Xi waarschuwt Boao-Forum tegen ontkoppeling

President Xi Jinping heeft tijdens zijn openingstoespraak van het Boao-Forum nogmaals een lans gebroken voor multilateralisme en tevens gewaarschuwd dat ontkoppeling onwerkbaar zal blijken. Xi stelde ook een nieuw veiligheidsconcept voor.

Conferentie centrum

Het Boao Forum for Asia (BFA) dat van woensdag tot donderdag plaats vindt, is zowat de Aziatische tegenhanger van het Davos Forum. 600 afgevaardigden uit 42 landen en regio’s nemen dit jaar deel en 700 journalisten van 102 media verslaan het gebeuren. Leiders uit Israël, Mongolië, Nepal, de Filipijnen, Kazachstan en Laos evenals IMF directeur Kristalina Georgieva zijn ofwel virtueel ofwel lijfelijk aanwezig.  De deelnemers moeten elke dag een nucleïnezuur test ondergaan en het forum werkt onder een ‘closed loop’-systeem. 

Het thema dit jaar is ‘De wereld onder COVID-19 en daarna: samen werken aan wereldwijde ontwikkeling en een gedeelde toekomst’.  Het Forum werd voor de zesde maal geopend door president Xi Jinping. Hij pleitte enerzijds voor macro coördinatie tussen de grote economieën, keerde zich sterk tegen ontkoppeling maar was voor de stabilisering van de leveranciersketens. Anderzijds stelde hij een nieuw wereldwijd veiligheidsconcept voor dat binnen het UN-raamwerk zou afzien van eenzijdige actie en confrontatie en integendeel niet inmenging en respect zou tonen voor soevereiniteit en territoriale integriteit. ‘In de wereld van vandaag zijn unilateralisme en extreem egoïsme fundamenteel onwerkbaar. Elke ontkoppeling, het afsnijden van voorraden en extreme druk zijn fundamenteel onwerkbaar’ aldus Xi die daarentegen goede betrekkingen met de Aziatische buren en landen langs de Zijderoutes benadrukte. Hij wilde een meer open en grotere Aziatische markt gebruiken als een anker voor wereldwijde vrede en stabiliteit.

Integratie

In een subforum

Azië staat in voor zowat de helft van de wereldproductie en de groei is er groter dan in de rest van de wereld, merkt onderdirecteur Cao Li op van het BFA onderzoeksinstituut. ‘Aziatische samenwerking voor wereldwijde ontwikkeling is een stabilisator van multilateralisme en een hoeksteen voor mondiale economische ontwikkeling geworden’ zo vindt hij. Experts op het forum vinden dat het hogere niveau van regionale integratie in Azië een waarborg vormt te midden van de huidige herschikking van de toeleveringsketens. Bedrijven kiezen er immers voor hun toeleveringsketen te verkorten, maar ze hebben nog steeds de neiging om hun toeleveringsketen in Azië te houden.

Volgens een recent rapport van BFA zijn de Aziatische economieën niettegenstaande Covid-19 sneller geïntegreerd. Zo maakte de interregionale handel in 2020 58,5% uit van hun totale handel, het hoogste cijfer sinds 1990. Tezelfdertijd steeg de graad van zelf afhankelijkheid voor investeringen in 2020 tot 65%.  De twee motoren van de integratie zijn China en ASEAN. Deze integratie kan op de proef gesteld worden door externe factoren zoals de kwestie Oekraïne en de VS inspanningen om China te isoleren. De vorige maand uitgestelde top tussen de VS en Asean gaat nu te Washington door op 12 en 13 mei. Toch wordt verwacht dat de integratie van China en Asean zich verder zal ontwikkelen. De spoorweg van China naar Laos kan verder worden doorgetrokken tot Maleisië en zelfs Singapore. Ook het RCEP zal de integratie in de hand werken.

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *