar een betere connectiviteit, de opbouw van stabiele industriële en toeleveringsketens zonder belemmeringen.

Concreet

De concrete initiatieven waarmee Xi kwam op de G20 waren wereldwijd partnerschap voor economisch herstel en steun aan CGIAR, een internationaal initiatief voor voedselzekerheid. De vijfde China International Import Expo die onlangs is gehouden, laat volgens Beijing alweer de Chinese vastberadenheid zien ‘om vrije en open handel te ondersteunen en de Chinese markt voor de wereld open te stellen’.

in Azië
Xi met premier Prayut Chan-o-cha van Thailand (foto Xinhua/Ding Haitao) disclaimer

Tijdens de APEC beloofde Xi dat zijn land steun geeft aan de Bangkok Goals on Bio-Circular-Green (BCG) Economy, die tot doel hebben ecologische en milieubescherming en economische ontwikkeling op een gecoördineerde manier te bevorderen. China zal met andere partijen samenwerken aan de volledige en hoogwaardige uitvoering van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), en blijven werken aan de toetreding tot de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) en de Digital Economy Partnership Agreement (DEPA). Xi nodigde alle landen rond de Pacific uit om actief deel te nemen aan zijn Global Development Initiative (GDI).

De Chinese belofte

Zowel in Indonesië als in Thailand besprak Xi ook vormen van bilaterale samenwerking tussen de Volksrepubliek en de gastlanden van dit jaar van G20 en APEC.

Verder overweegt China volgend jaar het derde Belt and Road Forum voor Internationale Samenwerking te houden om een nieuwe impuls te geven aan de ontwikkeling en welvaart van Azië-Pacific en de wereld. Dat is een voornemen waar zowel bij de G20 als tegenover de APEC mee werd uitgepakt.

Bronnen: Xinhua, Website ministerie BuZa China, Wikipedia, apec.org, cgiar.org

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Xi Jinpings diplomatie in Azië op de G20 en de APEC

  1. Mooi Xi Jinping’s verwijzing naar Rewi Alley te lezen tijdens zijn meeting met de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern. Zie een uitgebreid profiel van Rewi Alley en zijn relatie en activiteiten in China in 5iZ blog “Known in China, little known beyond (5) – Rewi Alley 路易·艾黎” Zie link hieronder.
    Een van zijn gedenkwaardige quotes; “Hoewel hij altijd van zijn thuisland Nieuw-Zeeland hield, beschreef Alley China als familie.”

    Link :
    https://www.5iz-china.com/post/known-in-china-little-known-beyond-5-rewi-alley-%E8%B7%AF%E6%98%93-%E8%89%BE%E9%BB%8E

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *